BIST 9.548
DOLAR 32,51
EURO 34,58
ALTIN 2.489,64
HABER /  EKONOMİ

100 bin eleman arayan sektör

Türkiye’de işsiz sayısı tavan yaptı. Ancak bu sektörde en az 100 bin kişiye ihtiyaç olduğunu belirtildi.

Abone ol

İşsizliğin en büyük problem olduğu ülkemizde bilişim alanında 100 bin eleman açığı bulunduğu ortaya çıktı.

Gazetelerin insan kaynakları sayfalarında ve internet sitelerinin ilan sayfalarında en çok iş ilanı olan sektör ise bilişim.

Bilişim sektöründeki açığı değerlendiren Netron Teknoloji Direktörü Ediz Öztürk, Türkiye’de teknoloji ile uğraşan tüm işyerlerinde eleman açığının olduğunu söyledi.

Yaptıkları hesaplamalara göre bilişimde en az 100 bin kişiye ihtiyaç olduğunu belirten Öztürk, “Medya, otomotiv, telekom gibi önde gelen sektörler teknoloji alanında yetişmiş eleman bulmakta zorlanıyor. GSM operatörlerinde 500’den fazla mühendis açığı varken, teknik ve üst düzey yönetici ihtiyacı ise 20 binin üzerinde” diye konuştu.

Bugün'e göre; yetişmiş eleman eksikliğinin istihdam açığına neden olduğunun altını çizen Öztürk, “Türkiye olarak Amerika ve Avrupa’da da çok ciddi eleman istihdam ediyoruz yani çok ciddi bir beyin göçü de var” dedi.

YETİŞMİŞ ELEMAN YOK

ACM Yazılım İş Geliştirme Müdürü Mehmet Yitmen ise yazılım alanındaki yetişmiş iş gücünün azlığına dikkat çekerek “Türkiye’de yazılım sektörünün büyüklüğü 1.5 milyar dolar, İsrail’de ise sadece bu rakamın 3 katı büyüklüğünde yazılım ihracatı yapılıyor. Türkiye’de bu rakamın yüzde 10’unun bile ihracat olarak gerçekleşmediğini görüyoruz. Bu konuda nitelikli ve yetişmiş eleman eksikliği ciddi problem oluşturuyor” diye belirtti.

İŞBİRLİĞİ ARTMALI

Problemin çözülmesi açısından üniversite ve özel sektör iş birliğini işaret eden Yitmen, şunları kaydetti: “Dünya trendlerini ve sektörün ihtiyaçlarını giderecek yeni nesillerin yetiştirilmesi gerekli. Özel sektörün de kendi istihdam ettiği kadroların yeni teknolojileri yakalayabilmesi ve kendi ekiplerini üretici olarak eğitmesi gerekiyor. Yatırım maliyetlerinde ise devletin teşvikleriyle küçük ve orta ölçekli firmaların bu yatırımlarını gerçekleştirmeleri sağlanabilir.

YILDA BİN KİŞİYE EĞİTİM VERECEĞİZ

Netron Teknoloji Direktörü Ediz Öztürk, istihdam açığına eğitim danışmanlıklarıyla çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtti. Öztürk, şunları söyledi: “Ericsson’la bir ortaklık içerisine girdik. Bu ortaklıkla Ericsson Telekomünikasyon Akademisi kuruldu. Tüm dünyada ilk olacak bir proje bu. Bu çalışma için 5 milyon dolarlık yatırım yaptık. Akademide 1 yıl içerisinde bin kişiyi eğitmeyi planlıyoruz. 120 kişiyi de Ericsson burslu olarak eğitecek. Hedefimiz bölgenin arge üssü olmak bu amaçla kendi elemanlarımızı eğitim danışmanlarımızı yetiştirmek.”