BIST 10.173
DOLAR 32,26
EURO 34,75
ALTIN 2.402,63
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Ortadoğu'yu uçuracak anlaşma

Havalimanı devi TAV, dev finansman anlaşmasıyla birlikte Ortadoğu'nun en önemli havalimanlarından birini yapacak

Abone ol

Suudi Arabistan’ın yap-devret-işlet modeliyle ilk havalimanı özelleştirme projesi Medine Havalimanı’nın devrine ilişkin sözleşme TAV Havalimanları ve konsorsiyum ortakları Al Rajhi Grubu ve Saudi Oger ile Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi GACA arasında gerçekleştirilen tören ile imzalandı.

Düzenlenen imza töreninde ayrıca, projeye finansman sağlayan bankalar National Commercial Bank (NCB), Arab National Bank (ANB) ve Saudi British Bank (SABB) ile de toplam 1.2 milyar dolartutarındaki kredi sözleşmeleri için imzalar atılarak finansman için mutabakat sağlandı.

"HIZLI YÜKSELİŞİMİZ SÜRÜYOR"

GACA Başkanı Prens Fahad Bin Abdullah Bin Mohammed Al Saud’un ev sahipliğinde gerçekleşen törende, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları Körfez Arap Ülkeleri Direktörü ve ACI Temsilcisi Dr. Waleed Youssef, Al Rajhi Holding Başkan Yardımcısı Riyadh Al Birdisi ve Saudi Oger Başkan Yardımcısı Hisham Al Shoaibi yer aldı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “İslam dünyasının en önemli ikinci şehri olan Medine Havalimanı’nın yapım ve işletme hakkını alarak, havacılık sektöründeki hızlı yükselişimizi sürdürüyoruz” dedi.

12'NCİ HAVALİMANI

Şener konuşmasına şöyle devam etti: “Yap-devret-işlet modeli ile gerçekleştirilen ve Suudi Arabistan’ın ilk havalimanı özelleştirmesi olan Medine Havalimanı, Körfez Bölgesi’nin ilk kamu-özel sektör işbirliği projesi ve Kabe ziyaretçileri ile hacılar için ana giriş kapısı olması yönünden de büyük önem taşıyor. TAV Havalimanları olarak, önemli bir yolcu potansiyeli taşıyan Medine Havalimanı’nı da portföyümüze 12’nci havalimanı olarak eklemekten son derece memnuniyet duyuyoruz.”

25 YIL İŞLETİM HAKKI

İmzalanan sözleşmeler ile yatırım miktarı yaklaşık 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşmesi beklenen proje kapsamında Medine Havalimanı’nın, 25 yıl boyunca işletim hakkına sahip olan TAV Havalimanları ve konsorsiyum ortaklarına devri tamamlanmış oldu.

Proje çerçevesinde konsorsiyum, yolcu terminalinin inşasını 2015 yılının ilk yarısına kadar gerçekleştirecek. Proje kapsamında inşaat işlerinin 2012 yılı içinde başlayarak üç yıl içinde tamamlanması ve Konsorsiyum tarafından 2037 yılı ortasına dek işletilmesi planlanıyor.