BIST 10.742
DOLAR 32,24
EURO 34,95
ALTIN 2.425,96
HABER /  GÜNCEL

19 Nisan 2011 Basın Özeti

Pakistanlı gazeteci-yazar Ahmed Raşid'e göre, Taliban'ın Türkiye'de siyasi büro açması olası, Guardian, 'İstanbul eşsiz statüsünü kaybedebilir' diyor ve Times'a göre Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç artık Guus Hiddink'in menajerliğine soğuk bakıyor.

Abone ol

Independent gazetesinin bugünkü manşeti, "Gizli iç yazışmalar, petrol şirketleri ile Irak'ın işgali arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarıyor".

Independent, İngiltere'nin Irak'ın işgalinde öncü rol oynamasından bir yıl önce, hükümet üyeleri ile dünyanın önde gelen petrol şirketleri arasındaki temasları taşımış ilk sayfasına...Gazete, resmi belgelerin, bu görüşmelerde Irak'ın petrol rezervlerinin işletilmesine yönelik planların tartışıldığını ortaya çıkardığını yazıyor. İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile petrol şirketi BP'nin temsilcileri arasında 13 Kasım 2002'de yapılan görüşmeye ait bakanlığın bir iç yazışmasında, şu satırlar yer alıyor:

"Irak büyük bir petrol madenidir. BP de, bu pazara girmek için herşeyi göze almış durumdadır. Şirket ayrıca, siyasi anlaşmaların kendisinin eşit koşullarda yarışmasını önlememesi gerektiği konusunda çok hassastır."

Independent ilk kez yayımladığını duyurduğu belgelerin, İngiltere'nin savaşa dahil olma kararıyla ilgili yeni soruları gündeme getireceğini belirtiyor. Karar eski Başbakan Tony Blair'in hükümetini bölmüş, İngiltere'de savaşa ancak Blair'in dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin'in kitle imha silahları olduğunu iddia etmesinin ardından onay verilmişti.

Standard and Poors'tan 'ABD alarmı'

Financial Times'ın bugünkü manşeti ise "Standard and Poors Amerika Birleşik Devletleri'nin borcuyla ilgili olarak alarm veriyor".

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu dün Amerika'nın uzun vadeli kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmişti. Financial Times kuruluşun, Amerika'nın kredi notunu değerlendirdiği 70 yıldır ilk kez böylesi bir adım attığına dikkat çekiyor. Gazeteye göre Standard and Poors'un kararı, Amerika'da hızla yükselen bütçe açığı ile ilgili siyasi tartışmaları da artıracak cinsten.

Uluslararası Para Fonu'na göre bu yıl ülkenin bütçe açığının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranı yüzde 10,8 olacak, hükümetin net borcu da Gayri Safi Yurt İç Hasıla'nın yüzde 70'ine ulaşacak.

Financial Times, Standard and Poors'un kararının da bu rakamlara yönelik endişeleri yansıttığı kanısında. Gazete ayrıca Amerika'nın kredi itibarının, Amerikan Doları'nın küresel düzeyde rezerv para birimi olarak kullanılmasını da tehdit ettiğini vurguluyor. Financial Times, Amerika bu durumdayken, daha fazla büyüme perspektifi olan daha az mali sorunlu Çin gibi rakiplerinin yükselişte olduğuna dikkat çekiyor.

'Taliban'ın Türkiye'de siyasi büro açması olası'

Pakistanlı gazeteci-yazar Ahmed Raşid'in, Financial Times gazetesindeki yazısının başlığı, "Amerika Birleşik Devletleri nasıl Taliban'la savaşa son vermeyi amaçlıyor?".

Ahmed Raşid yazısında, Amerikan yönetiminin Afganistan stratejisi ile ilgili olarak bir yön değişikliğine gitmek istediğini söylüyor. Raşid'e göre, Washington artık askerlerinden çok, savaşa son verecek bir strateji hakkında konuşmak istiyor. Pakistanlı gazeteci-yazar, iki yıldan uzun süren iç çekişmeler ve rekabetin ardından, Obama yönetiminin ilk kez Taliban'la gizli görüşmeleri hızlandırma noktasında birleştiğini belirtiyor. Ahmed Raşid'in yazısından bazı satırlar şöyle:

"Amerikalı yetkililer, geçtiğimiz sonbahardan bu yana Taliban temsilcileri ile bir dizi görüşme yaptı. Ancak görüşmeler lojistik açıdan güçtü. Amerika Birleşik Devletleri şimdi Taliban'ın siyasi bir büro açma talebini kabu ediyor ve bunun üzerinde çalışıyor. Büro muhtemelen bir Körfez ülkesinde açılacak ama Türkiye'de açılması da olası. Bu, Amerika Birleşik Devletleri'nin Taliban yönetiminin son bulmasından bu yana yaklaşık 10 yıldır izlediği politikada çok önemli bir değişim anlamına gelecek. Böylesi bir büronun açılması ile Taliban ve Afgan hükümeti ile Amerikalılar gibi dış güçler arasında doğrudan görüşmeler yapılabilir."

