BIST 9.909
DOLAR 32,46
EURO 34,69
ALTIN 2.434,33
HABER /  GÜNCEL

Uludere adalet beklerken…

Uludere yıldönümüne az bir zaman kala açıklamalarda bulunan Başbakan söylemleriyle adeta hayal kırıklığına uğrattı.

Abone ol

ESRA AYDIN
ANALİZ- Geçtiğimiz hafta NTV ve Star ortak yayınında açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan; “Bir Güngören olayını düşündüğünüz de bu sıradan bir olay değildi. Konutların iş yerlerinin olduğu yerde terör vatandaşlarımızı vurdu. Onlarca kişi şehit oldu, bunlar hiç konuşulmuyor. Varsa yoksa Uludere“ ifadelerini kullanarak terör eylemleriyle Uludere olayını örtüştürmeye çalışması meselenin idrakindeki problemi çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Hayatını kaybedenlerden 16 yaşında ki Yüksel Ürek’in annesi Emine Ürek; “Ne askere, ne TSK’ya, kimseye kin beslemiyorum. Eğer öyle olmasaydı, birkaç ay önce 9 askerin şehit olduğu kazada ayağıma terlik bile giymeden kaza yapan askerlerin yardımına gitmezdim.” diyor. "Hiçbir zaman terörist olmadık, olmayacağız. Fakat oğlum Yüksel’in terörist zannedilerek vurulması benim ciğerimi yakıyor” sözleri başbakanın bu söylemlerine adeta cevap niteliğinde...

Başbakan ise, "34 sivilin öldürülmesi kelimesine sivil sivil deyipte bu kadar basitleştirmeyelim ben eşimi ve kızımı gönderdim daha ne yapayım, tazminatlarını ödedim uzatmayın artık demeye getiren başbakan, birde gerekirse özür dileriz hele bir soruşturma açığa çıksın diyor.

Haklısınız başbakanım. Bence de bu kadar basitleştirmeyelim. Mevzu bahis olanlar çoğu 20 yaşının altında, o yaşta sorumluk sahibi olan, kışın o soğukta sınır aşıp anasına ekmek parası götürme gayesi dışında hiçbir gayesi olmayan gencecik canlar. Bazıları koruyucu çocuğu, yıllarca babalarıyla birlikte terörle mücadele etmişler sonrada terörist muamelesi görerek katledilmişler. Birde bunun üzerine olayın sanıkları tespit edilememiş. Devleti yanlarında görecekleri yerde hep karşılarında görmüşler.

Böyle bir tutum yerine "28 Aralık 2012 yıldönümünde Roboskili ailelerin yanında olacağız, soruşturma tüm hızıyla devam ediyor, er geç sorumlular bulunup hak ettikleri cezayı alacaklar. Bu noktada bütün ailelerden en içten duygularımla özür diler tekrar baş sağlığı dilerim" diyebilseydi belki de ailelerin yüreğine bir nebze olsun ferahlık ve umut serpebilecekti.

Ölümlerin acısının üzerine, devletin umursamaz tutumu Roboski halkının kanayan yarasına adeta tuz basıyor.

Roboskî köylüleri yalnız değil demek için, Ailelerin acısı bizim acımız olduğu için, Roboskî katliamını unutmadığımızı hatırlatmak için, siyasi partiler, STK temsilcileri, medya ve halk binlerce kişi 28 Aralık 2012 Roboskili ailelerin yanında olacağız.

Empati kurma yeteneği olan herkesi Roboskiye bekliyoruz.