BIST 9.878
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,70
HABER /  GÜNCEL

3 PKK'lı kadını İsrail mi öldürdü?

Paris'te öldürülen 3 PKK'lı kadının arkasında kimler var? Olayla ilgili çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

Abone ol

Bahçeşehir Üniversitesi Uluslararası Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği (BÜSAM) Başkanı Ercan Çitlioğlu, olayın arkasında İsrail'in olabileceğini iddia etti.

CNN Türk'e konuşan Çitlioğlu, üçüncü aktörlerin hizmetine açık olmasına dikkat çekerek, 'neden İsrail' sorusunun gerekçelerini böyle anlattı:

"PKK'nın sadece kendi iradesiyle davranabilen ve bu özgürlüğe ve iradeye sahip örgüt olmaktan ziyade, hizmetini sunduğu başkaca aktörlerin varlığını ve PKK'nın hizmetini satın alan ve satın almak isteyen üçüncü aktörlerin varlığını düşündüğümüzde, o zaman olaya daha geniş çerçeveden bakıp kimlerin bu sorunun barışçıl yöntemlerle sonuçlanmasını arzu etmediği üzerinde de ayrı bir zihinsel egzersiz yapılmasında da fayda var. 

PKK'NIN AKTÖRLERLE OLAN İLİŞKİLERİ

PKK sadece Türkiye'nin kendi iç dinamiklerinden kaynaklanarak çıkan bir örgüt olmuş olsaydı o zaman bu meseleyi analiz etmek daha kolay olurdu. PKK bölgesel denklem içerisinde kendisine yer edinen bir aktör kimliğinde karşımıza çıkıyor. Bölgesel denklem içerisindeki başkaca aktörlerin kendilerine bu bölgede aradıkları yer ve kendilerini konumlandırdık istedikleri platformları düşündümüzde o zaman, PKK'nın bir anlamda o aktörlerle olan ilişkileri ve bu aktörlerin arzuraları doğrultusunda davranışları gündeme gelebiliyor.

Bölgemizde Kürt kartını elinde bulundurmak isteyen ve Kürt kartını kendisine yönelik tehdit algılamaları karşısında ikinci bir cephe açarak bölmek ve kendisine yönelik tehdidi bir anlamda zayıflatmak isteyen devletlerin var olduğunu biliyoruz. 

İSRAİL ÜZERİNDEKİ BASKIYI AZALTMAK İSTİYOR

Benim bahsettiğim daha ziyade İsrail. Kürt kartını elinde bulundurmak isteyen devletin israil olduğunu ve kendisine Arap dünyasından yönelen tehdidi bir Kürt devleti vasıtasıyla ikiye bölerek üzerindeki baskıları hafifletme konusunda bir uzun vadeli projeksiyon geliştirdiğini biliyoruz. Dolayısıyla İsrail'i bu denklemin içinde aktör olarak koyabiliriz. "