BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.444,90
HABER /  GÜNCEL

Pussy Riot üyeleri serbest bırakıldı

Rusya'daki muhalif punk-rock grubu Pussy Riot'un iki üyesi, Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi kentinde 10 saat süreyle gözaltında tutulmalarının ardından serbest bırakıldı.

Abone ol

Rusya'daki muhalif punk-rock grubu Pussy Riot'un iki üyesi, Kış Olimpiyat Oyunları'nın düzenlendiği Soçi kentinde 10 saat süreyle gözaltında tutulmalarının ardından serbest bırakıldı.

Aralık ayında hapisten salıverilen Maria Alyokhina ve Nadejda Tolokonnikova Pazartesi günü hırsızlık yaptıkları şüphesiyle gözaltına alınmışlardı.

Alyokhina ve Tolokonnikova, üç diğer kadınla birlikte artık markaları haline gelen kar maskeleriyle yüzleri gizlenmiş halde Soçi'deki karakoldan çıkarlarken görüntülendi.

Hemen ardından caddenin karşı tarafına geçen kadınlar grubun yeni bir şarkısını söylemeye başladı.

Muhabirlerimiz, "Putin size anavatanınızda yaşamayı öğretecek" isimli bu şarkıda Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in iktidarının tiye alındığını söylüyor.

Nadejda Tolokonnikova, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Şu anda bu topraklarda işgal var. Bütün kent polis ve güvenlik birimlerinin denetimi altında." diye konuştu.

Tolokonnikova, "Buraya Pazar günü geldik ve tüm bu süre zarfında gözaltında tutulduk. Arabımızı kullanırken, sokakta yürürken bile. Bizi gözaltına almak için bahane arıyorlardı." dedi.

Nadejda Tolokonnikova, "Soçi Olimpiyatları'yla ilgili siyasi bir eylem yapmak için" kente gelmelerinin hemen ardından Pazartesi günü 10 saat süreyle gözaltında tutulduklarını söyledi.

"Burada siyasi eylem yapacak alan yok. Eleştirel bir şey söylemek isterseniz gözaltına alınırsınız" diye konuştu.

Maria Alyokhina da Soçi'de son bir buçuk günde yaşadıklarıyla ilgili bir şarkı yazacaklarını ve bir klip çekeceklerini açıkladı.

"Grup üyesi değiller"

Bu ay başlarında Pussy Riot'un altı üyesi yazdıkları bir açık mektupla Alyokhina ve Tolokonnikova'nın artık grubun üyeleri olarak anılmamaları gerektiğini dile getirmişlerdi.

Punk-rock grubun üyeleri, Alyokhina ve Tolokonnikova'nın "gruplarının ideallerini unuttuklarını" savunmuş ve New York'taki Uluslararası Af Örgütü konserine katılmalarının yanlış olduğunu belirtmişti.

Öte yandan, Uluslararası Olimpiyat Komitesi transeksüel bir İtalyan eşcinsel hakları savunucusunun Olimpiyat arenasından güvenlik görevlilerince çıkarılmasını savundu.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, eski İtalyan parlamenter Vladimir Luxuria'nın "barışçıl bir şekilde" salonun dışına çıkarıldığını ve gözaltına alınmadığını belirtti.

Luxuria, kadınlar hokey karşılaşmasının yapıldığı salona girmeye çalışırken engellenmiş ve Olimpiyat Oyunları logolu bir arabada bulunan dört kişi tarafından alandan uzaklaştırılmıştı.