BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  DÜNYA

Bizden Türklere zarar gelmez

Aden Körfezi’nde gemileri kaçırıp milyon dolarlarla fidye alarak dünyaya korku salan korsanların Türklere mesajı var.

Abone ol

Somalili korsan kaptanı Musa bir nevi sahil güvenlik görevi yaptıklarını anlatarak yabancı ülke balıkçılarının saldırılarına karşı koymak ve kendi karasularını korumak için korsanlığa başladıklarını söyledi.

ADEN Körfezi’nde gemileri kaçırıp milyon dolarlarla fidye alarak dünyaya korku salan korsanlar gizemli yaşamlarını STAR’a anlattı. Türk gemilerini de kaçırarak fidye alan deniz haydutlarının işleri, NATO ve AB savaş gemilerinin bölgede devriye gezmesiyle epey durulsa da korsanlık hala devam ediyor. Deniz haydutluğundan 4 yıl hapis yatan Somalili korsan lideri Necip Ömer Musa, karasularını ihlal eden büyük ülke balıkçılarına karşı kendi denizlerini korumak için korsanlığa başladıklarını söyledi. STAR Foto Muhabiri Murat Düzyol korsanlarla Hint Okyanusu’na açıldı.

KORSANLARLA HİN OKYANUSUNDA

Başkent Mogadişu’da uzun süren görüşmelerin ardından korsanları denize açılmaya ve röportaj yapmaya ikna ediyoruz. Hint Okyanusuna açıldığımız korsan grubunun kaptanı Necip Ömer Musa 31 yaşında ve1997 yılında başlamış korsanlığa. Hatta bu uğurda

4 yıl Korsanlar Hapishanesi’nde bile yatmış. Musa korsanlığa nasıl başladığını şöyle anlatıyor: “Biz kendimize korsan demiyoruz asıl korsan olanlar büyük devlet balıkçıları, Japon, Çinli ve Koreliler... Bizim karasularımızda kaçak avlanarak balıklarımızı çalıyorlar ve teknelerimize çarparak zarar veriyorlar.”

KARASULARIMIZI KORUMAK İÇİN

Somalili korsan Necip Ömer Musa bu olaydan sonra kendi karasularında avlanan yabancı gemilere savaş açmış tayfalarıyla... 1997 yılında başladığı saldırılarını yıllarca sürdürmüş. 5 gemiye saldıran Necip Ömer Musa bir gün Yunan gemisine saldırıp Amerikalı bir denizciyi kaçırınca yakalanmış ve hapse düşmüş. Musa o günü şöyle anlatıyor: “Biz Somalili balıkçılar olarak sürekli uğradığımız saldırılara bir karşılık vermek ve karasularımızı korumak için 1997 yılında korsan olmaya karar vermiştik.

AMERİKALI DENİZCİYİ KAÇIRINCA

Bu şekilde 4-5 gemiye saldırdık. Yine bir gün gemilere saldırmak için iki tekneyle denize açılmıştık. Bir Yunan gemisi gördük ve harekete geçtik. Fakat o sırada askerlerin geldiğini gördük ve silahlarımızı denize attık. Amerikalı denizciyi kaçırdığımız için geminin kaptanı olarak beni tutukladılar ve Kenya’da korsanlar için yapılan hapishaneye götürdüler. Dört sene hapis yattım.”

DENİZLERİMZİ KORUMAK İÇİN KORSANLIĞA GEREK YOK

Necip Ömer Musa meşru müdafaa için başvurulan bir yöntem olarak korsanlığın artık sonunun geldiğine inanıyor. Musa günümüzde yapılan korsanlıkla ilgili olarak şunları anlatıyor: “Şimdi eskisi gibi değil. Artık karasularımızı kolay kolay ihlal edemiyorlar. Bir yabancı gemi karasularımıza girdiğinde ona silahlı askeri birlikler eşlik ediyor ve karasularımızda avlanmasına izin vermiyor. Yani artık denizlerimiz özgürlüğüne kavuştu sayılır. Şu anda denizlerimizi korumak için korsanlık yapmaya gerek yok. Ben yaptıklarımdan hiç pişman değilim bugün karasularımızda avlanan yabancı bir gemi görsem yine saldırırım. Uzunca bir dönem bu saldırılar işe yaradı ve yabancı ülke balıkçıları korktukları için karasularımıza giremedi. Ama şimdi baktığımızda korsanlık yapma nedenlerimiz geçerliliğini yitirmiştir. Ama bazı arkadaşlarımıza para tatlı geldiği için daha uzaklara gitmeye ve yük gemilerine saldırmaya başladılar. Gerçek amaçlarından saptılar. Ben bunu tasvip etmiyorum. Karasularımızı savunma amacının dışına çıkan saldırılar kişisel menfaatler içindir.”

GÖREVİMİZ ÖNCE KARADA BAŞLAR

Musa, korsanlığın bitmediğini anlatan Musa çözüm önerisini şöyle açıklıyor: “Sorunlar karada başlıyor ve denize geliyor. Çözüm için hükümetlerarası bir komisyon kurulmalı ve kaçak avlanmaya bir çözüm bulunmalı. Kaçak avcılık bitince korsanlık tarih olur ve bizler gerçek işlerimize balıkçılığa geri döneriz.”

KORSAN GANİMETLERİ DUBAİ'DE PAYLAŞILIYOR

Somali’de korsan ekonomisi diye bir sektör oluşmuş durumda. Önceleri karasularını korumak için faaliyette bulunan korsanlar, daha sonraları bu işten ciddi miktarda para kazanıldığını keşfettiler. Yük gemilerinden elde edilen nakit fidyelerin miktarının ciddi boyutlara ulaştığı ülkede korsanlar paralarını gayrimenkul alarak ve özellikle Dubai gibi ülkelerde yatırımlar yaparak değerlendiriyor. Milyonlarca dolar nakit fidye alan korsan grupları paralarını Somali’de harcayacak yer bulamadıkları için Dubai ve Kenya gibi lüks ülkelerde harcamayı tercih ediyor. Ülkede işsiz ve yoksul genç nüfusun örnek aldıkları korsanlar yasadışı kazançlarının bir bölümünü de Avrupa’daki bankalarda değerlendiriyor. En son geçtiğimiz aylarda Avrupalı bir taşımacılık şirketinden 7.5 milyon dolar nakit fidye alan korsanlar ülkede hala sohbet konusu...

TÜRKLERE ZARAR VERMEYİZ SADECE PARALARINI ALIRIZ

Korsan kaptanı Musa, Türk gemilerine saldırılarla ilgili olarak ise şöyle konuştu: “Ben kişisel olarak asla bir Türk gemisine saldırmadım ve saldırmam da. Ama tanıdığım korsanlar vardı Türk gemisine saldıran. Ama onlar da Türklere asla zarar vermediler sadece para almak için bu işe kalkıştılar.”