BIST 10.092
DOLAR 32,35
EURO 34,66
ALTIN 2.409,15
HABER /  GÜNCEL

26 Şubat İngiltere Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde Başbakan Erdoğan ve oğluna ait olduğu öne sürülen ses kayıtları, Ukrayna'nın bölünme tehlikesi ve zaferinden 50 yıl sonra Muhammed Ali'nin Dünya Şampiyonu olduğu maça şike karıştığı iddiası.

Abone ol

Daily Telegraph gazetesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi ve oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen bant kaydıyla ilgili haberinde muhalefetin cesaretlenerek istifa çağrısı yaptığını yazıyor.

Gazete, bant kayıtlarını "alçakça, hayâsızca yapılmış bir montaj" olarak niteleyen Erdoğan'ın 12 yıllık iktidarının en zor zor dönemini yaşadığını belirtiyor.

Daily Telegraph şöyle diyor:

"Erdoğan, bundan, Fethullah Gülen'in idaresindeki 'paralel devleti' sorumlu tutuyor. 3 Bakan'ının oğlunun, bir banka yöneticisi ve bir İranlı işadamının evine yapılan baskınlardan sonra Erdoğan kendisini suçlayanlara karşı atağa geçmişti."

'Komplolara inanma yatkınlığı'

"Meclis'e sunulan Meclis'ten gecen yeni yasalar, internetin sınırlandırılması konusunda (kurumlara) geniş yetkiler tanıyor, Başbakan'a bağlı olan istihbarat servisinin yetkileri artırılıyor. Hükümet 5 bin polisin yerini değiştirdi. Baskınlarla bağlantıları olan savcılar görevden alındı. Son bant kayıtlarına kadar hükümetin tepkisi ve Gülen'i işaret etmesi kamuoyu desteği açısından işe yaramış görünüyordu."

"Chattam House'tan Türkiye uzmanı Fadi Hakura, 'Hükümet Türklerin komplo teorilerine inanmaya olan yatkınlığından yararlandı' diyor.

Times gazetesi de bant kayıtlarıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını belirtiyor. Gazetenin haberinde soruşturmanın kaydın gerçek olup olmadığını anlamak için mi yoksa Erdoğan'ın suç işleyip işlemediğini belirlememek için mi başlatıldığının belli olmadığını aktarıyor.

Guardian gazetesi de, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'a ülkeden helikopterle terk etme çağrısı yaptığını belirtiyor.

Ukrayna'nın bölünme tehlikesi

Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in haftalardır devam eden protesto gösterilerinin ardından Cumartesi günü Meclis tarafından azledildiği Ukrayna'yla ilgili haber ve yorumlar gazetelerdeki ağırlığını koruyor.

Guardian gazetesi, Rusya'nun etnik Rusların yaşadığı Kırım'da varlığını hissettirdiğini, Ukrayna'nın ciddi bir bölünme tehlikesi altında olduğunu yazıyor.

Haberde özetle şöyle deniyor:

Geçici Cumhurbaşkanı Oleksander Turçenov, Kiev'deki devrimden memnun olmayan Rusya'nın Kırım yarımadasında ayrılıkçı duyguları körükleyeceği endişesinin arttığı bir ortamda ülkesinin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.

Turçenov, bazı yetkililerle yaptığı toplantıdan sonra "ayrılıkçı hiç bir işaret ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne yönelik tehditlere izin verilmemesi ve bunları yapanların cezalandırılması konusunu görüştük" dedi.

Kırım'ı ziyaret eden bir Rus milletvekili ise bölgede gerilimin tırmanması halinde Rusya'nın müdahalede bulunacağını söyledi. Leonid Slutski adlı milletvekili, 'Eğer oradaki soydaşlarımızın canları ya da sağlıkları tehlike altına girerse bir kenarda durup beklemeyeceğiz" diye konuştu.

Daily Telegraph gazetesi de Ukrayna'yla ilgili haberinde ülkenin bölünme tehlikesine dikkat çekiyor.

Gazete "Rus yanlısı rejimin devrilmesi, Moskova'nın ve Ukrayna'da Rusça konuşulan güney ve doğu bölgelerinin tepkisini çekti ancak devrim karşıtı gösterilerin büyük olmaması, henüz bölünme tehlikesinin büyük olmadığına işaret ediyor" diyor.

Daily Telegraph, dün Rusya'dan tansiyonu düşürücü mesajlar geldiğini, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Ukrayna'nın içişleri karışmayacakları güvencesini verdiğini ve "Ukrayna'yı ya bizimlesin ya da değilsin diye bir tercihe zorlamak tehlikelidir. Biz Ukrayna'nın kelimenin tam anlamıyla Avrupa ailesinin bir parçası olmasını istiyoruz" dediğini aktarıyor.

Muhammed Ali şikeyle mi şampiyon oldu?

Times gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni açıklanan FBI belgelerine dayanarak efsanevi boksör Muhammed Ali'nin, kendisini bir anda dünyanın en ünlü sporcusu haline getiren zaferini şikeyle kazanmış olabileceğine işaret ediyor.

Gazete 24 Şubat 1964'te o zamanki adı Cassius Clay olan Muhammed Ali'nin Sony Liston'ı altı raundun sonunda yenerek şampiyon olduğu ve "Dünyayı salladım" sözünü söylediği maça gönderme yapıyor.

Times, Dünya Ağırsıklet Boks Şampiyonu olduktan kısa bir süre sonra Muhammed Ali adını alan boksörün, şöhretine kapı aralayan zaferin Mafya'nın tertibi olabileceğini belirtiyor.

Haberde şöyle deniyor:

O zaman zaten Olimpiyat Şampiyonu olan Ali'nin komplonun içinde olduğuna dair işaret yok ancak Liston'ın performansı derhal şüphe çekti. Beşinci rauntta zorlanan Ali sonradan toparlandı fakat Liston omzundaki sakatlık nedeniyle yedinci raunda çıkmadı.

Maçtan tam 50 yıl sonra yayımlanan ve dönemin FBI başkanına gönderilen bir yazıda, Las Vegaslı bir mafya üyesi olan Ash Resnick'le ilgili şüphelere yer veriliyor. Houstonlı başka bir kumarbaza göre, Resnick ve Muhammed Ali'nin rakibi Liston maçın sonunda birer milyon dolar kazandı. Maçtan bir hafta sonra Sport Illustrated'da yer alan bir haberde maçın favorisi "Liston'ı desteklediği için" Resnick'in çok para kaybettiği iddia edildi. Ancak daha sonra derginin bu haberinin şikeyi örtbas etmek için yapıldığı söylendi.