BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.443,58
HABER /  GÜNCEL

Türkiye şimdi ne yapacak? Uzman görüşü

Irak Şam İslam Devleti Musul'daki Türk Konsolosluğu'nu ele geçirmesini ardından akıllara şu soru geldi; Türkiye şimdi ne yapacak?

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/

Türkiye'de savaş çıkacak mı?, IŞID Türkiye'yi nasıl etkiler? Irak ile Türkiye arasında petrol sorunu olur mu?, Türkiye strajik konumu açışından nasıl etkilenir? Bu merak edilen soruların cevabını uzmanlar anlattı.

Bu zorlu süreci ve Türkiye'yi nelerin beklediğini Emekli Büyükelçi Uluç Özülker değerlendirdi.

IŞID'ın Kerkük'e doğru da yürüdüklerine dair bir duyum var. Musul ve Kerkük meselesi anayasa ile çözülmeye çalışıldı. Irak'ta bunu referanduma götürmeye calıştırlar.  Altında da Kürtler bir refedumla güclü bir konuma geçmek içim burayı işgal etmiş durmdalar. Oradaki birkaç tane Irak askerine direnmenin söz konusu olmaması gerekirdi diye düşünüyorum.

IŞİD'E NEDEN GÖZ YUMULDU?

Normal şartlarda Musul'un ve Kerkük'ün kaybedilmesi Barzani'nin politikası için büyük bir kayıp bunu iyice incelemek lazım. IŞID Suriye'de güçledi, savaştı ve orada hali hazırda Esad güclerine karşı, diğer tarafta da PYD, kürtlere karşı da doğrudan doğruta tek başına savaşa girmiş durumda. Bölgede varlığını kabul ettirtecek duruma gelmiştir. Bu kadar  güçlenen bir IŞİD'a  neden göz yumuldu? Daha da önemlisi Maliki veya Barzanı IŞİD'in böyle yapacağını beden bilmedi neden istihbarat almadı? Burada IŞİD gücü ile , IŞİD askeri gucunu kabul etek zorunda kalınacağını düşünüyorum. IŞID'ın yeni bir islam kurma politikası kurma yolund açok cicidi bir tehlike olduğunu görmek gerekiyor.

EN ZOR DURUMDA KALAN ÜLKE TÜRKİYE

Türkmenlerde var, bu bölge petrol konusu olarak da çok önemlı. Bunlar gözönünde bulundurulduğunda sadece Irak'ın değil Türkiye'nin de etkileneceği görülüyor. IŞID'ın buraya yerleşmesi petrol sorununu çok da çetrefillli ve sorun hale getirecektir. Maliki'yi dinlediğim zaman, Maliki açıkcası, dışarıdan yardım dileyen zavallı bir başbakan konumuydaydı. ISID'ın üzerıne gidecek bir başbakan imajı bende yaratmadı. Irak petrollerı ISID güçlerıne terk etmeyı de  düşünmeyecektir.  Burda en zor durumdaki ülke biziz, yani Türkiye'dir.  Bu güne kadar çok politika güttük. Suriye'de dini ağırlıklı olarak bu kesımlere destek olduk, hududlarımızı aştık onlara destek verdik. Buradkı islamı güç oluşumunun da önune gececek bir politikayı ön görmedik ve bu sürece geldik

TÜRK ASKERİ GİREBİLİR Mİ?

İşte Kandil, oraya girebiliyor musunuz? Giremiyorsunuz. Türk askerinin de oraya gırmesi söz konusu değildir. Irak savaşında da biz kriptoları yakarak yıkarak kendı buyuk elçiliğimizi kapatıp geldik, ISID bizim için dost değildir dialog içine girilmez