BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  DÜNYA

Türkler çırpınıyor Azeriler oralı değil!

Türk lobisi soykırım için ter dökersen Azeriler sadece uzaktan bakıp kıs kıs gülüyor...

Abone ol

"WASHINGTON Türkiye’nin, Washington’da en çok Ermenistan ve İran nedeniyle başı ağrıdı ve ağrımaya da devam edecek. Başbakan’ın Ermenistanla yapılan protokoller nedeniyle bir toplantıdan ötekine nasıl koşuşturduğunu, Karabağ konusunda çözüm için nasıl çaba harcadığını, Obama’nın 24 Nisan günü Soykırım kelimesini ağzına almaması, tasarının Kongre genel kuruluna gelmemesi için, Türk yetkililerin verdikleri mücadeleyi gördüm.Sonra etrafıma baktım ve ortada Türkiye’ye yardımcı olan ne tek bir Azeri gördüm, ne de bir sempati gösterisi. Sanki uzaktan kıs kıs gülüp bizimle alay ediyorlarmış gibi bir hisse kapıldım."

Yukarıdaki izlenim usta gazeteci olduğu kadar diplomasiyi çok iyi bilen Mehmet Ali Birand'a ait.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Türk heyetinin ABD'deki temaslarını yakından izleyen Birand, bugünkü yazısında Türk lobi faaliyetlerine yer verdi.

AZERİLER HEM SEYREDİYOR HEM DE...

Türkiye'nin Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili çabalarına Azeriler'in sessiz kaldığını; dahası hafifçe alay ettiklerini belirten Birand yazısını şöyle sürdürdü:

Bütün bu kavga yaşanırken, hiç alınmasınlar, ancak Azeri kardeşlerimiz sadece uzaktan seyretmekle yetiniyorlar.

Sorarım sizlere, Azerbaycan bugüne kadar bir gün dahi, Soykırım mücadelesinde Türkiye’nin yanında rol aldı mı? Kongre çalışmalarında destek verdi mi? Örneğin hangi PR şirketini tutup dolaylı bir kampanyaya katıldı?

Ben hiç hatırlamıyorum.

Varsa, lütfen söyleyin ve beni şaşırtın.

Bakü seyirci kaldı.

Hala da seyretmeyi sürdürüyor.

Türkiye’yi kendilerine muhtaç bir ülke gibi görüyorlar. Bazı konuşmaları, açıkça söylememelerine rağmen “Biz zenginiz, siz de bizim istediğimizi yapmalısınız” anlamına geliyor. Bir afur tafur ki, sorma gitsin.

TÜRKİYE'Yİ YOLA GETİRDİK HAVALARI

Yazısının finalinde ilginç bir izlenime yer veren Birand'ın tespitlerinde doğruysa Türkiye-Azerbaycan ilişkileri önümüzdeki süreçte sancılı bir döneme gireceğine dair sinyal sayılabilirdi. İşte o izlenimler:

Genel havaları, Türkiye’yi doğru yola getirdik, Türkiye’yi dize getirdik,çağrışımı yapıyor.

Ben genelde böylesine alıngan bir insan değilimdir. Hele milliyetçiliğin karanlık koridorlarında da hiçbir zaman kaybolmam.

Ancak, Washington’da yaşananları izlerken, ister istemez bu çarpıklık dikkatimi çekti.

Unutmayalım ki, her şey liderler arası ilişkiler veya resmi temaslardan ibaret değildir. Halklar arasındaki sevgi ve saygıyı zorladığınız veya bozduğunuz anda, liderler ne derlerse desinler, kırdığınız kalbi bir daha birleştiremezsiniz.

Ben de, Türkiye’nin Azerbaycan’ı görmezden gelemeyeceğine inananlardanım. Bunun ucuz gaz veya petrol alınımıyla ilgisi yoktur. Türkiye’nin varlığı, Azerbaycan’a da çok şey katmaktadır. Bu ilişkinin kırılması veya hırpalanması, Türkiye’yi çok üzer, ancak Azerbaycan’a çok şey kaybettirir.

Azerbaycan, Türkiye ile ilişkilerine bundan böyle daha dikkatli bakmalıdır.

Azeri resmi yetkililer konuştuklarını iyice duymalı ve hoyratça açıklamalardan vazgeçmelilerdir.

Türkiye’nin hakkını vermelilerdir.