BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.399,87
HABER /  GÜNCEL

19 yıldır sönmeyen yangın!

Sivas'ta 35 aydın ve sanatçının katledildiği olayların 19. yıl dönümünde kentte iki ayrı anma etkinliği düzenlenecek

Abone ol

Sivas Valiliği, eski otel binası önünde anma töreni yapılmasına yönelik yasağını ise bu yıl kaldırdı.

Sivas'ta 19 yıl önce kundaklanan Madımak Oteli'nde hayatını kaybeden 35 sanatçı ve aydın için anma töreni düzenlenecek. Törene geniş çaplı katılım olması bekleniyor.

Kentte ilk etkinliği Sivas Valiliği, belediye ve sivil toplum kuruluşları düzenleyecek. Eski adıyla Madımak Oteli, yeni adıyla Bilim ve Kültür Merkezi'ne gidecek grup, olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı panonun önüne karanfil bırakacak.

KIRMIZI BÜLTENDEN HABERLERİ YOK

Sivas katliamı davası sanığı 3 firariden ikisi hakkında çıkarılan 'Kırmızı Bülten'le arama' kararından, davaya bakan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin haberi olmadığı ortaya çıktı.

2004 ve 2008 yıllarında çıkartılan "Kırmızı Bülten" kararlarından haberdar olmadığı için Adalet Bakanlığı'na sanıklar hakkında bülten çıkartılıp çıkartılmadığını sordu. Adalet Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün de mahkemeye daha önce kırmızı bültenlerle ilgili bilgilendirmediği açığa çıktı. Bu durum, Sivas sanıkları hakkındaki özensiz işlemleri ortaya koyarken, mağdur yakınları, dosyaları dikkatli takip edilmeyen ve bulunamayan bu sanıkların davasının da zaman aşımına girmesinden endişe ediyor.

İKİ AYRI ETKİNLİK

Sivas'taki ikinci etkinlik ise, siyasi partiler, Alevi dernekleri ve sendikaların katılımıyla gerçekleştirilecek. Cumhuriyet Halk Partisi ve BDP'liler de etkinliğe katılacak.

Seyrantepe mahallesinden başlayacak yürüyüş kent meydanında son bulacak. Grup, eski Madımak Oteli'nin önüne gelecek ve ölenlerin anısına otele karanfil bırakılacak.

Anma etkinlikleri nedeniyle kentteki güvenlik önlemleri de artırıldı. Çevre illerden takviye kuvvetlerle birlikte 2 bin polis görev alacak. Etkinliklerin yapılacağı bazı cadde ve sokaklar da trafiğe kapatılacak.

OTEL ÖNÜNDE ETKİNLİK İZNİ

Sivas Valiliği önceki yılların aksine bu yıl Madımak Oteli önünde etkinlik yapılmasını yasaklamadı. Ancak binaya sadece olayda yaşamını yitirenlerin aileleri ve etkinliği düzenleyen kuruluş temsilcilerinin girmesine izin verilecek.