BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Türkiyenin en zor haftası

Ekonomide taşlar yerinden oynuyor. MB gidişattan endişeli; PPK toplanıyor, faiz artırımı gündemde.

Abone ol

ABD Merkez Bankası FED"nin faiz oranlarını son beş yılın en yüksek
düzeyine çıkartmaya hazırlandığı, piyasaların da yeni bir "volatilite
dalgası" ile sarsılacağı belirtiliyor. The Observer gazetesi, Türk pazarlarındaki dalgalamaya dikkat çekerken Merkez Bankası"nın aldığı önlemlere rağmen büyümenin yavaşlamasının kaçınılmaz olduğu görüşlerini aktardı. Bir uzman, Merkez Bankası için "Doğrusunu yaptılar ancak artık geç" yorumunu yaptı.

Uluslararası piyasaların gözünün ABD Merkez Bankası FED üzerinde olduğuna, FED"nin faizlerini son beş yılın en yüksek düzeyine çıkartmaya
hazırlandığına, piyasaların yeni bir "volatilite dalgası" ile karşılanacağına dikkat çekilirken Türkiye"deki gelişmelere de işaret ediliyor. Pazar günlerinde İngiltere"de yayınlanan The Observer gazetesi, Wall-Street"in, FED"nin Perşembe günü yapacağı toplantıda faizlerde 0.25 puanlık bir artış yapmasını beklediğini belirtirken, yatırımcıların FED"in toplantının ardından yapacağı açıklamada borçlanma maliyetinin daha da artırıp artırmayacağı sinyallerini arayacağını yazdı.

FED KAPIYI AÇIK BIRAKIRSA VOLATİLİTE YÜKSEK OLACAK
Gazeteye konuşan Bear Streams"ın Avrupa Başiktişatçısı David Brown,
"Eğer FED faizleri bir çeyrek puan artırırsa ve verilere bağlı olarak daha
fazla artışlar için kapıyı açık bırakırsa, piyasa volatilitesinin çok yüksek olmayı sürdürmesi beklenebilir" dedi. FED Başkanı Ben Bernanke"nin, şimdiden yavaşlama sinyallerini veren ABD ekonomisini frenlemeden daha ne kadar faizleri artırabileceği kararını vermesi gerektiğini kaydeden gazete, enflasyonun üç ay ardarda beklentilerin üzerinde olduğunu ve bazı analistlerin yüksek petrol fiyatlarının ekonomideki etkileri konusunda gergin olmaya başladığını yazdı.

İngiliz gazetesi, Mayıs ortasından bu yana Avrupa ve ABD"deki yükselen faizlere ve Japonya"nın krediyi sıkılaştırmaya başlayacağı işaretlerine paralel olarak hisse ve mal piyasalarının düştüğünü belirterek, yatırımcıların da yüksek risk piyasalarından çekilerek daha güvenli araçlara yöneldiklerini dile getirdi.

TÜRKİYE EN FAZLA ETKİLENEN PAZARLARDAN BİRİ
Türkiye"deki duruma değinen gazete, Türkiye"nin yükselen piyasaların arasında en fazla etkilenen pazar olduğunu belirterek Para Piyasası Kurulu"nun olağanüstü bir toplantı yapacağını açıkladığına işaret etti.
The Observer, faizlerin 1.75 puan yükseltimesine ve döviz piyasalarına müdahale edilmesine karşın Türk lirasının Mayıs ortasından bu yana yüzde 20 değer kaybettiğine dikkat çekerken, Goldman Sachs"ın Türkiye ve Ortadoğu icra direktörünün Ahmet Akarlı"nın değerlendirmelerini de aktardı. Ahmet Akarlı da, son yılarda piyasalardaki canlılığın yapılan politika hatalarını örttüğünü savunurken, Merkez Bankası"nın "kararlı" yanıtına karşın Türk ekonomisindeki büyümenin yavaşlamasının "kaçınılmaz" olduğunu söyledi. Akarlı "Doğrusunu yaptılar ancak artık geç" yorumunu yaptı.

Para Politikası Kurulu bugün toplanıyor
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün "olağanüstü" toplanıyor.
Piyasalardaki son gelişmeleri değerlendirecek Kurul"un, yeni bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. Kurul, 7 Haziran"da "olağanüstü" toplanıp faiz artırım kararı alırken, olağan toplantısını 20 Haziran"da yapmıştı. Para Piyasası Kurulu, bugünkü toplantısında piyasalardaki "son gelişmeleri değerlendirecek ve alınacak önlemleri" tartışacak. Kurul saat 14.00-17.00 arası değerlendirmelerini yapacak ve kararını saat 17.00-19.00 arasında bir basın duyurusu ile açıklayacak. Para Politikası Kurulu, 7 Haziran tarihinde yaptığı olağanüstü toplantısında, kısa vadeli faiz oranlarını 1,75 puan artırılmasına karar vermişti.

Gecelik faiz oranları kapsamında, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,25"ten yüzde 15"e, borç verme faiz oranı yüzde 16,25"ten 18"e, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası"nda saat 16.00-16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez
Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 9,25"ten yüzde 11"e, borç verme faiz
oranı yüzde 19,25"ten yüzde 21"e, Açık piyasa işlemleri çerçevesinde
piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık
vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 15,25"ten yüzde 17"ye
yükselmişti.

Para Politikası Kurulu"nun aldığı karar ile gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 15"e çıkartması ile 11 Nisan 2005 tarihindeki borçlanma faiz oranına geri dönülmüştü. Kurul, 20 Haziran"daki olağan toplantısında ise kısa vadeli faiz oranlarında bir değişikliğe gitmemişti. Kurul"un yarın yapacağı toplantısında faiz artırımına gitmesi bekleniyor.