BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,72
ALTIN 2.401,58
HABER /  DÜNYA

11 Eylüldeki hayalet uçak

'Loose Change' adlı 11 Eylül belgeselini şu ana kadar 30 milyon kişi izledi.

Abone ol

11 eylül saldırılarının 5'inci yıldönümü yaklaşırken Hollywood, 11 eylül saldırılarını kahramanlık hikayeleriyle işliyor. Ancak internetten gösterime giren bir belgeselin izleyici kitlesi, Hollywood filmlerini geride bırakacak gibi.

ABD'li üç gencin çektiği ve şimdiden 30 milyon kişinin izlediği bu belgesel 11 eylül saldırılarının ardında ABD yönetimi ve ekonomik güç odaklarının olduğu gibi komplo teorilerine dayanıyor.
 
Dylan Avery, Korey Rowe ve Jason Bermas isimli üç ABD'li gencin çektiği 'Loose Change' adlı belgesel, 11 eylülün hemen ardından Bush yönetiminin üst düzey isimlerinden gelen çelişkili açıklamalarla başlıyor.
 
Condoleezza Rice - Dönemin Milli Güvenlik Danışmanı:
"Bu insanların bir uçağı alıp Dünya Ticaret Merkezi'ne çarptıracağını kimse tahmin edemezdi"
 
Donald Rumsfeld - Dönemin Savunma Bakanı:
"Pek çok uyarı vardı"
 
Ari Fleischer - Dönemin Beyaz Saray Sözcüsü:
"Hiçbir uyarı yoktu"
 
İnternet ortamına ilk kez nisan 2005'te koyulan belgesel, 6 bin dolar harcamayla güncelleştirildi. Belgeseli internet üzerinden izleyenlerin sayısı şimdiden 30 milyonu buldu.
 
Kullanılan görüntülerin hemen hepsi, haber kanallarında yayınlanan görüntüler. Yapımcılar, belgeseldeki bilgilerin de ABD yönetiminin üst düzey isimlerinin yaptıkları açıklamalardan, bir dönem 'gizli' olup da sonradan kamuoyuna açıklanan devlet belgelerinden alındığını  belirtiyor.
 
Belgesel, 11 eylülün arkasında Usame Bin Ladin ve El Kaide'nin değil, saldırıların yarattığı ortamdan fayda sağlayacak ABD yönetiminin ve ekonomik güç odaklarının olduğu mesajını veriyor.
 
Belgeseldeki iddialardan bazıları ise şöyle:
 

  • "İkiz Kuleler'in yıkılmasının nedeni çarpan uçaklar olamaz. Görgü tanıkları çarpmadan önce binanın alt katlarında duman ve ışık gibi patlama belirtileri gördüklerini söylüyor. Görüntülerdeki işaretler, çarpmadan çok, dinamit ya da bomba patlaması olasılığına işaret ediyor"

    • "Pentagon'daki hasara, ABD Havayolları'na ait 77 sayılı yolcu uçağı sebep olmuş olamaz. Binadaki hasarın şekli bir füzenin ya da küçük bir askeri uçağın yaratacağı türden"

    • "Beyaz Saray'a inecekken yolcuların isyan etmesiyle boş bir araziye indiği söylenen 93 numaralı uçuş ise tam bir muamma. Uçağın indiği söylenen yerde ne enkaz, ne de ağır bir hasar tespit edildi" 
       
      Belgeselin yapımcıları, komplo teorilerini destekleyen bazı noktalara da dikkat çekiyor.
       
      İddialara göre, saldırılardan sadece 6 hafta önce Dünya Ticaret Merkezi'ni 99 yıllığına kiralayan Yahudi işadamı Larry Silverstein'ın 3.5 milyon dolarlık sigorta poliçesi, terör saldırılarını da kapsıyordu.
       
      O dönemde Ulusal Güvenlik Danışmanı olan Condoleezza Rice, saldırılardan bir gün önce San Francisco Belediye Başkanı'nı arayarak ertesi sabah uçağa binmemesini söyledi.
        
      Belgesel, www.loosechange911.com adresinden izlenebiliyor.