BIST 10.342
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.460,96
HABER /  GÜNCEL

Mısır'da adaylık krizi

Yüksek Seçim Kurulu, gelecek ayki başkanlık seçimlerinde adaylıktan men edilen 10 siyasetçinin itirazlarını reddetti. Selefiler, seçim komisyonu binasının önünde protesto eylemi başlattı.

Abone ol

Mısır'da ilk turu 23-24 Mayıs'ta yapılacak başkanlık seçimlerinde adaylıktan men edilen 10 siyasetçinin itiraz başvuruları reddedildi.

Yüksek Seçim Komisyonu'nun adaylıklarını uygun bulmadığı isimler arasında Hüsnü Mübarek döneminde 18 yıl istihbarat servisi başkanlığı yapan Ömer Süleyman ve parlamentoda çoğunluğu elinde bulunduran Müslüman Kardeşler Hareketi'nin Başkan Yardımcısı Hayrat El Şatır da var.

Seçimlerde Süleyman ve Şatır'la birlikte ilk üçe girebileceği düşünülen Selefilerin adayı Hazım Ebu İsmail de yarışamayacak.

BBC Kahire muhabiri, komisyonun kararının seçimleri yeniden şekillendireceğini söylüyor.

Selefilerin protestosu

Nihai aday listesi seçim kampanyasının resmen başlayacağı tarih olan 26 Nisan'da açıklanacak.

Ebu İsmail'in yüzlerce destekçisi komisyon binasının önünde oturma eylemine başladı. Bina askeri araçlarla çevrildi.

Adaylığının reddedildiğinin açıklanmasından sonra Hazım Ebu İsmail'in bazı taraftarları binayı taş yağmuruna tutmuş ve polisle çatışmıştı.

Ebu İsmail de binanın önüne gelerek kalabalığa, "Hiç ummadığınız tarafların bir komplosuyla karşı karşıyayız. İçeride bizi bölmeye yönelik bir ihanet sergileniyor" dedi.

İlk turda adaylardan biri yeterli çoğunluğu sağlayamazsa, en fazla oy alan iki aday Haziran'da ikinci turda yarışacak.

Ret gerekçeleri

Hüsnü Mübarek'in geçen yıl halk ayaklanmasıyla devrilmesinden sonra yönetimi devralan Yüksek Askeri Konsey, iktidarı 1 Temmuz'da yeni cumhurbaşkanına teslim edecek.

Adaylığı büyük tartışma yaratan ve Mübarek dönemini geri getirmeye çalışmakla suçlanan Süleyman'ın yeterli imza sayısına ulaşamadığı için adaylığının reddedildiği belirtiliyor.

Şatır ve eski milletvekillerinden Ayman Nur'un adaylıktan men edilmelerinin nedeni ise Mübarek döneminde hapis cezasına çarptırılmış olmaları.

Hafız Ebu İsmail'in adaylığının da annesinin Amerikan vatandaşı olması nedeniyle engellendiği öne sürülüyor.