BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

1977 yılında YAŞ 91 gün uzamış!

Ankara'da yaşanan YAŞ krizi ilk değil! Daha önce Özal döneminde de böyle bir kriz yaşanmış iktidar istediğini almıştı!

Abone ol

Orgeneral Hasan Iğsız'ın atama krizi akıllara 1977 yılında yaşanan benzer bir olayı getirdi.

Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Orgeneral Namık Kemal Ersun'u darbeye hazırlık yaptığı gerekçesiyle görevden alması üzerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı boşaldı.

Ersun'un yerine 3. Ordu Komutanı Orgeneral Ali Fethi Esener'in ismini Köşk'e sundu. Ancak Orgeneral Adnan Ersöz'ün bu makama gelmesini isteyen 6. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Demirel'in Esener kararnamesini imzalamadı.

Demirel de yeni kararname sunmayınca 30 Ağustos'ta Esener de Ersöz de orgenerallikteki 4 yıllık görev sürelerini doldurdukları gerekçesiyle zorunlu olarak emekliye sevk edildi.

Bu gelişme dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Kenan Evren'in önünü açtı. Evren önce 2 yıllığına Kara Kuvvetleri Komutanı oldu, ardından 1979 yılında da Genelkurmay Başkanlığı'na getirildi. Evren, 12 Eylül 1980'de darbe yaptı.

ÖZAL EMEKLİYE SEVKETMİŞTİ 

Turgut Özal başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in onayını alarak Genelkurmay Başkanlığı için gün sayan Orgeneral Necdet Öztorun ve Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ'u görevden aldı.

Genelkurmay Başkanı Üruğ ve Kara Kuvvetleri Komutanı Öztorun, 30 Ağustos 1987'de aynı anda emekli olacaktı. Genelkurmay Başkanlığı sırası Orgeneral Necip Torumtay'daydı.

Üruğ Paşa, Öztorun'un önünü açmak ve onu Genelkurmay Başkanı yapabilmek için şûradan 2 ay önce haziran ayında emekli olmak istediğini bildirdi. Bunun üzerine Özal, iki generali de görevden alan kararnameyi imzaladı. Cumhurbaşkanı Evren'e de imzalattı.

Özal'ı böyle bir karar almaya iten gelişmelerden biri de Öztorun'un şûra yapılmadan önce altında Genelkurmay Başkanı yazan davetiye bastırması oldu.

Özal, "Bu şartlarda arkadaşı Genelkurmay Başkanı yapamayız. Yaparsak biz onun emrine gireriz" diyerek Öztorun'u emekliye sevk eden süreci başlattı.