BIST 10.657
DOLAR 32,10
EURO 34,90
ALTIN 2.428,15
HABER /  GÜNCEL

1 Ağustos Basın Özeti

İngiltere gazetelerinde ABD'li yüzücü Michael Phelps'in 19 madalyayla Olimpiyat tarihine geçmesi ve doping tartışmaları öne çıkan başlıklar arasında.

Abone ol

İngiltere gazetelerinin hemen hemen tümünde bugün ilk sayfada ABD'li yüzücü Michael Phelps'in fotoğrafı bulunuyor.

Phelps, dün 19'uncu madalyasını kazanarak Olimpiyat Oyunları tarihinin en çok madalya alan sporcusu ünvanına sahip olmuştu.

Guardian, "En büyük Olimpiyatçı" manşetiyle verdiği haberinde, okuyucularını Phelps'in çocukluğuna götürüyor.

"Baltimore'da annesinin enerji fazlasını zaptedebileceği tek yer olarak havuzu görmesi üzerine ilk kez yedi yaşındayken yüzmeye başlamasından yirmi yıl sonra, Michael Phelps tarihin en büyük Olimpiyatçısı oldu. Dün gece saat tam dokuzu dört geçe, Phelps 19'uncu Olimpiyat madalyasını ve bu oyunlardaki ilk altın madalyasını kazandı."

Doping tartışmaları

Gazetelerde geniş yer bulan tek yüzücü Michael Phelps değil bugün...

16 yaşındaki Çinli yüzücü Ye Shiwen'in doping alıp almadığı tartışmaları sürerken ikinci altın madalyasını da kazanması tüm gazetelerde yer buluyor.

Independent gazetesi, Ye'nin doping aldığı suçlamalarına Çin'in sert tepki gösterdiğini, Amerikalı antrenör John Leonard'ın Ye'nin performansını "inanılmaz" ve "rahatsızlık verici" diye nitelendirmesinin Çin kamuoyu tarafından önyargılı bulunduğunu yazıyor.

Financial Times başyazılarından birini bu konuya ayırmış.

"John Leonard'ın iması tek bir işe yaradı, o da Çin'in Olimpiyat takımını öfkelendirmeye... Henüz ilk günlerdeyiz, ama Çin takımı su sporlarında büyük aşama kaydediyor ki bu alan geçmişte hep ABD'nin hakimiyetindeydi. Leonard tek bir birey hakkındaki kuşkularının altını çizmekle hata etmiş olabilir. Ancak daha geniş bakıldığında, dopingin halen bir sorun olduğunda haklı. Ye'nin durumuyla ilgili ne olursa olsun, bu oyunların başka doping tartışmaları olmadan bitmesi pek muhtemel görünmüyor."

Altına hücüm

İngiltere'nin binicilik takımının dünkü müsabakalardan gümüş madalyayla ayrılması da tüm gazetelerde geniş yer buluyor.

Takımda, Kraliçe İkinci Elizabeth'in torunu Zara Phillips de yer alıyordu.

Daily Telegraph, İngiltere'nin Olimpiyatlar'ın beşinci gününe girilirken tek bir eksiği olduğunu yazıyor: Altın madalya.

İkinci Dünya Savaşı döneminin propaganda afişlerinde yer alan bildik sözlerden "Sakin ol ve yoluna devam et" cümlesini manşetine taşıyan gazete, Olimpiyat Komitesi'nin halkı sabırlı olmaya çağırdığını ve altına hücumun başlamak üzere olduğunu söylediklerini yazıyor.

Twitter ve ifade özgürlüğü

Olimpiyat Oyunları polemiklerden de uzak kalmıyor. Sosyal paylaşım sitesi Twitter son bir dizi polemiğin ve ifade özgürlüğü tartışmalarının odağında.

Önceki günkü müsabakalarda dereceye giremeyen dalıcı Tom Daley'e taciz nitelikli bir Twitter mesajı atılması üzerine bir kişinin gözaltına alınması, Amerikan yayın kuruluşu NBC'nin Olimpiyat yayınlarını eleştiren bir gazetecinin Twitter hesabının dondurulması gibi olaylar sosyal paylaşım sitesini bugün gazetelerin sayfalarına taşıyor.

Guardian'ın yorum sayfalarında yer alan John Kampfner imzalı yazıda, herkesin herkes hakkında iyi şeyler söylemesini sağlamanın polisin işi olmadığı savunuluyor ve şu görüşler dile getiriliyor:

"Twitter, bütün kültürlerden insanları iletişime geçirmek, bilgiyi yaymak için mükemmel bir araç. Muktedirlerin halka hesap vermesini sağlamak konusunda çok değerli bir rol oynadı. Eğer insanlar bu aracı başkalarının kusurlarını açığa vurmak için kullanıyorlarsa, bu insanlar takip edilmelidir. Ama eğer Twitter'ı kendi kusurlu kişiliklerini sergilemek için kullanıyorlarsa da onları kendi zavallı hallerine bırakmak belki de en iyisi olacaktır."

Londra bomboş

Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Londra'nın kent merkezinin beklentilerin aksine oyunların başlamasından bu yana bomboş olması da bugün İngiliz gazetelerinde işlenen konular arasında.

Guardian, haberi "Kent merkezinden uzak durun uyarıları esnafı mağdur etti" başlığıyla duyuruyor ve bazı noktalarda ziyaretçi sayısının yüzde 35 oranında düştüğüne işaret ediyor.

Independent da bazı restoranların müşteri sayısının yüzde 60 oranında azaldığından şikayet ettiğini sayfalarına taşıyor.

Konu Times'ın da başyazılarından birinde işleniyor. Times, "Londra tuhaf bir şekilde bomboş. Şimdi başkenti ziyaret etmenin tam zamanı" diyor.

Kilit şehir Halep

Independent dünya haberleri sayfalarında Suriye'deki gelişmeleri "İsyancılar Halep'in polis karakollarını bastı. Suriye'nin ikinci büyük kenti şiddetli çatışmalarla sarsılırken, Birleşmiş Milletler 200 bin kişinin kenti terk ettiğini söylüyor." ifadeleriyle duyuruyor.

Times'da yer alan bir analiz yazısında ise isyancıların Halep'i ele geçirmelerinin Suriye'deki iç savaş ortamında kendileri için çok önemli bir kazanım olacağı belirtiliyor.

Halep'in Türkiye sınırından yalnızca yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta bulunması ve İdlib'de de isyancıların etkin olması nedeniyle, Halep'in ele geçirilmesi halinde bunun Türkiye'den yardım ve silah sokmayı kolaylaştıracağının belirtildiği yazıda, "Bu, Esad rejimine de önemli bir psikolojik darbe indirecektir. Ancak isyancıların bu kadar büyük bir şehri ellerinde tutabilecekleri şüpheli." ifadeleri kullanılıyor.