BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,21
ALTIN 2.247,51
HABER /  DÜNYA

Türkiye Habur'u kapattı mı? 3 Kürt ili için son dakika karar!

TÜRKİYE Irak'taki Kürdistan referandumu için son dakika kararları uygulamaya başladı. Habur Sınır Kapısı'nın kapatıldığı haberi gelmişti. Bakan'dan yeni açıklama geldi. Habur Sınır kapısı şu anda açık ancak ilerleyen saatlerde kapanabilir. Dışişleri ise 3 Kürt ilini listeye aldı ve uyarı verdi.

Abone ol

HABUR sınır kapısının kapatıldığına ilişkin ajansların geçtiği haber heyecan yarattı. Ancak gelen son açıklama kapının açık olduğu yönünde oldu. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan da bir son dakika karar geldi.  Dışişleri Bakanlığı, "Irak’ın, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) dışındaki vilayetleri için daha önce yapılan seyahat uyarısının IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletildiğini" bildirdi.

HABUR KAPALI DEĞİL AMA..

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin referandumdan geri adım atmamasının ardından Türkiye'nin de Habur Sınır Kapısı'ndan geçişlere izin vermediği yönündeki iddiaları değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci,, "Şu anda kapatma yok. Geçişler güvenlik gerekçesiyle sıkı kontrollü sağlanıyor. Irak tarafından gelenlerin daha sıkı kontrolle geçişlerine izin veriyoruz. Karşıdan gelen araçlar için denetimi artırdık." dedi.

Türkiye'deki bazı tır şoförlerinin kendileri tedirgin olduğu için sınırdan geçmek istemediklerinin altını çizen Tüfenkci, "İlerleyen saatlerdeki gelişmelere göre durumu ve gelişmeleri yeniden değerlendiririz." diye konuştu. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 3 KÜRT İLİ İÇİN AÇIKLAMA

Türkiye'den savaş uyarılı son dakika Kürt referandumu açıklaması

IKBY’nin bugün yaptığı referandumun Irak’ta yeni belirsizliklere, güvenlik sorunlarına ve çatışmalara yol açması tehlikesi taşıdığı belirtilen duyuruda, şu ifadeler kullanıldı: 

"Referandumun neden olacağı istikrarsızlığı istismar edecek bazı radikal grupların ve terör örgütlerinin ülkemizin IKBY dahil Irak’taki çıkarlarını hedef almaları muhtemeldir. Bu itibarla, Irak’ın IKBY dışındaki vilayetleri için yapılan yukarıda kayıtlı seyahat uyarısının IKBY kontrolündeki Dohuk, Erbil ve Süleymaniye’yi de içerecek şekilde genişletilmesi uygun görülmüştür." 

TÜRK FİRMALARI VE VATANDAŞLAR TEYAKKUZDA OLSUN
Duyuruda, bu vilayetlerde bulunan Türk firmaları ve vatandaşlarının, her koşulda müteyakkız olmaları, kalabalık mekanlardan kaçınmaları, güvenlik tedbirlerini güçlendirmeleri, Bağdat Büyükelçiliği ve Erbil Başkonsolosluğu ile temasta kalmaları, kesinlikle zorunlu olmadığı sürece bu vilayetlere ve bunlar arasında seyahatlerini sınırlandırmaları, bu vilayetlerde kalışı zorunlu olmayanların ise mümkün olan en kısa sürede buralardan ayrılmaları kuvvetle tavsiye edildi.

ERBİL, BAĞDAT, SÜLEYMANİYE İRTİBAT BİLGİLERİ
Vatandaşlarımızın, Bakanlığımıza ilaveten, Bağdat Büyükelçiliğimiz, Erbil Başkonsolosluğumuz ve Süleymaniye Konsolosluk Ajanlığımızca görev bölgeleri koşullarına göre farklılık arz edebilecek güvenlik durumu hakkında yapacakları uyarı ve duyuruları da takip etmelerinde fayda görülmektedir."

IKBY referandumunda Barzani oy kullandı

Vatandaşların, ihtiyaç duyduğu takdirde Bağdat Büyükelçiliği, Erbil Başkonsolosluğu, Süleymaniye Konsolosluk Ajanlığı ve Bakanlık Konsolosluk Çağrı Merkezi’ne başvurabileceği bildirilen duyuruda, bu birimlerin iletişim bilgileri şöyle sıralandı:   

"Bağdat Büyükelçiliği 7/24 telefon: 0790 190 94 06-0750 072 39 31, Erbil Başkonsolosluğu 7/24 sabit telefon: +964 066 224 62 33, nöbet telefonu: +964 750 921 56 77, e-posta adresi: consulate.erbil@mfa.gov.tr, Süleymaniye Konsolosluk Ajanlığı 7/24 sabit telefon: +964 053 329 27 12, nöbet telefonu: +964 770 790 90 97, e-posta adresi: consulate.sulaymaniyah@mfa.gov.tr, Konsolosluk Çağrı Merkezi 7/24 telefon: +90 312 292 29 29."

Bağımsız Kürt devleti referandumu başladı şok gelişmeler

Kürt referandumunda savaş çıkarak iller listesi!