BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA

Dünyayı zehirleyen ülkeler

En büyük gelir kaynakları uyuşturucu olan ülkeler var. Bu ülkelerden yola çıkan zehir, Türk gençliğini de kuşattı...

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER -ÖZEL


ANKARA/ TBMM Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonunda konuşan CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, ABD’nin Türkiye’de afyon ekimini ve üretimini yasaklamasını örnek göstererek, “BM raporlarına giren uyuşturucu hap üretimi yapan ve bunları Türkiye’ye gönderen ülkeler nezdinde benzer bir girişimde bulunmak gerek. Hollanda’ya, Belçika’ya, Bulgaristan’a bu hakların üretimiyle ilgili bir tepki gösterilmedi? Dışişleri Bakanlığı’mız bunu yapmalı” dedi.

Komisyon toplantısının tutanaklarına göre; Ersin, sorunun üretim ayağının unutulmaması gerektiğini belirterek, “Türkiye’de ve başka ülkelerde de uyuşturucu üretimi eskiden beri vardı. Yeni bir olay değil. Çok eskiden beri uyuşturucu üretimi, ticareti, kaçakçılığı vardı ama kullanımı bugünkü kadar Türkiye için ileri boyutlara varmamıştı. Yani ilköğretim sıralarına kadar indiğini Birleşmiş Milletlerin raporlarında görüyoruz” dedi.

HAPLAR NEREDEN?

Ersin, AMATEM ve ÇAMATEM hastanelerinin yetersiz olduğuna da işaret ederek, şunları söyledi:

En büyük eroin üreticisi ülke olarak Afganistan, onlar görülüyor. Ama hap üretimi, yani çocukları ve gençleri olumsuz etkileyen, en fazla olumsuz etkileyen sorun olarak hap üretimi var, işte extacy, captagon olarak kamuoyunda çok tanınan iki ürün bunlar. Şimdi bunların da nerelerde üretildiği, hangi ülkelerde üretildiği Birleşmiş Milletler raporlarında var. Yani bizim emniyetimizin tespitleri de aynı şekilde.

Hadi eroin üretimi için Afganistan’a bir şey yapılamaz çünkü Afgan Hükûmetinin Kabil dışında o ülkede bir etkinliği olmadığı nedeniyle, oralara bir baskı kurulamaz belki ama şimdi hatırlarsanız, afyon üretimi nedeniyle ABD bizde afyonu yasakladı. Yani senin ürettiğin afyon, eroin olarak benim ülkeme geliyor ve çocuklarımı, gençlerimi zehirliyor diye yasakladı.

Peki, şimdi extacy ve captagon’un üretildiği, yani dünya çapında üretildiği merkezler olarak Hollanda, işte Doğu bloku ülkelerinden Bulgaristan vesaire, bir miktar da Belçika ve İngiltere. Birleşmiş Milletler raporlarından söylüyorum.

AFGAN'I ENGELLEYEMİYORUZ AMA

Afganistan’a böyle bir tepki koyamadık. Koyamamamızın da birtakım nedenleri var. Neden şimdiye kadar Hollanda’ya, Belçika’ya, Bulgaristan’a bu hakların üretimiyle ilgili bir tepki gösterilmedi? Yani orada üretilen bu uyuşturucu haplar Türkiye’ye geliyor, bir kısmı Türkiye’de satılıyor haplar, ondan sonra Arap ülkeleri, Güneydoğu Asya’ya gidiyor.

Peki ama, şimdi bizim Türkiye olarak bunu bile bile, artık Birleşmiş Milletlerin raporlarına girdiği hâlde, Dışişleri Bakanlığımız… Şimdiki veya eskisi, yani bu tartıştığımız konu zaten bugünün sorunu değil ama Dışişleri bakanlarımız, hükûmetlerimiz şimdiye kadar neden Hollanda’ya neden Belçika’ya, İngiltere’ye “Sen bunları disipline alamıyorsun; orada üretilen uyuşturucu haplar benim çocuklarımı, gençlerimi zehirliyor.” diye niçin bir tepki konulamadığı da bir sorundur.”