BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,73
ALTIN 2.495,00
HABER /  POLİTİKA

Türk ve Aşık 12 Eylül'e müdahil!

Darbe öncesi milletvekili olan Ahmet Türk ve Abdulgani Aşık, 12 Eylül davasında müdahil oldu.

Abone ol
Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül dava dosyası üzerinden yaptığı değerlendirme sonucunda, darbe öncesinde milletvekili olan Ahmet Türk ve Abdulgani Aşık'ın müdahillik başvurularını kabul etti.

Kararda, 6 Nisan 2012'deki duruşmanın ara kararı uyarınca, bireylere ilişkin davaya müdahillik taleplerinin dosya üzerinden değerlendirilmesine ve bunun öncesinde işkence, kötü muamele, işkenceyle adam öldürme, gözaltında kaybolma ve diğer hak ihlalleriyle ilgili mahkeme kararları ile itibar edilecek diğer resmi belgelerin dosyaya sunulmasının beklenilmesine karar verildiği belirtildi.

İnceleme öncesinde davaya katılma talebinde bulunan Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İzet, Cavit Orhan Tütengil'in kızı Deniz Mazlum, Doğan Öz'ün eşi Sezen Öz ve kızı Bengi Heval Öz'ün avukatları Hasan Ürel, Ahmet Cihan'ın avukatı Aydın Erdoğan ile Ahmet Türk ve Abdulgani Aşık'ın da arasında bulunduğu isimlerin, açıklayıcı mahiyette dilekçe verdikleri bildirilen kararda, Türk ve Aşık'ın, darbe öncesinde milletvekili olduklarının anlaşıldığı kaydedildi.

Kararda, Türk ve Aşık ile 12 Eylül döneminde gözaltında hayatını kaybeden Süleyman Cihan'ın kardeşi Ahmet Cihan'ın müdahillik başvurularının, ''suçtan zarar görmüş olma ihtimalleri ve usulüne uygun yaptıkları talep doğrultusunda'' kabulüne karar verildiği bildirildi.

''Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın yargılandıkları suç ve tarihi ile aleyhlerine işkence, kötü muamele ve benzeri nitelikte suçlar işlendiği iddia edilen diğer gerçek kişilerin, bu suçlara ilişkin mahkemece itibar edilecek belge sunmamaları nedeniyle müdahillik taleplerinin reddinin kararlaştırıldığı'' ifade edildi. Ancak kararda, belirtilen niteliklerde belge sunulması halinde, taleplerin yeniden değerlendirileceği vurgulandı.

-Evren ve Şahinkaya hakkında suç duyurusunda bulunuldu-

Kararda, mahkemeye verilen dilekçelerde, Evren ve Şahinkaya'nın, ''sistematik olarak işkenceye neden olmakla'' suçlandığı ifade edilerek, davanın ara kararı uyarınca, bu suçlamalar yönünden gereğinin yapılması için özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'ne suç duyurusunda bulunulmasının kararlaştırıldığı anımsatıldı.
Karar uyarınca, suç duyurusunda bulunulduğu ve 117 müdahillik dilekçesi ile duruşma zabıtlarının, başsavcıvekilliğine gönderildiği de kararda yer aldı.