'İstanbul eşsiz statüsünü kaybedebilir'

Türkiye'de Yüksek Seçim Kurulu'nun, yedisi Barış ve Demokrasi Partisi tarafından desteklenen 12 bağımsızın milletvekili adaylıklarını iptal etmesine yönelik kararı, İngiliz gazetelerinin ilk baskılarına yetişmemiş.

Guardian'da seçimle ilgili olarak yer verilen haber hafta sonundan. Gazetenin manşeti, "Erdoğan'ın İstanbul'u ikiye bölmeye yönelik çılgın planı". Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, lideri olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Seçim Beyannamesi'ni açıklarken, İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakasına iki şehir kuracaklarını söylemişti. Guardian'daki haber şu satırlarla başlıyor:

"İstanbul, Doğu'nun Batı ile buluştuğu, dünyada Avrupa ve Asya'nın iki yakasındaki tek yer olarak bilinir. Ancak Türkiye hükümeti İstanbul'u ikiye bölmeye yönelik planını sürdürürse kent bu eşsiz statüsünü kaybedebilir."

Guardian İstanbul'un nüfusunun resmi rakamlara göre yakında 17 milyona yaklaşmasının beklendiğini, kentte kayıt dışı yaşayanlar da olduğunu belirtiyor. Gazete, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, önerinin pratik olmadığına yönelik görüşüne de sayfalarında yer vermiş.

İngiltere'de ortalama yaşam süresinde büyük artış

Daily Telegraph gazetesinin ilk sayfasındaki bir haberin başlığı, "Ortalama yaşam süresi sadece bir yılda 44 gün artıyor".

Gazete, İngiltere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın son verilerinin, ülkenin yaşlanan nüfusu ile ilgili krizi gözler önüne serdiğini belirtiyor. Daily Telegraph'a göre durum, "dudak uçuklatan" cinsten. Zira gelinen noktada İngiltere'de sadece bir yıl arayla doğan iki kişinin yaşam süreleri arasında altı haftalık bir fark oluşmuş durumda. Gazete böyle giderse, ülkede bu yıl doğanların ortalama 90 yıl 9 ay yaşayacakalarını, halen hayattaki kişilerden 11 milyonunun (yani nüfusun yüzde 17,6'sının) 1200 yıldan fazla yaşamalarının beklendiğini yazıyor.

Daily Telegraph'ın vurguladığı nokta, İngiltere'de ortalama yaşam süresinin artmasının sağlıktan ulaşıma birçok alanı etkileyecek, faturanın da vergi mükellefine çıkacak olması. Gazeteye göre bu veriler, İngiltere'de emeklilik yaşının artırılmasına yönelik tartışmayı da canlandıracak. Ülkede bu yaş 2020'ye kadar 66'ya, 2046'da ise 68'e yükselecekti. Daily Teleghraph, "Tüm bunlar, emeklilik yaşının yüzyıl ortasına dek 70'e yükseltilmesi ile sonuçlanabilir" diyor.

'Abramoviç Hiddink'in menajerliğine soğuk bakıyor'

Bugünkü basın özetimizde son haberimiz Times'ın spor sayfalarından. Gazetedeki haberin başlığı, "Abramoviç'in menajerlik görevini Hiddink'e teklif etmesi beklenmiyor".

Times, İngiltere Premier Ligi'nin önde gelen kulüplerinden Chelsea'nin sahibi Roman Abramoviç'in artık Hollandalı teknik adamı Guus Hiddink'i yeniden takımın başına getirmeye soğuk baktığını bildiriyor. Gazete bu duruma gerekçe olarak, Rus iş adamının, Hiddink'in bu görevi ne kadar arzuladığı konusunda kaygıları olmasını göstermiş. Times, Hiddink'in Türkiye Futbol Federasyonu ile 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası'na dek sözleşmesi olduğunu ve turnuvanın eleme maçlarının sona ereceği Kasım ayından önce Chelsea'de göreve başlyamayacağını yazıyor.

Gazetedeki habere bakılırsa, Chelsea 64 yaşındaki Hiddink'e sportif direktörlük teklif edebilir ancak kulüp son sekiz yıldaki altıncı menajerini belirlerlerken daha genç isimler üzerinde yoğunlaşacak.

BBC Türkçe'nin İngiltere gazetelerinden derlediği basın özetini, hafta içi her sabah Türkiye saatiyle 08.40'ta NTV ekranından izleyebilir, ayrıca gün boyunca internet sayfamızda bulabilirsiniz. Adresimiz: bbctürkçe.com