BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

18 Nisan 2012 Basın Özeti

İngiliz gazetelerinde İngiltere sömürge yönetiminin 1959'da Obama'nın babasını engelleme girişimi, Mısır'da belirsizlik ve Japonya'dan IMF'ye destek.

Abone ol

Guardian gazetesi, İngiliz İmparatorluğu’nun son yıllarına ait bazı belgelerin bugün kamuoyuna açıklanacağını belirtiyor.

Gazeteye göre, imparatorluk döneminde eski sömürgelerde “yönetimin işlediği suçlar ve utanç verici kararlar”a ilişkin kayıtların birçoğu, bağımsızlık sonrasında kurulacak hükümetlerin eline geçmemesi için sistemli olarak imha edildi.

İmha edilmeyen diğer belgeler ise gizlice İngiltere yollandı ve Dışişleri Bakanlığı'na ait bir arşivde 50 yıl boyunca saklandı. Gizli arşivin varlığı geçen yıl Mau Mau isyanı sırasında işkence gördüklerini söyleyen bir grup Kenyalının İngiltere Hükümeti'ni dava etme hakkını kazanmasıyla gün ışığına çıktı.

Dışişleri Bakanlığı eski 37 sömürgesine ilişkin 8800 belgeyi açıklama sözü verdi.

‘Obama belki de hiç doğmayacaktı'

Times gazetesi bu belgelere atıf yaparak 'İngiliz diplomatların bir grup Kenyalı öğrencinin okumak için Amerika'ya gitmesini önlemeye yönelik girişimi başarılı olsaydı, Barack Obama belki de doğmayacaktı' diyor.

Habere göre bazı Amerikalı sanatçıların başlattığı bir programla, 1959'da aralarında Obama'nın babasının da bulunduğu 80 Kenyalı öğrenciye burs verildi.

Ancak ne Amerika'daki İngiliz Büyükelçiliği ne de Amerikan Dışişleri Bakanlığı bu programı onayladı. Elçilik "gizli" kaydıyla Nairobi'deki Sömürge İdaresi'ne gönderdiği mesajda 'Kenyalı öğrencilerin hep yanlış ellere düştüğü,

hem beyaz hem de Amerikan karşıtı oldukları' belirtiliyor ve bu öğrencilerin Amerika'da sorun yaratabilecekleri savunuluyor. Ancak İngiliz yönetimi Obama'nın babasının, annesiyle tanıştığı Honolulu'ya gitmesini engelleyemiyor.

‘Makarios’un sürgüne gönderilmesi önceden planlandı’

Times'a göre bir başka belgede de İngiltere'nin Kıbrıs'ta Başpiskopos Makarios'un yine eski İngiliz sömürgelerinden olan Seyşeller'e sürgüne gönderilmesiyle ilgili.

Makarios Aralık'taki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra Mart 1956'da sürgüne gönderildi. Ancak Sömürge İdaresi tarafından Seyşeller Valisi'ne Eylül 1955'te gönderilen bir mektupta Makarios'un sürgüne gönderilmesi planlarından söz ediliyor. Gazeteye göre bu belge, İngiltere'nin görüşmelerin başarıya ulaşmasını hiç istemediğini gösteriyor.

Japonya’dan IMF’ye 60 milyar dolar

Financial Times gazetesi, Japonya'nın kaynaklarını artırma arayışındaki Uluslararası Para Fonu IMF'ye 60 milyar dolar aktarma taahhütte bulunduğunu ve Avrupa'daki borç krizinin diğer ülkeleri etkilemesini önlemeye yönelik küresel çabalara öncülük etme sözü verdiğini belirtiyor.

Gazete, Tokyo'nun bu kararının Almanya'yı memnun ettiğini kaydediyor. Almanya bu hafta yapılacak G20 zirvesinde IMF'ye en az 400 milyar dolarlık kaynak aktarımını hedefliyor.

Haberde Avrupa ülkelerinin euro bölgesinden 150, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden de 50 milyar dolarlık bir taahhütte bulunduğu belirtiliyor. IMF fonlarına para aktaracak ülkeler arasında İngiltere de var. Ancak Londra henüz yapacağı katkının miktarını açıklamadı.

