BIST 9.929
DOLAR 32,46
EURO 34,73
ALTIN 2.440,09
HABER /  DÜNYA

Yemen son durum dumanlar yükseliyor

Yemen'de son durum... İran destekli Husilere yapılan operasyonda Yemen yangın yerine döndü. İşte Yemen'deki son durum...

Abone ol

Yemen'de son duruma ilişkin gelen bilgiler Ortadoğu'da tansiyonu daha da yükseltecek. "Kararlılık Fırtınası" operasyonu çerçevesinde gece düzenlenen hava saldırılarında, Yemen'in başkenti Sana ile Sada kentindeki İran destekli Şii Husilere ve devrik lider Ali Abdullah Salih taraftarlarına ait silah depoları ve stratejik noktalar vuruldu.

YEMEN SON DURUM DUMANLAR YÜKSELİYOR

Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, hava saldırılarında devrik lider Salih rejimi taraftarlarına ait "Sabaha" kampı bombalandı. Yoğun patlama seslerinin duyulduğu kamptan dumanların yükseldiği görüldü.

yemen-devlet-başkani-abdrabbuh-mansur-hadi.jpg

YEMEN LİDERİ SUUDİ ARABİSTAN'DAN ÇIKTI!

Suudi Arabistan'ın Yemen'deki askeri müdahalesi sürerken Yemen Devlet Başkanı Abdrabbuh Mansur Hadi'nin Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gittiği açıklandı.

Suudi yetkililer, Hadi'nin Suudi başkenti Riyad'da olduğunu, Arap Birliği zirvesine katılmak üzere iki günlüğüne Mısır'a gideceğini söyledi.

Bu, Hadi'nin Aden'den ayrılması ardından nerede olduğuyla ilgili ilk açıklama oldu.

Suudi Arabistan Çarşamba günü Yemen'de hava operasyonu başlatmıştı.

İran operasyonu 'tehlikeli' olarak nitelemişti.

Suudi Arabistan, 'Hadi'nin meşru yönetimini koruduğunu' söylüyor.

Hadi geçen ay Sana'dan ayrılması ardından güneydeki Aden kentine gelmişti.

Perşembe günü bir Suudi yetkili Hadi'nin Riyad'a gittiğini ancak Mısır'daki zirveye Yemen'in meşru lideri olarak katılacağını söyledi.

Devrik lider Salih'in oğlu Ahmed Ali Abdullah Salih'in kontrolündeki kampta, çoğu Amerika tarafından Yemen ordusuna destek için verilen gelişmiş silahlar bulunuyordu.

Görgü tanıkları, özel kuvvetler kampının yanı sıra Sana'nın güney ve batısındaki askeri noktaların da hava saldırılarında hedef alındığını aktardı.

Devrik lider Salih'e ait Yemen Yovm ve Husilere ait Mesira televizyonları ise son dakika verdikleri haberlerde, kara savunma sistemlerinin hava saldırısı düzenleyen uçaklara karşılık verdiğini duyurdu.

Husilerin merkezi olan kuzeydeki Sada kentine bağlı Kettaf beldesinde bulunan 131. kampın da bombalandığı belirtildi.

Aden kentinde kimliği belirsiz silahlı kişilerin, hava savunma komutanlığına ait bir kampa baskın düzenlediği ifade edildi. Kimliği belirsiz silahlı kişilerin kampın girişinde nöbet tutan askerlerle çatıştığı ve ardından kampa girdiği belirtildi.

Saldırganları dağıtmak için uçaksavarlarla ateş edildiğini bildiren görgü tanıkları, silahlı kişilerin yoğun ateşle karşılık vermeleri sonucu ele geçirdikleri kampı yağmaladıklarını aktardı.

İRAN'IN NÜFUZUNU GENİŞLETME ÇABALARI

Devrimin ardından siyasi süreçlere daha fazla katılım talep eden Husilerin gösterileri ve bölgedeki aşiretlerle çatışarak nüfuz alanlarını genişletmesi, Yemen'de istikrarsızlığa yol açmıştı. Merkezi yönetimle yapılan uzlaşma görüşmelerinin sonuç vermemesi üzerine başkent Sana'da bazı stratejik yerleri kontrol altına alan Husiler, Ocak 2015'te başkanlık sarayına girmiş, bu olayın ardından ev hapsinde tutulan Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, bir süre sonra Aden'e geçerek ülkenin halen meşru lideri olduğunu duyurmuştu. Bu süreçte Husiler tarafından alınan bütün siyasi kararların da geçersiz olduğunu ilan eden Hadi'nin bu açıklamasına, Husilerin ilerleyişini İran'ın bölgedeki nüfuz alanını genişletme çabası olarak gören başta Suudi Arabistan olmak üzere birçok Arap ülkesi ve BMGK da destek vermişti.

Hadi'nin, Aden'i "geçici merkez" ilan etmesi ve bazı ülkelerin diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarının ardından Husiler, "karşı direnişin merkezi" haline gelen Aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmişti. Hadi yönetiminin üst düzey yetkililerinin Arap Birliği ve uluslararası topluma, acil askeri müdahale çağrısının ardından Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, Husilere yönelik operasyon başlatmıştı.

MISIR SAVAŞ GEMİLERİ YOLDA

Suudi Arabistan'ın desteklediği Mısır'daki Sisi yönetimi, Yemen operasyonuna destek vermek amacıyla dört savaş gemisini Aden Körfezi'ne yolluyor.

Reuters'a konuşan Süveyş Kanalı'ndan yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek Aden Körfezi'ne doğru yola çıktığını belirtti.

Mısır, Yemen operasyonuna destek veren 10 ülkeden biri.

KARA OPERASYONU OLACAK MI?

Bu arada Reuters'e konuşan Suudi Arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava operasyonlarının ardından Yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

İsmini açıklamayan bir güvenlik kaynağı Reuters'a yaptığı açıklamada, 'Yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi.

Suudi Arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.

Reuters'ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Yemen'de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı.

25 KİŞİ ÖLDÜ

Sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı Sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. Operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. Husilere ait el-Mesire televizyonu Sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

HUSİLER KANAL YAĞMALADI

İran destekli Şii Husi Ensarullah hareketi militanları, başkent Sana'daki Al Jazeera bürosu ile bazı özel televizyon kanalları ve gazete binalarına baskın düzenleyerek ele geçirdi.

Masdar Basın Kurumu kaynaklarından alınan bilgiye göre, Husi militanları, kurum ile aynı binada bulunan Yemen Şebab televizyonu binasına zorla girerek eşyaları yağmaladı, kanal çalışanlarını dışarı çıkardı.

Masdar gazetesi editörü Sami Numan, yaptığı açıklamada, 2 askeri devriyeyle gazete ve kanala giren Husilerin, binayı askeri kışlaya çevirmeye çalıştıklarını söyledi.

Başkent Sana'daki Al Jazeera bürosuna da zorla giren Husi militanları kameraları kırıp büroyu yağmaladı. Husilerin özel televizyon kanalı Saide'ye baskın düzenlediği ve televizyon çalışanlarını, binayı boşaltmaya zorladıkları kaydedildi.

Mısırlı uydu yayını sağlayıcısı Nilesat'ın, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin talebi üzerine Husilerin kontrolünde olan 4 TV kanalının yayınını durdurduğu öne sürülmüştü.