BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,92
ALTIN 2.435,52
HABER /  GÜNCEL

Türkiye İsrail'e ilk şoku yaşattı

İsrail’in NATO bünyesinde temsilcilik açma girişimi, Ankara’nın “veto” tehdidiyle geçen hafta NATO gündeminden düşürüldü.

Abone ol

Ankara, Türk-İsrail ilişkilerinde normalleşme koşulları gerçekleşmeden İsrail’in NATO’da temsiline karşı çıkıyor. Türkiye şartları kabul edilene kadar diplomatik alanda peşini bırakmayacak. 

İşte bunun örneği geçtiğimiz günlerde yaşandı. Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş, bugünkü köşesinde Türkiye'nin sesiz sedasız gerçekleştirdiği İsrail'e karşı ilk vetonun ayrıntılarını yazdı. 

ANKARA REST ÇEKTİ

İsrail'in NATO Genel Merkezi nezdinde temsilcilik açmasını Türkiye'nin nasıl önlediğini Aydıntaşbaş, okurlara böyle duyurdu:

"İsrail ve NATO arasında 15 yıl önce Akdeniz Diyaloğu adı altında başlatılan kurumsal bağ, İran’dan gelen füze tehdidi ve NATO’nun yeni stratejik konsepti çerçevesinde son dönemde oldukça yoğunlaştı. Bu yıl başında NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’in İsrail gezisi ve İsrail Genelkurmay Başkanı Gabi Ashkenazı’nin NATO’daki toplantıları sonucunda İsrail’in NATO üyesi olmamasına karşın Brüksel’deki NATO genel merkezi nezdinde bir temsilcilik açması yönünde bir eğilim oluştu.
Konunun NATO genel kurulunda tartışılmak üzere gündeme alınması bekleniyordu.
Ancak Türk-İsrail ilişkilerinde normalleşme koşulları gerçekleşmeden İsrail’in NATO’da temsiline karşı çıkan Ankara,  geçen haftalarda NATO’ya “Bu temsilcilik kararını veto ederiz. Resmi toplantı gündemine bile alınmasını istemiyoruz” mesajını verdi. Türkiye’nin Füze Kalkanı’na “Evet” dediği bir ortamda NATO’nun Ankara’nın isteğini kabul etmesi uzun sürmedi. Konu gündemden düştü."

BM TOPLANTILARI DÜELLOYA SAHNE OLACAK

Ancak bu, Türkiye ve İsrail arasındaki diplomatik düellonun bittiği anlamına gelmiyor. BM toplantıları iki ülkeyi yine karşı karşıya getirecek. Aydıntaşbaş, New York'ta bizleri nasıl bir kapışmanın beklediğini yazdı.

"Ankara bu hafta New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantılarında Filistin devlet ilanına güçlü bir destek vermeyi ve Mavi Marmara konusunda Uluslararası Adalet Divanı başvurusunu bu tasarıyla birlikte gündeme getirmeyi planlıyor. Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, özellikle Avrupa’daki diplomatlarına uluslararası toplantılarda gerektiğinde İsrail’e karşı tutum alınması ve Türkiye’nin tezlerinin anlatılması yolunda talimat yolladı. Bu da bir dizi zirvede iki ülkenin karşı karşıya gelebileceğinin habercisi."