BIST 10.249
DOLAR 32,35
EURO 34,78
ALTIN 2.395,01
HABER /  DÜNYA

Mübarek'in adamına tırpan

Mısır adaleti, yeni anayasayı kaleme almakla yükümlü komisyonun çalışmalarını durdurma karar aldı.

Abone ol

Kahire idari mahkemesi, askıya alma kararının nedenine açıklık getirmedi.

İdari mahkemeye bir süre önce hukukçular ve liberal siyasi partiler tarafından açılan davada, komisyonu kuran parlamento, imtiyazları suistimal etmekle suçlanmıştı.

MÜBAREK'İN YAKIN ADAMINA VETO

Mısır Şikayetler ve Öneriler Komisyonu, devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek döneminin yetkililerinin cumhurbaşkanlığına adaylığını engelleyecek yasa tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Komite, yönetimdeki Yüksek Askeri Konsey'in geçen yıl çıkardığı, yolsuzlukla suçlanan eski rejim üyelerine siyaset yasağına ilişkin kanun hükmünde kararnamede değişiklik önerisini benimsedi.

Komite'nin Başkanı Talat Marzuk, El Arabiya'ya yaptığı açıklamada, mevcut yasaya, "11 Şubat 2011'de istifa eden eski cumhurbaşkanının yönetimi dönemindeki kurumlarda son 5 yılda herhangi bir liderlik görevinde bulunan ya da feshedilen Ulusal Parti'den Şura Konseyi ya da Halk Meclisi üyelerinin eski cumhurbaşkanının istifasından sonra 10 yıl cumhurbaşkanlığına aday olamaması, cumhurbaşkanı yardımcısı, başbakan ya da bakanlık görevlerinde bulunamaması" maddesinin ekleneceğini söyledi.

Komitenin bu girişimi, eski istihbarat şefi Ömer Süleyman ve eski Başbakan Ahmed Şefik'in adaylığını tehlikeye sokacak.

Mısır'da Seçim Komisyonu, cumhurbaşkanlığı seçimi için aralarında Şefik ve Süleyman'ın da bulunduğu 23 kişinin aday olduğunu bildirmişti.

Komisyon, başvurularla ilgili incelemelerin ardından nihai listeyi 25 Nisan'da açıklayacak.