BIST 10.617
DOLAR 32,25
EURO 35,04
ALTIN 2.486,91
HABER /  GÜNCEL

22 ameliyat geçirdi erkek oldu

Doğduğunda ona Meryem adını koydular ama gerçek çok geçmeden anlaşıldı. Sonunda 22 ameliyat geçirip erkek oldu.

Abone ol

Karabük'ün Cumayanı köyünde yaşayan ve doğuştan çift cinsiyetli olan Meryem Akgül, 27 yıl sonra mavi kimliğine kavuşarak Muhammet İsmail adını aldı.

En büyük isteklerinden biri olan mavi kimliğine kavuştuğunu belirten Akgül, şimdiki amacının, çatısı su akıtan evlerini yapmak olduğunu söyledi. Pembe kimliği sebebiyle bugüne kadar kendisine iş verilmdeğini anlatan genç, şimdi tek amacının, çalışıp çatısı su geçiren evlerini yapmak olduğunu söyledi.

KIZ SANILDI ADINA MERYEM DENDİ

27 yaşındaki Muhammed İsmail Akgül'ün hayatı roman gibi. 23 Haziran 1982 yılında Mehmet ve Melek çiftin ikinci çocukları olarak dünya gelen Akgül'e, çift cinsiyetli olduğundan kız sanılarak Meryem adı konmuş. Kaydı yapılınca da pembe nüfus cüzdanı verilir. 12 yaşına kadar kız olarak yaşayan fakat vücudunda kadınsı belirtiler olmayınca doktora başvuran Akgül, burada çift cinsiyetli olduğunu öğrenmiş.

22 AMELİYAT GEÇİRİP ERKEK OLDU

Malatya İnönü Üniversitesi'nde 12, İstanbul'da 8, Ankara'da ise 2 olmak üzere toplam 22 ameliyattan sonra erkek olan Meryem Akgül, verdiği 8 aylık hukuk mücadelesinden sonra da Karabük 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden çıkan kararla mavi kimlik alma hakkına kavuştu.

ASKERE GİDECEĞİ İÇİN ÇOK MUTLU

2009 yılının son günlerinde mavi kimliğini aldığı için ilk etapta mutlu olduğunu belirten Muhammet İsmail Akgül, fakat kimsenin verdiği sözleri tutmadığından yakındı. Akgül, "En çok askere gideceğim diye seviniyorum. Askere gidip PKK'lılarla savaşacağım.Çok mutluyum nihayet işkence bitti. Ben erkeğim kendimi erkek gibi hissediyorum, Bunu yıllardır kimseye anlatamadım. Polis bile kaç defa sahte diye kimliğimi yırttı. Beni alıkoydular. Otellerde kalamadım, beni almadılar.

Bana bir tek ailem destek çıktı. Maddi durumumuz iyi olmadığı için şimdiye kadar bir şey yapamadık. Kızsın diye işe almadılar. Arkadaşlarım ilkokulda benimle alay ettiler. Ben de 4. sınıftan okulu bıraktım. Şimdi işe girip aileme yardım etmek istiyorum. Şimdi büyüklerimden iş istiyorum. Kimliğini al, gel sana iş hazır dediler, hatta kimliğim ile ilgili haber yapan gazeteciler bile söz verdiler. Ama verilen tüm sözler unutuldu." dedi.

EN BÜYÜK İSTEĞİ AİLESİNİN İYİ BİR EVE KAVUŞMASI

Babasının hasta olduğu için çalışamadığını, kendisinin de işi olmadığını belirten Akgül, kendisinin ve ailesinin içinde bulunduğu hayat şartlarını şöyle anlattı: "İki isteğim vardı, bir tanesi mavi kimlik, diğeri ise insanca yaşayabileceğimiz bir eve sahip olmak. Kendi imkanlarımızla 2 gözlü bir ev yaptık, ama babam rahatsızlandığı için evi tamamlayamadık. Evin çatısı yok. Çatı olmadığı için yağmur veya kar yağdığı zaman evin içi su doluyor. Yağmur veya kar suları içeriye girmesin diye evin tavanının üstüne naylon çekiyoruz. Her taraf rutubet, hastalıktan başımızı alamıyoruz. Tavan ve duvardan üzerimize su damlacıkları damlıyor, geceleri yağmur yağmasın diye dua ediyorum. Evde tuvalet bile yok, dışarıda geceleri küçük kız kardeşim tek başına tuvalete gitmeye korkuyor."

PARA DEĞİL SADECE EVLERİNİN YAPILMASINI VE İŞ İSTİYOR

Çaldığı tüm kapıların yüzüne kapandığını belirten Akgül, "Erkek kimliğini al gel iş hazır diyenler, şimdi beni tanımıyor. Gazeteciler de geldi sana yardımcı oluruz dediler, onlar da ailemi unuttu. Babam rahatsız çalışamıyor, benim işim yok eve ekmek alacak paramız bile olmuyor. Akraba ve komşularımızın yardımı ile geçiniyoruz. Ben kimseden para istemiyorum. İş istiyorum, ne iş olsa yaparım, tuvalet bile temizlerim. İş olsa aileme bakarım. Namusumla çalışıp evime helal lokma getirmek istiyorum. Bir de büyüklerimden evimizin çatısının yapılmasını istiyorum. Tüm büyüklerimize gittim ama kimse ilgilenmedi. Artık ailem, tavanı akmayan, duvarlarında rutubet olmayan, içinde tuvaleti bulunan bir evde yaşasın istiyorum. Her yağmur ve fırtınadan sonra tavanın üzerindeki naylonu düzeltmek veya yeni naylon koymak istemiyoruz" dedi.