BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,88
HABER /  SEÇİM

Yeni Ekonomi Bakanı Babacan mı Berat Albayrak mı?

1 Kasım seçimlerinin ardından tek başına iktidarı yakalayan AK Parti'nin kuracağı yeni hükümetin Ekonomi Bakanı kim olacak? Ankara kulislerinde ekonominin yeni patronu olarak 'Ali Babacan' ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak işaret ediliyor.

Abone ol

1 Kasım seçim sonuçlarının açıklanmasıyla, AK Parti'nin yüzde 49 oy oranı ile tek başına iktidar olmasının ardından gözler yeni Ekonomi Bakanı'nın kim olacağı konusuna çevrildi. AK Parti kulislerinde ekonominin yeni patronu olarak zikredilen iki isim olduğu öne sürüldü.
 
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre, AK Parti kulislerinde, yeni hükümette, Ali Babacan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak en çok üzerinde durulan iki isim oldu. 

YENİ HÜKÜMETİN EKONOMİ BAKANI KİM OLACAK? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük kızı Esra Albayrak ile evli olan Berat Albayrak, İstanbul 1. Bölge 6.sıra adayı olarak meclise girdi. Albayrak, 7 Haziran seçimlerinde de İstanbul'dan milletvekili seçilmişti. 7 Haziran seçimlerinde 'üç dönem' kuralı nedeniyle aday olamayan, uzun yıllardır ekonomi yönetiminde yer alan Ekonomiden Sorumlu eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da 1 Kasım seçimlerinde yeniden Ankara Milletvekili olarak seçildi.

ALBAYRAK EKONOMİNİN YENİ PATRONU MU OLACAK?

Kulislerde Albayrak'ın yeni hükümette Başbakan Yardımcısı olarak ekonominin dümenine geçip geçmeyeceği konuşulmaya başlandı.

MALİYE BAKANI KİM OLACAK? AĞBAL MI ŞİMŞEK Mİ?

Babacan ile birlikte uzun süredir Maliye Bakanlığı görevinde bulunan Mehmet Şimşek de Gaziantep birinci sıradan yeniden vekil seçildi. Ancak uzun yıllar ekonominin en önemli bürokratlarından biri olan Maliye Bakanlığı Müsteşarı iken 7 Haziran'da Bayburt'tan milletvekili seçilen Naci Ağbal da 1 Kasım'da yeniden Meclis'e girmeyi başardı. Bu durumda ekonomi kulislerinde Maliye Bakanlığı koltuğuna Şimşek'in mi yoksa Ağbal'ın mı oturacağı merak konusu oldu.

CANİKLİ, MALİYE'YE Mİ GÜMRÜK'E Mİ?

1 Kasım seçimlerinde Giresun Milletvekili olarak yeniden Meclise giren ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın isimler arasında sıralanan Canikli'nin yeni kabinede ekonomi yönetiminde yer alabileceği yorumları yapılıyor. AK Parti iktidarları döneminde uzun süre Grup Başkanvekilliği yapan Nurettin Canikli'nin adı, her kabine değişikliğinde Maliye Bakanlığı için zikrediliyor.

7 Haziran sonrası kurulan geçici seçim hükümetinde Ekonominin patronluğuna getirilen Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise memleketi Bingöl'den yeniden vekil seçildi. 

FARUK ÇELİK YENİ KABİNEDE YER ALACAK MI?

AK Parti'nin vekil sayısını en çok artırdığı illerden olan Şanlıurfa'dan aday gösterilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de yeni kabinede yeniden yer almasına kesin gözüyle bakılıyor. 

7 Haziran öncesi Ekonomi Bakanlığı görevinde bulunan ve yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın isimlerden sayılan Nihat Zeybekçi de Denizli'den vekil seçildi. 

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI İÇİN KRİTİK İKİ İSİM: YILDIRIM VE ELVAN

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da en çok merak edilen bakanlıklar arasında yer alıyor. 7 Haziran'da üç dönem kuralı nedeniyle Meclis'e ara veren ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın danışmanlığını yapan Binali Yıldırım, İzmir'den milletvekili oldu. Yıldırım'ın yeni kabinede Ulaştırma Bakanlığı yerine Başbakan Yardımcılığı görevine getirilebileceği ifade edilse de; son AK Parti kurultayında Davutoğlu'na karşı aday olmaya hazırlandığı haberleri nedeniyle bunun 'zor' olabileceği yorumları da yapılıyor. 

Yıldırım sonrası Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna oturan Lütfi Elvan ise 1 Kasım seçimlerinde memleketi Karaman yerine Mersin'den aday gösterildi ve birinci sıradan milletvekili seçilerek Meclis'e girdi. Elvan'ın da yeni kabinede yer bulup bulamayacağı merak ediliyor. 

Yine Erdoğan'a yakın bir başka isim olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Kocaeli'den vekil seçilen isimlerden oldu.