BIST 8.988
DOLAR 32,31
EURO 35,07
ALTIN 2.277,21
HABER /  GÜNCEL

Germanwings uçağı: Polisten yardımcı pilotla ilgili soruşturma

Alman polisi, Fransa'daki uçak faciasında yardımcı pilotu olduğu uçağı bilerek düşürdüğü belirtilen Andreas Lubitz'le ilgili soruşturma yürütüyor. Lubitz'in evinde yapılan aramada önemli bir ipucuna ulaşılmış olabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Alman polisi, Fransa'daki uçak faciasında yardımcı pilotu olduğu uçağı bilerek düşürdüğü belirtilen Andreas Lubitz'le soruşturma yürütüyor.

Polis, Lubitz'in eşyalarına el koydu.

Alman medyasındaki haberlere göre polis aramalarda önemli bir ipucu buldu.

Uçağın karakutusundan çıkan bilgiler Lubitz'in kokpitin kapısını kilitleyip bilerek uçağı indirmeye başladığını gösteriyor.

Barcelona-Düsseldorf uçuşunu gerçekleştiren uçak Salı günü düşmüştü.

Bazı havayolları olaydan sonra kokpitlerde aynı anda en az iki pilotun olmasını sağlayacak şekilde yeni düzenlemeleri hayata geçireceğini söyledi.

Polis, iki ayrı adreste yaptığı aramalarda Lubitz'in bilgisayarının da bulunduğu çeşitli eşyaları alıp götürdü.

Bulunan intihar notu değil

Daily Mail, emniyet sözcüsü Markus Niesczery'nin şu sözlerini aktardı: "Bir şey bulduk. Şimdi test yaptırılacak. Ne olduğunu söyleyemeyiz ama ne yaşandığıyla ilgili çok önemli bir ipucu olabilir."

Bununla birlikte bulunan şeyin bir intihar notu olmadığı belirtiliyor.

Marsilya Savcısı Brice Robin dün yaptığı açıklamada, Salı günü Alpler'de 150 kişiyle yere çakılan uçağı yardımcı pilotun bilerek düşürdüğünü söylemişti.

Savcı Robin 28 yaşındaki Alman yardımcı pilot Andreas Lubitz'in kokpit kapısını açan kodu girmeyi reddettiğini ve uçağın irtifa kaybetmesini sağlayan düğmeye bastığını söyledi.

Rubin, "Kokpitteki ses kayıtlarına göre kaptan pilot kokpiti terk ettikten sonra yardımcı pilot bir kelime bile söylemiyor. Kokpitte tam bir sessizlik var" dedi.

Savcı Rubin, yardımcı pilotun neden uçağı düşürdüğü hakkında hiçbir belirti olmadığını, onun herhangi bir terör örgütüyle ilişkisi olduğunu gösteren hiçbir bilgiye de rastlanmadığını belirtti.

"Bunun bir terör saldırısı olduğu kuşkusu yaratan hiçbir şey yok" diyen Savcı, olayın bir intihar sayılıp sayılamayacağı yönündeki bir soruya ise "İnsanlar genellikle tek başlarına intihar eder, ben buna intihar demiyorum" yanıtını verdi.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, yardımcı pilotun geçmişinde herhangi bir "terör eylemine" karışmadığını söyledi.

Düşen uçağın ait olduğu Alman Germanwings Havayolları da, Savcı Rubin'in açıklamalarını "şok edici" olarak nitelendirdi.

'Pilotu tersledi'

Savcı Rubin'in yaptığı açıklamaya göre ise Andreas Lubitz başta kaptan pilotla kibar bir dille konuşuyordu. Ancak kaptan pilot planlanan iniş hakkında bilgi verirken, ona "ters ve kısa" yanıtlar verdi.

Rubin, pilotun dini ya da etnik kökenleri hakkında ayrıntı vermeyi redderek, "Üzerinde durmamız gereken noktanın bu olduğuna inanmıyorum" dedi.

Fransız savcı, yardımcı pilotun uçağın düştüğü sırada hayatta olduğunun tespit edildiğini belirtti. Uçağın enkazından çıkarılan kara kutudaki kayıtların, yolcuların son ana dek ne olduğunu anlamadıkları izlenimi uyandırdığını da ekledi.

Rubin, Alman yetkililerden, Andreas Lubitz'le ilgili tüm bilgilerin kendisine verilmesini istedi.

Uçuş geçmişi 630 saat

Andreas Lubitz, Almanya'nın Montabaur kasabasından. Uçuş eğitimini bir planör kulübünde almış.

Kulübün üyelerinden Peter Ruecker, Lubitz'in sıkı bir eğitim sonrası Lufthansa'ya stajyer pilot olarak kabul edildiğini söyledi.

Lubitz'i "sessiz ama cana yakın bir genç erkek" olarak nitelendiren Ruecker, "Germanwings'deki işinden memnundu. Başarılıydı" dedi.

Alman havayolları şirketi Lufthansa da, Lubitz'in eğitimini tamamladıktan hemen sonra, 2013 Eylül'ünde Germanwings havayollarında çalışmaya başladığını ve 630 saatlik uçuş geçmişi olduğunu açıkladı.

Luftansa'ya ait Germanwings Havayolları'na ait Airbus 320 tipi uçak İspanya'nın Barcelona kentinden Almanya'nın Düsseldorf şehine gidiyordu.

Uçak önceki gün sekiz dakika süren bir inişin ardından düşmüş, 144 yolcu ve altı mürettebattan kurtulan olmamıştı.

Hayatını kaybedenlerin yakınları ise bugün kaza bölgesine gidiyor.