BIST 9.548
DOLAR 32,50
EURO 34,55
ALTIN 2.499,39
HABER /  GÜNCEL

2010da ekonomik kriz bitecek mi?

2010'da Türkiye'de ekonomik açıdan neler olacak? Kriz bitecek mi? İşsizlik azalacak mı? Dolar kaç lirayı görecek? İşte tahminler...

Abone ol

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, 2010'da dünya ekonomisinin yaralarını saracağını ve yeniden büyümeye başlanacağını öngördü. Gürleyen, 'Küresel büyümedeki canlanmaya ve risk iştahındaki artışa paralel Türkiye ekonomisi de durgunluktan çıkacak' dedi İş Yatırım Araştırma Direktörü Gürleyen, küresel kriz ve düşük faiz ortamında yatırım tercihlerindeki değişimi anlattı ve 2010'a ilişkin beklentilerini aktardı.

Gürleyen'in mesajları şöyle:

YATIRIMCILAR DÜNYA BORSALARINA OYNADI

 
2009 krizi yatırımcıların Türk Lirası döviz tercihlerinde temel bir değişikliğe yol açmadı. Faizlerdeki keskin düşüşe rağmen portföy tercihleri TL ağırlıklıydı. Yerleşik yatırımcılar küresel risk iştahının bozulduğu dönemlerde döviz satmaya, risk iştahının arttığı ortamlarda döviz almaya devam etti. Geçmiş yıllardan farklı Türk yatırımcıların dünya borsalarındaki işlemleri arttı. Fiyatlardaki düşüşü fırsat bilen büyük yatırımcılar TradeMaster ürünümüzü kullanarak ABD hisse senetlerine yatırım yaptı.

ESKİ ALIŞKANLIKLAR ÇOK ZOR ÖLÜYOR

Eski alışkanlıklar zor ölüyor. Faiz oranlarındaki sert düşüşe rağmen yatırımcıların önemli kısmı kısa vadeli mevduatta kalmakta ısrar etti. İş Yatırım olarak 2008 ortalarından yakın zamana kadar uzun vadeli tahvillerde pozisyon alınmasını tavsiye ettik.



BORSADA ALIM ÇİN UYGUN ZAMAN DEĞİL

Merkez Bankası'nın faizleri artırdığı, bütçe dengelerinin kötüleştiği ve Hazine'nin yılın ilk aylarında piyasalardan iç borç çevirme oranını yüzde 110 civarına yükselteceği baz senaryomuzda devlet iç borçlanma senetleri için olumlu bir tablo çıkmıyor. Bu nedenle sabit getirili kıymet önerilerimizde uzun vadeli ve sabit faizli kıymetli tahvillerden kaçındık. Sabit faizli kıymetlerde yatırım vadesini verim eğrisinin göreceli olarak dikleştiği 9 ile 12 ay arasında sınırladık. Uzun vadeli tahvillerde değişken faizli ve TÜFE'ye endeksli kağıtlara ağırlık vermeye devam ettik. Mevcut fiyat seviyesi ekonomik ve siyasi riskleri yansıtmadığı için borsa genelinde şu anda alış önermiyoruz.

KRİZDE EN KÖTÜ KISMI ATLATTIK

Küresel krizin en kötü kısmı geride kaldı. Dubai örneğindeki gibi artçı dalgalar gelmeye devam edebilir. Küresel büyümedeki canlanmaya ve risk iştahındaki artışa paralel Türkiye ekonomisi 2010'da durgunluktan çıkacak. Avrupa ekonomisinin yavaş büyümesi ve işsizliğin yüksekliği büyümeyi sınırlayacak. Buna rağmen emtia fiyatlarındaki artış ve bütçedeki bozulma nedeniyle Merkez Bankası'nın 2010 son çeyreğinde faiz artırmaya başlayabilir. Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın IMF ile detaylar üzerinde çalışıldığını açıklamasına rağmen 2010 yılı yatırım stratejimizi IMF ile standby yapılmayan bir senaryo üzerine kuruyoruz. Piyasalardaki iyimser hava ve uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch'in not artışının hükümetin genel seçimlere IMF desteği almadan girme ihtimalini