BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

24 Aralık 2010 Basın Özeti

2010'e bakış ve Euro'nun kabus yılı, Afganistan'da İran tehdidi, Noel yaklaşırken Ortadoğu ülkelerindeki Hristiyan toplumların durumu ve Rusya'da kontrolden çıkan milliyetçilik

Abone ol

Independent, sayfalarında "2010 yılına bakış" dosyalarına geniş yer ayırıyor.

Bu dosyalardan biri de "Büyük hayal bulaşıcı hastalığı atlatabilecek mi?" başlığıyla verilen Euro bölgesine dair analiz.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Bu yıl Euro'nun kurtarıldığı ve belki hatta dünyayı kurtardığı, bir rezerv para birimi ve sürekli stres altında olan doların yerine geçecek değer olarak öne çıktığı yıl olmalıydı. Ancak bunun aksine, 2010 Euro'nun birkaç defa ölümden döndüğü, Atina, Dublin, Lizbon, Madrid ve dünyanın çeşitli para piyasalarında kabusların yaşandığı, ve Euro'nun sonuna dair sohbetlerin ortak para birimine şüpheyle yaklaşan grupların ötesine geçtiği bir yıl oldu."

Haberde, yaşanan sorunun, bazı Euro üyesi ülkelerin borçlarını geri ödeyebileceğine dair güvenin kaybedilmesi ve Euro bölgesinin gerçek bir siyasi birlik gibi hareket edememesi olduğu da belirtiliyor.

'Afganistan'da son başlıyor'

Gazetenin bir diğer 2010 dosyası ise Afganistan üzerine.

"Sonun başlangıcı" başlıklı dosya Afganistan'da son 12 ayda yaşananların seyrinin tanıdık olduğunu ancak sona yaklaşıldığını düşündüren gelişmelerin de olduğu yazılıyor.

Haberde, bu gelişmeler arasında Lizbon'daki NATO konferansında 2015 tarihinde güvenlikten Afganistan yönetiminin sorumlu olması kararının alınması, ve ülkenin güney bölgelerinin bir kısmı da dahil olmak üzere istikrar ve yeniden inşa sürecinin başlaması sayılıyor.

Ancak haberde, NATO güçlerinin ülkeden ayrılabilmesinin isyancı gruplarla pazarlık masasına oturulmasını gerektirdiği ve Karzai hükümetiyle İslamcı gruplar arasındaki görüşmelerin zorlu geçtiği de belirtiliyor.

Taliban'a İran desteği

Times gazetesi ise, manşetinden duyurduğu haberde, Afganistan'ın Helmand eyaletindeki İngiliz ordusunun İran'dan gelen yeni bir tehdit ile karşı karşıya olduğu yazıyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "102 İngiliz askerinin hayatını kaybettiği yılın sonunda, istihbarattan sorumlu yetkililer İran hükümetinin el-Kadie teröristlerini serbest bıraktığını açıkladı. İran ayrıca Afganistan'ın güneyindeki Taliban militanlarını da doğrudan destekliyor."

Gazeteye adını vermeden konuşan biri Pakistanlı, diğeri ise bir Ortadoğu ülkesinin vatandaşı olan iki istihbarat yetkilisi de İran'ın son aylarda el-Kaide'ye aktif destek vermeyi teklif ettiğini söylerken alıntılanıyor.

Haberde, İran'ın şimdiye kadar, kendi toprakları üzerinde hareket eden el-Kaide militanlarını görmezden gelerek soruna müdahil olduğu belirtiliyor.

Ortadoğu'da Noel

Guardian yaklaşan Noel ile birlikte Irak, Gazze ve Mısır'daki Hristiyan grupların koşullarına geniş yer ayırıyor.

Irak'taki Hristiyanların göçüyle ilgili haberde öne çıkan satırlar şöyle: "2010 ülkenin Hristiyanları için şimdiye kadar yaşadıkları en kötü sene oldu. Son ayda binlerce kişi ülkeyi terk etti ve sekiz sene önce başlayan işgalden beri en büyük göçler bu sene yaşandı. Kürt özerk yönetiminin lideri Mesut Barzani'nin koruma ve sığınma önerisinden beri, Hristiyanlar bu bölgeye göç etmeye başladılar. Kürt yetkililer en az 1000 ailenin geldiğini söylüyor. Ancak Iraklı Hristiyanlar, ülkenin kuzeyine göç etmenin de toplumun sorunlarına kalıcı bir çözüm getirmeyeceğini düşünüyor."

Haberde, Gazze şeridinde yaşayan Hristiyanların İslamcı Hamas hareketinin üç sene önce iktidara gelmesinden sonra bazı şiddet olaylarıyla karşılaştığı ancak toplumun Filistinlilerin İsrail ile olan mücadelesiyle dayanışma göstermeye devam ettiği belirtiliyor.

Mısır'a dair ise, Kıpti Hristiyanların kilise yapımının durdurulması ile başlayan ve iki kişinin ölümüyle sonuçlanan protestolar sonrasında Hristiyan nüfusun Noel'i buruk karşıladığı yazılıyor.

Rusya'da 'kontrollü milliyetçilik' sorunu

Financial Times, Rusya'da artan milliyetçiliğe dair haberini "Kontrollü milliyetçilik Putin için tatsız hale geldi" başlığıyla veriyor.

Haberde öne çıkan satırlar şöyle: "Rusya'nın aşırı milliyetçi çetelerinin artan cesareti hükümet için önemli bir zorluk teşkil ediyor. Yasa uygulayıcılar işe el attı ve Rusya'nın İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz hafta yaklaşık 2000 çete üyesini gözaltına aldı. Ancak Kremlin'in yaklaşımı aşırı milliyetçilerle yüzleşmektense, onların suyuna gitmek oldu. Hükümet, yaşanan şiddeti Moskova'ya ve diğer görece zengin Rus kentlerine yaşanan yoğun göçe karşı duyulan, Avrupadakilere benzer bir tepki olarak göstermeye çalışıyor."

Haberde ayrıca, yükselen milliyetçiliğin, Putin'in iktidarını pekiştirmek için milliyetçi söylemlere dayanmasının da bir sonucu olduğu, ancak son olayların 'kontrol altına alınmış milliyetçiliğin' kısa sürede kontrolden çıktığını gösterdiği de belirtiliyor.

Avrupa Birliği'nde Macaristan krizi

Financial Times, sayfalarında Avrupa Birliği'nde Macaristan'ın yaklaşan dönem başkanlığı ile ilgili süregelen krizlere de yer veriyor.

Haberde, ülkenin yeni medya kanunlarına dair tartışmalar devam ederken, Fitch kredi değerlendirme kurumunun ülkenin kredi notunu düşürmesinin de ülkenin birlik dönem başkanlığına dair yeni kaygılara yol açtığı belirtiliyor.

Haberde, Macaristan'ın 2011 bütçesini Perşembe günü onayladığı ve bu bütçenin açığı yüzde 2,9'a indirmeyi hedeflediği ancak Fitch'in ülkenin kredi değerlendirmesini düşürmesi nedeniyle ülkenin para biriminin Euro karşısında değer kaybettiği de yazılıyor.