BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türkiye BDP'nin kararını bekliyor

Barış ve Demokrasi Partisi yetkilileri, destek verdikleri yedi kişinin milletvekili adaylıklarının Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesi üzerine Diyarbakır'da toplandı. BDP'nin kararını bugün kamuoyuyla paylaşacağı bildiriliyor.

Abone ol

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yetkilileri, destek verdikleri yedi kişinin milletvekili adaylıklarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmesi üzerine Diyarbakır'da toplandı.

Barış ve Demokrasi Partisi ile Demokratik Toplum Kongresi, sivil itaatsizlik eylemleri yapılmasını kararlaştırmıştı

Partilerinin Diyarbakır il binasında bir araya gelerek son gelişmeleri değerlendiren BDP yetkililerinin kararlarını bugün kamuoyu ile paylaşacakları bildiriliyor.

BDP daha önce YSK'nın kararı üzerine seçimden çekilme tehdidinde bulunmuştu.

Partinin Eş Başkanı Süleyman Demirtaş, NTV Televizyonu'na yaptığı açıklamada, "Bu faşist bir uygulamadır. Biz adil olmayan anti-demokratik bir seçimde yer alamayız" dedi.

Demirtaş, YSK'nın kararını "bir devlet komplosu" olarak nitelendirdi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seçimleri erteleme çağrısında bulundu.

Bağımsız adayların YSK'ya itiraz başvurusu hakkı olmadığını vurgulayan Süleyman Demirtaş, destek verdikleri tüm adayların seçimlerden çekilmesi dahil tüm seçenekleri değerlendireceklerini söyledi.

BDP seçime bağımsız adaylarla katılıyor

BDP, yüzde 10 barajının değişmemesi üzerine 12 Haziran'daki genel seçimlere bağımsız adaylarla katılma kararı almıştı.

61 bağımsız adaya destek veren parti, meclise 35 millletvekili sokmayı hedefliyordu.

YSK'nın milletvekili adaylıklarını iptal ettiği 12 kişinin yedisi BDP'nin desteklediği adaylar Hatip Dicle (Diyarbakır), Leyla Zana (Diyarbakır), Sebahat Tuncel (İstanbul), Gültan Kışanak'ın (Siirt), Ertuğrul Kürkçü (Mersin, İsa Gürbüz (Elazığ) ve Salih Yıldız (Mersin'den yedek).

Kurul, 12 bağımsız milletvekili adayının sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etmiş ve bunun onların milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyeceğini bildirmişti.