BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,88
ALTIN 2.430,70
HABER /  GÜNCEL

19 Şubat İngiltere Basın Özeti

Ukrayna'da polis ve muhalif güçler arasındaki çatışmalar, FT: Erdoğan yolsuzluk soruşturmasında zafer ilan etti, Kerry Suriyeli muhalifleri 'silahlandırmayı değerlendiriyor' ve Çin'deki hava kirliliğinden 'milyonlar ölebilir'.

Abone ol

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşanan kanlı çatışmalar neredeyse tüm İngiltere gazetelerinin birinci sayfasında.

Çatışmalar sırasında üzeri alev alan bir protestocunun etkileyici bir fotoğrafını ilk sayfasında kullanan Guardian, muhalif eylemcilerin polisin keskin nişancılarının çatılardan ateş açtığı yönündeki ifadelerine yer veriyor.

Protestocuların yazılı bir açıklamasında, "Çatılara konuşlanan keskin nişancılar eylemcilerin başlarını ve göğüslerini hedef alıyor. Güvenlik güçlerinin engellediği ambulanslar yaralılara ilk yardımda bulunamıyor" denildiği belirtiliyor.

'AB'nin hantal yapısı sergilendi'

Bağımsızlık Meydanı'ndaki atışmalarla ilgili ayrıntıları aktaran gazete, Ukrayna'da olan bitenin Avrupa Birliği’nin zaaflarını gösterdiği görüşünde. Dikkat çeken satırlar şöyle:

"Mücadele, Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in AB'yle yıllardır müzakeresi yapılan işbirliği anlaşmasını birden askıya almasıyla başladı. Bunun yerine yüzünü 15 milyar dolar kredi ve indirimli doğalgaz için Moskova'ya döndü. Rusya hemen harekete geçip 3 milyar dolarlık Ukrayna tahvili aldı. Ancak Yanukoviç, geçen ay Kremlin yanlısı başbakanı Mikola Azarov'u kurban edince kredi durduruldu. Dünkü 2 milyar dolarlık kredi teklifi Yanukoviç'in 'doğru' başbakanı seçmesine bağlı gözüküyor. Rusya'nın hızla Ukrayna'da nüfuz mücadelesine dönüşen kavgada AB'yi alt etmek için attığı hızçlı adımlar, Avrupa diplomasisinin ve karar vericilerinin komşu bir ülkede yaşanan krizdeki hantal yapısını gösteriyor"

Bölünme tehlikesi

Times'ta Giles Whittell imzalı yorumda da Ukrayna'nın geleceğine dair karamsar bir tablo çiziliyor ve bölünme tehlikesinden bahsediliyor. Whittell şöyle diyor:

"Yanukoviç bu taktiği daha önce denemişti, dün yine denedi. Bunun sonucunda ölenler oldu. Kiev'deki barikatların her iki tarafında yükselen duyguların protestoları yasaklayan yasalarla ya da eski yasaların yerine geçen yenileriyle kontrol edilebileceği taklitlerinden vazgeçildi. Eldivenler çıktı artık, Ukrayna'nın başkentinde süren savaş ülkenin ruhu adına veriliyor. Putin'in izlediği ve Yanukoviç'in sindiği yerden görünen şiddet eski bir hikâyeyi anlatıyor. Batı'nın provokasyonu ve sokak gösterilerinin ezilmesi gerektiğini anlatan eski hikâyeyi. Bu nedenle polis plastik mermilerle birlikte gerçek mermiler de kullandı. Gerçek mermiler Avrupa yanlısı protesto hareketine evlerine dönme mesajı verseydi, bunu şu ana dek yaparlardı. Ucuz gaz vaadi ve Rusya'nın altında kalınan bir ilişki modeli Ukrayna'nın güneyi ve doğusuna yetebilir. Ancak Kiev ya da yüzünü Avrupa'ya dönmüş ülkenin batı kesimleri için yeterli değil. Bunlar aslında iki farklı ülke. Slovakya ve Çek Cumhuriyeti kadar birbirlerinden farklılar. Farklılıklarını bu kadar barışçıl bir şekilde giderebilecekler mi?"

'Erdoğan yolsuzluk soruşturmasında zafer ilan etti'

Financial Times, Erdoğan'ın dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmayla 17 Aralık soruşturmasına karşı zafer ilan ettiğini yazıyor.

Gazetenin Ankara Muhabiri Daniel Dombey'in imzasını taşıyan haberde Erdoğan'ın bir darbe girişimi olarak tanımladığı yolsuzluk soruşturmasına karşı mücadelesinde zafer ilan ettiği belirtiliyor.

Ancak Başbakan'ın bu soruşturmadan kaynaklanan siyaseten hassas dinleme kayıtlarının internette yer almasını önlemeyi başaramadığı kaydediliyor.

Binlerce polis ve çok sayıda savcı ve yargıcın görev yerinin değiştirilmesinin soruşturmayı rayından çıkarttığını belirten Financial Times, soruşturmayla Türk lirasi üzerinde yoğunlaşan baskının azaldığını vurguluyor.

Haberde görüşlerine yer verilen RBS Bankası uzmanı Abbas Ameli Renani "Şimdilik piyasa siyasi gürültüleri tamamen duymazdan geliyor. Ancak önümüzdeki haftalarda yolsuzluk ve ses kaydı ifşaatları arttıkça hoş olmayan bir dönüş görmeyi bekliyoruz" diye konuşuyor.

Ekonomi uzmanı Atilla Yeşilada da "iddiaların zamanla yok olmayacağını ve 30 Mart'taki yerel seçimin sonuçlarını etkileyebileceğini" söylüyor.

Gazete ayrıca, Erdoğan'ın seçimleri kendisi ve karşıtları arasındaki bir mücadele olarak tanımladığını da vurguluyor.

'Kerry muhalifleri silahlandırmayı değerlendiriyor'

Times'ın dünya haberleri sayfalarında, Washington'ın Suriye politikasının işe yaramasına öfkelenen Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, dönemin CIA Başkanı General David Petraeus'un 15 ay önce sunduğu muhalifleri silahlandırma planını gizlice yeniden incelediği söyleniyor.

Kerry'nin CIA başkanıyken Obama yönetimindeki şahin isimlerden biri olarak görülen ve defalarca Suriyeli muhaliflerin silahlandırılmasını talep eden Petraeus ile bir görüşme yaptığı vurgulanıyor.

Adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili, "Kerry politikanın işe yaramamasına o kadar öfkeli ki, diğer seçenekleri de düşünmek istiyor. Ancak bu seçenekleri isteksiz biz Beyaz Saray'a kabul ettirip etiremeyeceği bir başka mesele" diyor.

'Milyonlar ölebilir'

Daily Telegraph'ta Çin'deki yoğun hava kirliliğiyle ilgili olarak ülkenin başlıca solunum yolları hastalıkları uzmanının yaptığı uyarıya yer veriliyor.

Şangay'daki Zongşan Hastanesi'nde solunum yolları bölümünün başı Bai Çunşue hükümetin hava kirliliğine karşı kararlı bir şekilde harekete geçmemesi durumunda milyonlarca yaşamın gereksiz yere kaybedilebileceği uyarısı yapıyor.

Son 30 yılda ülkedeki akciğer kanseri vakalarının beş kat arttığını vurgulayan Bai, bunun başlıca nedeninin hava kirliliği ve tanı tekniklerinin gelişmesi olduğunu söylüyor.

Doktor Bai, akciğer kanseri vakalarında birinci nedenin yine tütün olduğunu, ancak hava kirliliğinin de ikinci en büyük neden olduğunu vurguluyor.