BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  POLİTİKA

301 düğmesine basıldı

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek 301'i Başbakan Erdoğan'a sunacaklarını söyledi.

Abone ol

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin301. madde değişikliğinin 15 gün içinde Başbakan Erdoğan'a sunacaklarını söyledi. "Alternatifler hazır " dedi.

Avrupa birliğinin en son ilerleme raporunda değiştirilmesini istediği tartışmalı 301. madde Türklüğü aşağılayanlara verilen cezaları düzenliyor.

Hemen her fırsatta düzenlemeyi eleştiren Avrupa Birliği en son ilerleme raporunda "maddeyi değiştirin " demişti.

Hükümet o günden beri 301. Maddeyle ilgili çalışmalarına hız verdi. Adalet bakanı Mehmet Ali Şahin, Meclis’te çalışmanın artık sonuna gelindiğini açıkladı. Şahin “Alternatifler üzerinde çalışıyoruz. Değişikliği 15 gün içinde başbakanlığa gönderebiliriz” dedi.

Şahin'in de dediği gibi alternatifler hazır:

Hükümetin önündeki seçeneklerden ilki Türklük tanımıyla ilgili. Mevcut maddede "türklüğü alenen aşağılayan kişi altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır " ifadesi var. Bu maddede, Türklük yerine türk ulusu ya da milleti ifadesinin getirilmesi gündemde...

Ayrıca üç yıllık hapis cezası sınırının da aşağıya çekilmesi öngörülüyor. Maddede "türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede işlenmesi halinde verilecek ceza üçte bir oranında artırılır " hükmü çıkarılıyor.
Diğer alternatif ise "suçun yurt dışında işlenmesi halinde cezanın artırılması" hükmünün maddeden çıkarılması.

Yargılamanın izne bağlanması da hükümetin önündeki seçeneklerden. Yani doğrudan dava açılamayacak. Yargılama iznini, adalet bakanı ya da oluşturulacak bir komisyon verecek.

Maddedeki değişikliğe bu seçenekler doğrultusunda karar verilecek. Adalet bakanı Mehmet Ali Şahin'in açıklamaları Hrant Dink, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Hasan Cemal , İsmet Berkan gibi birçok ismin yargılandığı 301. Maddenin yeni yılda değiştirileceğini gösteriyor.

MADDE 301 NE DİYOR?

(1) Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.
(4) Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.