BIST 10.223
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.387,29
HABER /  GÜNCEL

2. rapor: Breivik'in cezai ehliyeti var

Norveç'de geçen yaz 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik hakkındaki ikinci psikiyatrik rapor birincinin zıddı: 'Cezai ehliyeti var.'

Abone ol

Norveç'de geçen yaz 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik hakkında yapılan ikinci psikiyatrik değerlendirmede, sanığın cezai ehliyeti olduğu dolayısıyla yargılanabileceği ve cezaevine gönderilebileceği sonucuna varıldı.

Breivik hakkında yapılan birinci değerlendirmede tam tersi bir sonuca varılmış ve sanığın akli dengesinin yerinde olmadığı dolayısıyla cezai ehliyeti bulunmadığı görüşü bildirilmişti.

77 kişiyi öldürdüğünü kabul eden Breivik'in yargılanmasına önümüzdeki Pazartesi günü başlanıyor.

Breivik'in cezai ehliyeti olup olmadığı konusundaki karar cezaevine mi yoksa psikiyatri kliniğine mi gönderileceğini belirleyecek.

Bugün Oslo'daki mahkemeden yapılan açıklamada, "uzmanlar Anders Behring Brevik'in 22 Temmuz 2011 tarihindeki eylemlerini icra ederken psikozda olmadığı sonucuna vardılar. Bu, suç işlediği sırada cezai ehliyete sahip olduğu anlamına geliyor" denildi.

'Haçlı seferi'

Mahkeme geçen yıl Breivik'in paranoid şizofrenik olduğu dolayısıyla da psikiyatrik tedaviye gönderilmesi gerektiği sonucuna varan birinci bilirkişi raporundan sonra şiddetli eleştirilere uğramış ve Ocak ayında ikinci bir rapor istemişti.

Katliamdan kurtulanların çoğu Breivik'in aklının başında olduğunu ve hapisle cezalandırılması gerektiğine inanıyor.

Breivik kendisi de akli dengesinin yerinde olduğunu söylemiş ve geçen hafta hakkındaki ilk psikiyatri raporunu "yalan" ve "yüzde 80 yanlış" diye nitelemişti.

Norveç'de yayımlanan tabloid Verdans Gang adlı gazeteye yolladığı mektupta Breivik bir psikiyatri kliniğine yatırılmanın "ölümden beter" olduğunu söyleyerek "Siyasi bir eylemciyi akıl hastanesine yollamak onu öldürmekten bile daha sadistçe" demişti.

33 yaşındaki Breivik 22 Temmuz'daki iki saldırıda 77 kişiyi öldürüp 151 kişiyi yaraladığını kabul ediyor ama "terör eylemleri" suçlamasını kabul etmiyor.

Breivik Oslo'da gerçekleştirdiği otomobilli bomba ile genç İşçi Partililerin katıldığı yaz kampında yaptığı katliamı "çok kültürlülük ve İslama karşı haçlı seferi" diye tanımlıyor.

Gelecek hafta başlayan mahkemenin 10 hafta devam edeceği düşünülüyor.

Mahkemenin Breivik'in ömrünün geri kalan kısmını cezaevinde mi yoksa psikiyatri kliniğinde mi geçireceği konusundaki kararı vermeden önce, her iki psikiyatri raporu ve görgü tanıklarının ifadelerini dikkate alması bekleniyor.