BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,74
ALTIN 2.447,47
HABER /  GÜNCEL

228 kişiyi pilotun hatası öldürmüş

2009 yılında Rio-Paris seferini yapan Air France uçağının düşüş sebebinin pilot hatası olduğu açıklandı.

Abone ol

2009 yılında 228 kişinin hayatını kaybettiği Air France uçak kazasına dair uzman raporu açıklandı.

Uçağın kara kutusunun dinlenmesi sonucunda hazırlanan raporda, kazaya pilot hatasının sebep olduğu bildirildi.

İnceleme sonunda, Brezilya-Fransa uçuşu sırasında Atlas Okyanusu'na düşen Air France uçağının pilotlarının, irtifa kaybedilmesi sırasında yanlış hamlelerde bulundukları tespit edildi.

Fransız inceleme kurulunun raporunda pilotların prosedüre uygun davranmadıkları ve yolcuları irtifa kaybından haberdar etmedikleri belirtildi.

Uçuş kurallarına göre yaklaşık 11 bin 500 metre yükseklikten saatte 200 kilometre hızla alçalan uçağın burun kısmının aşağıya doğru yöneltilmesi gerekirken, pilotların uçağı yukarı doğru yönlendirdiklerinin tespit edildiği inceleme sonucunda, kazanın pilotların bu hatalı tercihi sonucunda kaçınılmaz hale geldiği belirtildi.

Raporu yayımlayan Fransız Sivil Havacılık Dairesi, otomatik pilot dışında uçak kullanımı eğitimlerinin sıkılaştırmasını da içeren on yeni uçuş zorunluluğunu uygulamaya koyacaklarını belirtti.

Kazaya sebep olan pilot hatasının, otomatik-pilot kullanımının yaygınlaşması sebebiyle, pilotların bu tip durumlarda müdahale etme yeteneklerinin zayıflamasıyla ilgili olabileceği, havacılık uzmanlarınca öne sürülen bir iddia.

Haziran 2009'da Rio de Janeiro-Paris seferini yaparken Brezilya açıklarında düşen uçağın karakutuları, okyanusun dibinde iki ay önce bulunmuştu.

Kazada uçaktaki 228 kişiden kurtulan olmamıştı.