BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,96
ALTIN 2.446,62
HABER /  DÜNYA

Yunanistana ağır suçlama

Yunanistan, "mültecilere yönelik sistematik insan hakları ihlalleriyle" suçlanıyor.

Abone ol

Alman mülteciler çalışma grubu Pro Asyl öncülüğünde bazı insan hakları örgütlerinin ve Yunan avukatların katkısıyla hazırlanan "Acı Olsa Da Gerçekler Söylenmeli" başlıklı raporda Yunanistan, "mültecilere yönelik sistematik insan hakları ihlalleriyle" suçlanıyor.

"Yunan sahil güvenliği, topraklarına ulaşan mültecilere sistematik şekilde kötü muamelede bulunuyor. Kötü muamele bazen ağır şekilde dövülmek, infaz taklidi, elektrik şoku ve kafaları su dolu kovalara bastırmak gibi işkence düzeyine ulaşıyor" denilen raporda, mültecilerin çocuklarını dahi tutuklayan Yunan polisinin hiçbir bilgi vermeyerek ve yasal danışman tahsis etmeyerek uluslararası hukuku ihlal ettiğine dikkat çekiliyor.

Mülteci taşıyan tekneleri engelleyen ve karasularının dışına çıkmaya zorlayan Yunan sahil güvenliğinin "açık denizde mültecileri kaderlerine terk ettiği" kaydedilen rapora, karaya ulaşan mültecilerin hapsedildiği Sakız, Sisam ve Midilli adalarındaki kampların "kabul edilemez yaşam koşullarına" sahipken mültecilerin buralarda "insan onurunu aşağılayıcı ve insanlık dışı muameleye" tabi tutulduğu ifade ediliyor.

Yunanistan'ın yasa dışı yollarla Meriç nehri üzerinden gelen mültecileri de Türkiye'ye geri dönmeye zorladığı anlatılan raporda, "Yunan makamları, uluslararası mülteci ve insan hakları hukukunu ihlal ediyor" denildi.

Raporda AB kurumlarına ve Avrupa Konseyi'ne yönelik çağrıda Yunanistan'daki bariz kötü muamelelerin ve insan hakları ihlallerine karşı acilen harekete geçilmesi isteniyor.