BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Suriye sınırında sıcak saatler

Başbakan Erdoğan’ın “Angajman kurallarını değiştirdik” açıklamasının ardından, Türkiye ile Suriye arasında ilk sıcak temas yaşandı.

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı, dün Suriye helilopterlerinin sınıra yaklaşması üzerine 2 F-16 savaş uçağının kontrollü uçuş yaptığını açıkladı.

SINIRA 4 KM YAKLAŞTILAR

Genelkurmay Başkanlığı, Suriye’ye ait iki helikopterin Hatay ve Mardin’de Türkiye sınırına 4 kilometreye kadar yaklaştığını belirtirken, İncirlik ve Batman’dan havalanan uçakların devriye uçuşu yaptığını, sınır ihlali olmadığını açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, dün Suriye’ye ait 1XMI-17 tipi helikopterin, Hatay güneyinde, Suriye hava sahasında uçarken, Türkiye sınırına 4 mile kadar yaklaştığı belirtildi. Bunun üzerine, İncirlik’te bulunan 2XF-16 "Scramble kolu" 09.12-10.39 saatleri arasında, Adana-Hatay üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra ettiği ifade edildi. Açıklamanın devamında şöyle denildi:

İNCİRLİK'TEN İKİ JET HAVALANDI

"30 Haziran 2012 tarihinde, Suriye’ye ait 1XMI-8 tipi helikopterin, Hatay güneyinde ve Suriye hava sahasında uçarken Türkiye sınırına 4 mile kadar yaklaşması üzerine İncirlik’te bulunan 2XF-16 "Scramble kolu" 15.05-16.58 saatleri arasında, Adana- Kilis üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etmiştir. 30 Haziran 2012 tarihinde, Suriye’ye ait 1XMI-8 tipi helikopterin, Mardin güneyinde, Suriye hava sahasında sınır bölgesine yakın uçuş yapması üzerine, Batman’da bulunan 2XF-16 "Scramble kolu" 18.05-20.10 saatleri arasında, Batman-Diyarbakır üzerinde kontrol amaçlı devriye uçuşu icra etmiştir. Hava sahası ihlali olmamıştır."

SCRAMBLE KOLU NEDİR?

Hava sahası ihlallerine karşı yapılan acil önleme kalkışlarına “scramble” (hakiki alarm) adı veriliyor. Balıkesir, Merzifon, Diyarbakır, İncirlik ve Malatya jet üslerinde en az 2 uçaktan oluşan scramble kolları yakıt depoları dolu ve silah yüklü olarak 24 saat esasına göre hazır bekletiliyor. Uçaklar ihbar geldikten 6-7 dakika sonra havalanmış oluyor.