BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

29 yıl önce kürtaj izni verdiren o sözler!

29 yıl önce kürtaj yasasına onay veren MGK tutanaklarındaki kürtaj gerçeği...

Abone ol

Dönemin cumhurbaşkanı Evren’in “Amaç nüfusun belli bir oranı geçmemesidir. Ama ‘2 çocuktan fazla olmaz’ da diyemeyiz. İsterse 10 tane de olabilir. Yeter ki istemeyerek olmasın” sözleri dikkat çekiyor.

Kürtaj serbestisi getiren 12 Eylül 1980 darbesini gerçekleştiren komutanların, 29 yıl önce Milli Güvenlik Konseyi’nde neler konuştuklarını ortaya koyan tutanaklara göre, önce bir idamkararı onaylandı, ardından yasa görüşmelerine geçildi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla oturumu yöneten Kenan Evren’in tutanaklardaki, “Nüfus planlamasından maksat, elbette nüfusunmuayyen bir oranı geçmemesidir ama bu geçmeyecektir diye de biz ailelere, ‘2 çocuktan fazla çocuk sahibi olamazsınız’ da diyemeyiz. İsterse, 10 tane de olabilir” sözü dikkat çekti.

İSTERSE 10 TANE YAPAR
Gazete Habertürk'te yer alan habere göre; Milli Güvenlik Konseyi, 10 haftaya kadar kürtajı ve ayrıca kısırlaştırma ameliyatlarını serbest bırakan tasarıyı, bir “idam” kararını onayladıktan sonra görüştü. Konsey toplantısında önce; ‘Kars’ın Kağızman İlçesi Günindi Köyü’nden, çalışmak için birlikte İstanbul’a geldiği arkadaşlarına, inşaatta yatak altına sakladıkları parayı almak için gece uyurken saldırıp, arkadaşlarından Nusret Ateş’i öldürdüğü için idamalan Abdülaziz Kılıç’ın cezasının infazı kabul edildi. İşte tutanaklardaki sözler:

Evren: Nüfus planlamasından maksat, elbette nüfusunmuayyen bir oranı geçmemesidir ama bu geçmeyecektir diye de biz ailelere, “2 çocuktan fazla çocuk sahibi olamazsınız” da diyemeyiz. İsterse 10 tane de olabilir. Ama yeter ki istemeyerek olmasın, onu düzeltiyoruz. Yoksa zoraki kısıtlama değil. O zaman öyle düşünürsek, “Her evli ancak 2 çocuk sahibi olabilir” demek lazımki, bu damümkün değil tabii. Belki 1 tane ile iktifa edecektir ama isteyen 8-10 çocuk sahibi olabilir.

Orgeneral Nurettin Ersin: Anayasa’nın hükmüne de aykırı olur.

Evren: Evet onun için, nüfus planlaması; “fertlerin istedikleri sayıda ve istedikleri zaman çocuk sahibi olmaları demektir” ki bu doğrudur da.

Evren: (Kürtaja ilişkin maddede) “Gebe kadının iznine, küçüklerde küçüğün rızası ile velinin iznine...” diyoruz. Burada evlilik dışı, gayrimeşru olan çocuklarımı kastediyor. Bunu açıklarmısınız?

Tevfik Odman (Adalet Komisyonu Başkanı):Kişi eğer reşit değilse kendisinden, vesayet altındaysa vasinin rızasıyla sulh mahkemesinin iznine tabi olacak.

Evren: Bir kız çocuğu gayri meşru bir çocuk sahibi olmuşsa, onun rızası ve velinin izniyle 10 hafta içinde yine çocuğu aldırabilecek, değilmi?

Odman: Evet Sayın Cumhurbaşkanım.

Evren: Yani illa tıbbi zaruret olması şart değil

VERİLECEK CEZA BİRAZ AĞIR DEĞİL Mİ?

Evren:Fiil (10 haftanın üzerinde kürtaj yapmak) kadının ölümüne sebep vermişse faile 15 yıldan 20 yıla kadar” denilmekte. Bu ceza ağır mı geliyor Necdet Bey?

Necdet Erenus (Jinekoloji Derneği Başkanı): Biz apandisit ameliyatında hasta öldüğünde ne muamele yapılıyorsa aynısı olsun diye düşünüyoruz.

Tevfik Odman: Herhangi bir ameliyat sırasında bir kişiyi öldürme, acemilik, tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermesidir. Eğer ortada tıbbi nedenler yoksa, doktorun 10 hafta nın üzerine hiçbir şekilde müdahale etmemesi gerekir. Buna rağmen ediyorsa biz o zaman genel hükümler dışına çıkarıyoruz.

Evren: Dikkatsizlik varsa yine sonuç değişir. Burada kadının rızası hilafına müdahale etmiş ve tabii ölümüne sebep olmuş veya sakat bırakmış kadını.

Hâkim Albay Edip Gültekin: Burada kasıtlı olarak bir suç işleme var.