BIST 9.916
DOLAR 32,51
EURO 34,97
ALTIN 2.436,95
HABER /  SEÇİM

2015 genel seçimleri Kritik ittifak çağrısı

2015 genel seçimleri öncesi Hak-Par seçimlerde Kürt parti ve hareketlerine birleşme çağrısı yaptı.

Abone ol

2015 genel seçimleri için hazırlıklar başladı Partilerin seçim stratejilerini belirlediği ve olası ittifak çalışmalarına başladığı başladığı bu süreçte son olarak Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) seçimlerde farklı kulvarlarda siyaset yapan Kürt yurtsever parti ve hareketlerini “el ele vermeye” çağırdı.

Rudaw'ın haberine göre, Hak-Par Parti Meclisi, 7-8 Şubat tarihlerinde Diyarbakır’da toplandı. Toplantıda alınan kararlar, “Yurtsever demokratik güçlerin birliği için el ele verelim” başlıklı bir açıklamayla duyuruldu.

KOBANİ OLAYLARINI HATIRLATTILAR

Açıklamada, Kobani olayları anımsatılarak, “Hak-Par Kobanî’de olduğu gibi, Kürt güçleri arasında ulusal çıkarları esas alan dayanışma ve iş birliğinin geliştirilmesini dilemektedir” denildi.

hak-par.jpg
ÇÖZÜM SÜRECİ KONUSU

“Çözüm süreci”nde henüz somut bir sonuç ortaya çıkmadığı belirtilen açıklamada, hükümetin cesur, güven verici ve ciddi adımlar atmadığı, PKK’nin de silahlı mücadeleyi sonlandıracağına dair somut bir tutum içine girmediği ifade edildi.

Hak-Par açıklamasında, nihai çözümün “federal yapılanma” ile mümkün olabileceğini bir kez daha vurgulanarak, yol kesme gibi eylemlerin Kürtler’in özgürlük mücadelesine zarar verdiği gelinen aşamada silahlı mücadelenin de ciddi bir engele dönüştüğü tespiti yapıldı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Açıklamada ayrıca başkanlık sistemine ilişkin olarak ,“Hak-Par çok uluslu, çok kültürlü bir ülkede ‘tek devlet, tek dil, tek ulus, tek bayrak’ anlayışı üzerine bina edilmiş üniter devlet yapılanmasına dokunulmaksızın sadece güçlü bir başkan ile sorunların çözümünü mümkün görmemektedir” ifadeleri yer aldı.

“Hak-Par, Kürdistan’da Kürtler adına siyaset yapan ve seçimlere katılma hakkı elde edebilmiş partilerden biridir” denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hak-Par, seçim sürecini farklı kulvarlarda siyaset yapan Kürt yurtsever parti ve hareketleri için, eylem ve etkinlikler içinde yakınlaşma zemini olarak görmekte, yurtsever ve demokratik güçleri doğru bir siyasi eksende el ele vermeye çağırmaktadır.”