Financial Times, Japonya'nın IMF bütçesine Avrupa Birliği dışından katkı sağlayacak ilk ülke olduğunu anımsatarak bunun cömert olması için İngiltere üzerindeki baskıyı artıracağını vurguluyor.

Gazete, "İsveç Norveç ve Danimarka IMF kaynaklarına toplam 26 milyar dolar daha aktaracak. Almanya Çin ve Japonya'dan 50'şer milyar dolarlık katkı bekliyordu bu nedenle Tokyo'nun adımı Berlin için hoş bir sürpriz oldu" diyor.

‘İspanya için önlem’

Financial Times bir başka haberinde de Avrupa Birliği yetkililerinin borç krizi içindeki İspanya'nın bir yardım paketine ihtiyaç duyma olasılığına karşı hazırlık yaptıklarını aktarıyor.

Haber özetle şöyle:

Avrupa Birliği yetkilileri, İspanya'nın mali yardıma ihtiyaç duymayacağında ısrar ediyor. Fakat, İspanya'nın dün biraz düşen borçlanma maliyetinin sürdürülemez seviyeye ulaşması olasılığını da dikkate alıyorlar.

Uzmanlara göre bir kriz durumunda atılması en muhtemel adım, Avrupa Mali İstikrar Fonu'ndan zor durumdaki bankalara ucuz kredi vererek mali yapılarını güçlendirmek olacak.

Ekonomistler, İspanya'da konut sektöründeki gerilemenin devam edeceğini bunun da konut kredilerini aşağı çekeceğini söylüyor.

Bir kriz durumunda ikinci seçenek ise Avrupa Merkez Bankası'nın devlet tahvili alarak borçlanma maliyetlerini aşağıya çekmesi. İspanya'nın gelecek yıla kadar bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 3'üne düşürmesi gerekiyor. Bu oran şimdi yüzde 8,5.

Avrupa Komisyonu, gelecek hafta açıklanacak euro bölgesi verilerinden sonra İspanya için bütçe açığı hedeflerini yeniden değerlendirecek. Bazı yetkililer, İspanya'nın üzerindeki baskıyı hafifletmek için yüzde 3 hedefinin bir yıl ertelenmesini öneriyor."

‘Mısır’da belirsizlik’

Financial Times, Mısır'da Yüksek Seçim Komisyonu'nun 10 adayı gelecek ay yapılacak başkanlık seçimine katılmaktan men etmesiyle ilgili haberinde 'Seçimin ağır topları, temyiz başvurularını kaybetti" diyor.

Gazete, bu gelişmenin ülkenin ilk özgür başkanlık seçimi öncesinde kaos içindeki siyasi geçiş sürecini daha da belirsizliğe ittiğini belirtiyor.

Financial Times Müslüman Kardeşler'in adayının yanı sıra Hüsnü Mübarek döneminde 18 yıl istihbarat servisi başkanlığı yapan Ömer Süleyman'ın adaylığının da reddedildiğini anımsatıyor.

Gazete, kararın Ömer'in adaylığıyla Mübarek rejiminin geri geleceğinden korkan birçok Mısırlıyı rahatlatacağını kaydediyor. Financial Times, ilk turu 23-24 Mayıs'ta yapılması planlanan seçimin ertelenme olasılığı bulunduğuna dikkat çekiyor.

Obama ilk kez bir ankette geride

Times gazetesi, Amerika Birleşik Devletleri'nde Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimleriyle ilgili bir haberinde ilk kez bir anketin, Cumhuriyetçi Parti'nin aday adayı Mitt Romney'i Başkan Barack Obama'nın önünde gösterdiğine dikkat çekiyor.

Gazete, Romney'in Beyaz Saray'da ikinci dönemde dört yıl daha kalmayı hedefleyen Obama'ya bavulunu toplaması çağrısı yaptığını vurguluyor.

Times bununla birlikte, geleneksel olarak bu aylarda yapılan seçim anketlerinin sonucu yansıtmadığını, diğer tüm anketlerin Obama'yı önde gösterdiğini belirterek son haftaların beklenmesi gerektiği kaydediyor.

Gazeteye göre, Cumhuriyetçiler seçim kampanyasını Obama'nın ekonomi yönetimindeki başarısızlıklarına odaklayacaklar. Demokratlar ise Romney'i sıradan Amerikalıların kaygılarını anlamayan bir seçkin olarak resmetmeye çalışacak.