BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Bugün ekmek 'tuzsuz' cezası 'tuzlu'

Tuzu az kepek oranı fazla... TİP2 ekmeklerine geçiş yaptık. Bugün ayrıntıları dikkat edin!

Abone ol

'Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Yönetmeliği'nin bugün itibariyle yürürlüğe girmesiyle birlikte ekmekte yeni dönem başladı. Artık daha az tuzlu ve daha hijyenik olacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yönetmeliği bugün itibari ile yürürlüğü girdi. Yönetmeliğin yürürlüğe gitmesiyle birlikte ekmekte yeni dönem başladı.

Tuz oranı ve gramajı düşük, kepek oranı yüksek ekmekler raflardaki yerini aldı. Fırıncılar da yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte tuz oranı düşük, kepek oranı yüksek ekmeklerin üretimine başladı.

Ekmeğin tuz oranı eskisine göre yarı yarıya düşürüldü. Artık TİP2 denilen ve kepeği fazla olan un kullanılacak. Ekmek 55 randımanlı un yerine 65 randımanlı undan üretilecek. Kepek oranı daha fazla olacak. Ekmekteki tuz oranı da yüzde 1.75’ten yüzde 1.50’ye düşürülüyor.

MANAVDA EKMEK YOK

Bakkallarda, marketlerde ruhsatsız fırınların gönderdiği ekmekler satılmayacak. Manavlarda kasaplarda ekmek satışı yasaklandı. Bütün ekmek satan bakkallar ve marketlerde ekmeği aldığı fırının üretim iznini ve yanında bir eldiven bulundurması zorunlu hale geldi.

Bu yasa ile beraber tuz oranının indirilmesi, kepek oranının arttırılması sağlık açısından da faydalı hale geldi.

CEZASI TUZLU

Ekmeğin gramajı ve tuz oranı düşerken rengi de değişiyor. Şartlara uymayanların cezası ise ‘tuzlu’ oluyor. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, üreticileri uyararak, “Tuzun miktarını fazla kaçıran 11 bin 750 lira ceza ödeyecek. Türkiye’de 22 bin adet fırın var. Uygun şartlarda üretim yapmayanlar bu cezayı öder” dedi.