BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.309,13
HABER /  GÜNCEL

112 artık adres sormayacak

Ev telefonlarını akıllı haritaya işliyor, 112'ye adres tarifi gerekmeyecek.

Abone ol

Güncel sanal haritaları ile kendinden bahsettiren bilişim firması Başarsoft, acil durumlarda vatandaşı yer tarif ettirmekten kurtaracak çok önemli bir projeye imza atıyor.
 
Şirket, Türk Telekom ile anlaşması gereği sabit hatları harita üzerinde evlerle ilişkilendiriyor. Böylece; Amerikan filmlerinde acil durumdaki bir kişinin 911 araması gibi, ev telefonundan acili arayan kişi yerini tarif edemese bile ambulans ya da polis olay yerine en kısa sürede intikal edecek.
 
Sağlık Bakanlığından Milli Eğitime, Emniyet'ten Diyanet'e pek çok kuruluş ile akıllı haritalama çalışması yapan Başarsoft'un CEO'su Alim Küçükpehlivan, akıllı haritaların üretim aşamalarını, faaliyetlerini ve yararlarını Cihan'a anlattı. Bu çerçevede Türk Telekom ile üzerinde çalıştıkları son proje hakkında da bilgi veren Küçükpehlivan, sistemin faydasını şöyle özetledi:

"Diyelim, birinin ambulans ihtiyacı var. Kalp krizi geçiriyor, telefondan arıyor ama adres veremiyor. Burada bizim haritalarımız devreye giriyor. Binaların numaraları harita ile eşleniyor. ABD'de uygulanan 911 sisteminin bire biri, bu. Evet, Türk Telekom ile oluşturduğumuz ortak ağ hayat kurtarıyor. 16 milyon Telekom abonesinden 12 milyonunun evlerini belirleyebiliyoruz."
 
MEB ile MEBSİS'i 2005-2006'da hayata geçirdiklerini anlatan Küçükpehlivan, sistemle bütün okulların haritalandırıldığını dile getirdi. Bu tip uygulamaların 2003'te Sağlık Bakanlığı ile yapıldığını vurgulayan Küçükpehlivan, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile benzer bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
 
Küçükpehlivan, bu proje sayesinde bütün okulların adreslerinin tek tek belirlendiğini ve harita üzerinde işaretlendiğini aktarırken, bu sayede öğrencilerin sınava girecekleri okulu çok kolay ve rahatlıkla bulabileceğini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da benzer bir proje için kendilerine başvurduğunu aktaran Küçükpehlivan, "Burada camilerin mekânlarının saptanabilmesi adına sistem üretimi talep ediliyor. Tabii görüşmeler şu an devam ediyor." dedi.
 
En çok kazanın olduğu kara noktaların belirlenmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü ile çalışma yapan şirket, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sayesinde de hangi binada ne kadar insanın ikamet ettiği bilgilerini sanal ortamda haritalara aktardı. Küçükpehlivan, 17 vilayetin verilerinin sisteme girildiğini anlattı.
 
ANKARA KIYMETİNİ, MEDİNE'DE GÖRÜNCE ANLADI
 
Akıllı haritalama sistemi, özellikle belediyelerin hizmetlerinde de büyük kolaylık sağlıyor. Ancak bazen yöneticileri ikna etmek pek kolay olmuyor. Başarsoft'un üst yöneticisi Alim Küçükpehlivan, bu konuda yaşadığı ilginç bir örneği şöyle anlatıyor:
 
"Firma olarak belediye hizmetlerinin takibi ve aksaklıkların giderilmesinde büyük kolaylık sağlayacak bir proje geliştirdik. Projeyi Ankara Büyükşehir Belediye'sine sunduk ama pek ilgi görmedi.
 
Bir süre sonra Suudi Arabistan'ın Medine Belediyesi'ne de projeyi anlattık. Park, bahçe, ilan panolarının olduğu bölgeleri bulan ve ihtiyaçların vakit kaybetmeden karşılanmasına imkân veren Kent Bilgi Sistemi'ni Mediye'de uygulamaya başladık. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 2001'de yaptığı Medine ziyareti sırasında, şehrin belediye başkanı övündüğü bu projeyi ona gösteriyor.
 
Melih bey de çok beğeniyor. Bu hizmeti kimden aldıklarını soruyor. Ondan, 'Türkiye'den bir firma' cevabını alınca şaşırıyor."