BIST 9.090
DOLAR 32,37
EURO 34,99
ALTIN 2.325,61
HABER /  GÜNCEL

Ukrayna'da polis muhalefet kampını bastı

Ukrayna'da polis parlamentoya yürümek isteyen göstericilerin kampına müdahale etti. Gün boyunca süren çatışmalarda en az 13 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Abone ol

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de polis hükümet karşıtı protestocuların kampına baskın düzenledi.

Polis tazyikli su kullanırken, olay yerinden patlamalar geliyor.

Son haftalardaki en şiddetli çatışmalarda plastik mermi ve ses bombaları kullanan polisin dağılmaları için göstericilere verdiği süre akşam saatlerinde doldu.

Polise taşla karşılık veren binlerce gösterici parlamentoya yürümekte ısrar ediyor.

Göstericilerle polis arasında günün erken saatlerinde çıkan çatışmalarda en az 13 kişinin öldüğü belirtiliyor. Bunlardan altısı polis.

Kentte metro işlemiyor ve arabaların kente girmesine de izin verilmediği söyleniyor.

Ses ve sis bombaları

Ukrayna'da muhalefet, 2004'teki anayasal düzene dönülerek Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in yetkilerinin kısıtlanmasını istiyor.

Bu arada, Avrupa Birliği dış politika temsilcisi Catherine Ashton, şiddetin tırmanmasından "derin endişe duyduğunu belirterek, politikacılara "sorunların köküne inme" çağrısı yaptı.

Rusya ise şiddetin artmasından "Batılı politikacılar" ile "Avrupa kurumlarını" sorumlu tutuyor. Moskova hükümeti, "radikal güçlerin saldırgan eylemlerine" göz yumulduğunu savunuyor.

Rusya'ya yakınlığıyla bilinen Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç'in Kasım ayında AB ile işbirliği anlaşmasını imzalamayı reddetmesi, gösterilerin fitilini ateşlemişti.

Haftalar süren olayların ardından göstericilerin işgal ettikleri devlet binalarını ve hükümetin eylemcilere Kiev sokakları sakinleşmeye başlamıştı.

Buna rağmen, Yanukoviç'in istifasını isteyen protestocuların kurduğu kamplar olduğu gibi duruyor.

Parlamentoya yürüme girişimi

Parlamentoya yürümek isteyen muhalifler, önlerine çıkan polise kaldırım taşları ve sis bombaları attı. Polis ise ses bombaları ve plastik mermilerle karşılık verdi.

Bir grup gösterici de, Yanukoviç'in lideri olduğu Bölgeler Partisi merkezine saldırdı. Polis, binayı tahrip eden göstericileri dışarı çıkardı. Olay sırasında bir parti çalışanının öldüğü anlaşıldı.

Ayrıca, parlamentoya yakın bir binanın içinde ve sokak ortasında 3'er ceset bulundu.

Çok sayıda gösterici ve polisin yaralandığı belirtiliyor.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, göstericilerin yerel saatle 18:00'e kadar dağılmaması halinde, "her türlü yöntemin" kullanılacağı belirtildi.

Kiev metrosu çalışmazken, polisin Bağımsızlık Meydanı civarında konuşlandığı görüldü.

Parlamentoda da çatışma

Parlamento içinden de çatışma haberleri geldi.

Muhalefetin 2004'teki anayasal düzenlemeye geri dönülmesine ilişkin tasarıyı sunması sırasında kavga çıktığı belirtiliyor.

Muhalefet lideri Arseniy Yatsenyuk, tasarılarını engelleyen Yanukoviç taraftarlarının siyasi krize çözüme yanaşmadıklarını öne sürdü.

Söz konusu tasarı, Yanukoviç'in 2010'da yeniden seçilmesinin ardından elde ettiği yetkilerin kısıtlanmasını içeriyor. Bu yetkilere, Başbakan ile bakanların çoğunluğunu atamak da bulunuyor.

İktidar milletvekilleri ise tasarının yeterince tartışılması için zamana ihtiyaç olduğunu savunuyor.

Bu arada, Meclis Başkanı Volodimir Ribak, muhalefet liderlerinin yarın sabah Yanukoviç ile bir araya geleceğini duyurdu.

Öte yandan, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Ukrayna'ya 2 milyar dolar borç verileceğini .