BIST 10.188
DOLAR 32,25
EURO 34,78
ALTIN 2.401,84
HABER /  GÜNCEL

Süryanilere yol gözüktü

Alman hükümeti, 90'ların başında ülkeye gelen Süryanileri, geri gönderme hazırlığında.

Abone ol

Terör olaylarının en yoğun olduğu 1990"lı yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa"nın çeşitli ülkelerine giden Türkiye"li Süryaniler, yıllar sonra bir sürprizle karşı karşıya. Duyumlara göre Alman hükümeti, ülkede işsiz konumunda olan binlerce Süryani"yi Türkiye"ye gönderme hazırlığı yapıyor.

“Süryanileri geri gönderme” projesi söylentileri bu cemaatin Türkiye"deki yetkili isimlerine kadar ulaştı. Deyrulzaferan Manastırı"ndaki Mardin ve Diyarbakır Metropoliti Filüksinos Saliba Özmen, Almanya"da 90 bin kadar olan Süryanilerden 5-10 bininin Türkiye"ye gönderileceğini duyduklarını söyledi.

Özmen, Türkiye"deki Süryanilerin yüzde 95"inin çeşitli nedenlerle değişik ülkelere göç ettiğini ve Türkiye"deki sayılarının her geçen gün azaldığını belirterek, “Aslında döneceklerine bir yandan da seviniyoruz. Ancak, ülkede zaten işssizlik var. Buraya geldiklerine de nasıl olacak bilemiyoruz. Hükümet düzeyinde bir değerlendirme yapılacaktır mutlaka. Tabii alt yapıyı da oluşturmak lazım. Bu insanları bir sefer de göndermeyecekler, bir plan dahilinde olacak sanırım”dedi.


Gelişmeler üzerine Avrupa"daki Süryanilerin Alman hükümetiyle bir müzakere süreci başlattığını belirten Saliba Özmen, şöyle dedi: “Aldığımız duyumlara gore geleceklerin sayısı 5 ila 10 bin arasında olacak ve bunlar daha çok işsizlerden oluşacak. Yani geçmiş yıllarda bu ülkeye iltica edenler geri gönderilecek. Aniden hadi gidin demek tabii ki demokratik olmaz. Biz geri dönüşlerine seviniyoruz darken, bir de madalyonun diğer yüzüne bakmak lazım. Gönderilecekler mağdur edilmemeli. Bir fon ayrılmalı. Aksi takdirde sıkıntılar olur.”

Süryanilerin, ne zaman ve nasıl gönderileceği şimdilik bilinmiyor. Ancak, binlerce insanın bir anda gelmesi birçok sıkıntıyı da beraberinde getirecek gibi görünüyor...