BIST 9.916
DOLAR 32,48
EURO 34,72
ALTIN 2.439,54
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Usta o bizler de onun çıraklarıyız

İzmir'de temel atma törenine katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'usta' Başbakan'a övgü yağdırdı.

Abone ol

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, görev anlayışlarını ''Bu millete, bu ülkeye hizmet etmek ibadettir'' sözleriyle ifada etti.

İzmir-Manisa arasındaki yolu 10 dakikaya indirecek olan Sabuncubeli Tüneli'nin temeli, yolun İzmir bölümünde atıldı.

Törende konuşan Bakan Yıldırım, 400 yıldan beri insanlara çile çektiren, korku salan Sabuncubeli'nin ''Artık nostaljiye havale edileceğini'', tünelin bitirilmesiyle Manisa ve İzmirliler'in kucaklaşacağını söyledi.

Bakan Yıldırım, daha birkaç yıl öncesine kadar İzmir-Manisa arasındaki tek gidiş, tek gelişli düşük standartta bir yol olduğunu, şu anda ise iki il arasında otoyol kalitesinde bir yol bulunduğunu belirtti.

KAYINVALİDE DAHA FAZLA GELİP GİDER

2 kilometrelik Sabuncubeli'nin özellikle kış aylarında ciddi sorunlara yol açtığını, birçok acı yaşandığını kaydeden Yıldırım, tebessüm ettiren bir tespitini paylaştı:

''Artık bu tünellerin açılmasıyla birlikte Manisa'yla İzmir birbiriyle adeta birleşmiş oluyor. İster Manisa'ya, ister İzmir'e gidin 10 dakika. Birçok faydası var ama bir mahzuru olabilir. İzmir'den evlendi, Manisa'da oturuyorsa bu sefer efendim kayınvalide, kayınpeder daha fazla gelip gider. O kadar da olsun.''

''KAZALAR YÜZDE 65 ORANINDA AZALDI''

Türkiye'nin yollarını bölüp insanları birleştirdiklerini, bölünmüş yolların hayat kurtardığını vurgulayan Bakan Yıldırım şöyle konuştu:

''Milletimiz bize güvendi, inandı, sizlerin duasıyla, desteğiyle  'olamaz, yapılamaz' denilen birçok hizmeti gerçekleştirdik. Hayaldi gerçek oldu. Yollar böyle çok iyi oldu diye kaymak gibi asfalt oldu diye şeytana uymayın, gaz pedalına yüklenmeyin. Bu bölünmüş yollar hayat kurtarıyor dedim ya. Bunun ispatını söyleyelim. Türkiye'de karayoluyla seyahatlerde 2 kattan fazla artış oldu. Trafiğe çıkan, yola çıkan, her araç, her insan kaza riskiyle karşı karşıyadır. 2 kat artışa rağmen kazaların sayısı da arttı ama yol kusurundan kaynaklanan kaza neredeyse yok. Binde 2-3. Sürücü kusurundan kaynaklanan kaza oranı hala yüksek.

Fakat genel anlamda kazalarda hayatını kaybeden vatandaş sayısına baktığımızda yüzde 65 civarında bir azalma var. Bu çok önemli bir şey. Bırakın yüzde 65'i, eğer bir vatandaşımızın hayatını kaybetmemesine bu bölünmüş yollar vesile olduysa bu bize yeter. Başka bir şeye hacet yok. Çünkü insan hayatından başka değerli bir şey yok. Bir insanı yaşatmak cihanı yaşatmak demektir. Sabuncubeli Tüneli ülkemize, Manisa'ya, İzmir'e hayırlı olsun.

Evliya Çelebi 400 yıl önce buradan geçerken defterine şöyle bir not düşmüş. 'Burada İzmir'e doğru gidiyoruz. Korkunç Sabuncubeli solumuzda kaldı' demiş. Şimdi artık Sabuncubeli solumuzda da sağımızda da kalmayacak. Vurup geçeceğiz.''

İnsanların daha mutlu yaşaması için ülkeyi Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak için çalıştıklarına işaret eden Bakan Yıldırım, ''İzmir için '35 İzmir 35 Proje' dedik. İşte yavaş yavaş 35'den aşağıya doğru sayılar inmeye başladı. Bir bir bu projelerin hepsini gerçekleştireceğiz'' dedi.

''USTA O, BİZLER DE ONUN ÇIRAKLARIYIZ''

Ulaştırma Bakanlığı olarak yaptıkları çalışmaları anlatan Bakan Yıldırım, hizmetlerin yapılmasında en büyük etkenin ''bu ülkeye sevdalı olmak'' diye vurgulayarak, ''Her şeyden önce başımızda bu ülke sevdalısı dışarıda ve içeride gururumuz Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan var. Onun vizyonuyla, onun iradesiyle bu işlerin hepsinin üstesinden geliyoruz. Usta O, bizler de Onun çıraklarıyız. Onun yanında hizmetimizi yapmaya çalışıyoruz. Bu millete, bu ülkeye hizmet etmek ibadettir'' dedi.

Bakan Yıldırım, yüklenici firmadan yaz kış demeden çalışarak tüneli biran önce hizmete sokmalarını talep etti.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ise geçtiğimiz ay tünelin yapım işi sözleşmesinin imzalandığını yıldırım hızıyla tünelin temelini bugün attıklarını söyledi.

İzmir-Manisa karayolunun 21. kilometresinden itibaren çalışmaların başladığını belirten Turhan, tünelin yapılmasıyla birlikte rampaların, virajların ve özellikle kış aylarında yaşanan ulaşım sorunlarının önüne geçileceğini belirtti.

Sabuncubeli geçidinin 2 bin 800 metrelik 2x2 şeritli tünelle geçileceğini, 1240 metresi bağlantı yolu olmak üzere projenin toplam 4 bin metre uzunluğunda olacağını anlatan Turhan, yap-işlet-devret modeliyle tüneli Koçoğlu ve Makimsan ortaklığının yapacağını belirtti.

Törende Bakan Yıldırım ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Manisa Valisi İbrahim Daşöz, milletvekilleri ve protokol üyeleri butona basarak, iş makinesiyle tünele ilk kazmayı vurdu.