BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.429,52
HABER /  DÜNYA

Dayak Berlusconinin avantajı oldu

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin uğradığı fiziksel saldırı, popülaritesini daha da artırdı. İtalyan aydınlar ise Silvio'nun sırrını merak ediyor...

Abone ol

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin uğradığı fiziksel saldırı, popülaritesini daha da artırdı. Corriere della Sera Gazetesi’nin ISPO araştırma merkezine yaptırdığı ankette Berlusconi’ye halk desteğinin, 18 Aralık itibariyle yüzde 55.9 olduğu görüldü. ISPO’nun kasım sonundaki araştırmasında bu oran yüzde 48.6 idi.

Ayrıca son verilere göre Berlusconi’ye saldırıyı dört İtalyan’dan üçü tasvip etmiyor. Muhalefete oy verenlerin yüzde 17’si, Berlusconi’nin icraatlarını onaylıyor.

Berlusconi’yi destekleyen yaklaşık 1000 kişi dün Verona kentinde toplandı. “Meno male che Silvio c’é” (İyi ki Silvio var) şarkısının söylendiği mitinge bir mesaj gönderen Berlusconi, “Çok duygulandım. Ülkenin yararı için yola devam edeceğim. Sevgi, her zaman için haset ve kine galebe çalacaktır” ifadesini kullandı.

Berlusconi’nin oylarını artırması İtalya’da tartışma konusu. Harvard profesörü İtalyan sosyolog Gianfranco Poggi, “Uluslararası medya, Berlusconi’nin skandallarına odaklanıyor. Oysa Berlusconi yurt içinde ‘dayanılmaz bir iletişim ustası’ olarak algılanıyor. Medyanın büyük bölümünü kontrol ediyor olması da bunda etkili. Felaketleri fırsata çeviriyor” dedi.

İtalyan medyasına konuşan yorumcular “Silvio’nun sırlarını” özetle şöyle sıralıyor:

1) Karizmatik biri. Çok medyatik. Çoğunluk onu sempatik buluyor. Futbola düşkün olması, giyim-kuşama olan tutkunluğu, eli açık biri olarak tanınması ve kiliseyi karşısına almaması da oy getiriyor. Muhalefette rakibi yok.
2) Kinci değil. Burnunu kıran Massimo Tartaglia’yı dahi affetti. Saldırıdan sonra bile muhalefete, “Yeni bir başlangıca hazırım” dedi. Sol medyaya hiçbir ayrımcılık uygulamıyor.
3) İç politikada sözünü tutuyor. Mafyayla mücadele ediyor. Nisanda depremzedelerle iç içe yaşadı, verdiği ev ve tazminat sözlerini tuttu. Napoli’deki çöp sorununu çözdü. Ulusal havayolu Alitalia’yı yabancılara satılmaktan kurtardı. FIAT fabrikalarından çıkarılacak işçilere sahip çıktı.
4) Dış politikası başarılı. Bireysel ilişkileri sayesinde başta ABD Başkanı Barack Obama olmak üzere pek çok liderle uyum içinde.

MUSSOLİNİ GİBİ

13 Aralık’ta Milano’nun Duomo Meydanı’nda uğradığı saldırıda yaralanan Berlusconi, yakında İsviçre’de estetik ameliyat olacak. Berlusconi’nin bandajlı görüntüsü, İtalyan diktatör Benito Mussolini’nin bir fotoğrafına benzetildi. İrlandalı bir aristokrat Mussolini’yi 1926’da vurmaya kalkmış, diktatörü burnundan yaraladıktan sonra linçten kurtulmuştu.
Violet Gibson adlı kadın aristokrata da, Berlusconi’nin saldırganına olduğu gibi akıl hastası teşhisi konmuştu. 

ZİRVELERİN ADAMI 

Berluscon zirvelerde hiçbir fotoğraf fırsatını kaçırmamasıyla ünlü. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, Güney Akım doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili protokolü geçen ağustosta imzalarken, Berlusconi aniden Ankara’ya gelmiş, başarıyı sahiplenmişti.

Berlusconi, 2 Nisan’da Londra’da yapılan G-20 zirvesinde de ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev’i “barıştırıp” onlara “OK” (tamamdır) işareti yaptırmıştı. İtalya Başbakanı, fotoğraf çekimi sırasında “Mr. Obamaaa, ben Mr. Berlusconiii” diye bağırmış, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth “Bu ne böyle? Neden bu adam hep bağırmak zorunda” diye tepki göstermişti. O video internette hâlâ izlenme rekorları kırıyor.

SKANDALLARI AVANTAJA ÇEVİRDİ

2009 yılı boyunca Silvio Berlusconi’nin karıştığı skandallar şöyle:

Şubat - Rüşvet suçlamasıyla aleyhine dava açıldı. Aydınlar ve sol medya Berlusconi karşıtı büyük bir kampanya başlattı.

Nisan - Avrupa Parlamentosu’na tek özelliği güzel olmak olan kadın TV sunucularını aday göstererek tepki çekti.

Mayıs - 18 yaşındaki Noemi Letizia (altta) ile ilişki yaşadığı iddia edilince karısı Veronica Lario boşanacağını açıkladı.

Haziran - Sardunya’daki lüks villasında çekilen fotoğraflar basına sızdı. Genç kadınların üstsüz güneşlendiği karelerin ardından asıl skandal patladı. Patrizia D’Addario adlı bir eskort, Berlusconi ile bir gece geçirdiğini bir ses kasetiyle kanıtladı.

Ağustos - “Aziz değilim” dedi. Karısı, Berlusconi’nin sürekli yalan söylediğini açıkladı.

Ekim- Yüksek Mahkeme dokunulmazlığını kaldırdı.