BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.437,24
HABER /  EKONOMİ

TOFAŞ saat verdi son dakika gelişmesi

Tofaş Reno eylemine bir fabrika daha katıldı. TOFAŞ ise Renault işçilerine süre verdi. TOFAŞ işçilerinin yarın sabah 06.45'te işbaşı yapmaları istendi.

Abone ol

BURSA 'da metal işçisinin direnişi 4. gününe girerken eylem büyüyor. TOFAŞ Reno eylemine bugün bir fabrika daha katıldı. TOFAŞ işçilere saat verdi ve yarın sabah 06.45'te işbaşı yapmalarını istedi. Talebi reddeden işçiler eyleme devam ediyor.

Renault, Tofaş ve Coşkunöz işçilerinden sonra, Bursa'daki Mako fabrikası işçiler de üretimi durdurdu. Mako da Coşkunöz gibi otomotiv parçası üreticisi.

Bursa'da iş bırakma eylemi dördüncü gününe girerken, işçiler fabrika önündeki bekleyişlerini sürdürüyor.

EYLEM BİTİRİLMEZSE İŞTEN ÇIKARMA OLACAK
tofaş-reno-eylemi.jpg

Renault işçilerinden biri, işverenin kendilerine eylemi sonlandırmalarını, aksi takdirde işten çıkarmaların olacağını ilettiğini ancak işçilerin bunu reddederek eyleme devam ettiklerini söyledi.

TOFAŞ SAAT VERDİ
Tofaş işçilerinin kurduğu "Diren Tofaş" sayfasından yapılan paylaşımda da, Tofaş yönetiminin yarın 6.45'te işbaşı çağrısı yaptığını, zam konusu için 1 ay içinde karar verileceğini, Türk Metal Sendikası'nın fabrikadan gidip gitmemesi konusunda ise işveren tarafında bir şey konuşulmadığını söylediği aktarıldı. Tofaş işçileriyse bu çağrıyı reddederek eyleme devam edeceklerini söylüyor.

tofaş-fabrikasi-reno-eylemi.jpg
TOFAŞ AÇIKLAMASI

TOFAŞ yaptığı açıklamayla fabrikalarındaki üretimi durdurduğunu ilan etti.

TOFAŞ'ın Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yer alan açıklamasında, Bursa'da otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerde gerçekleşen işçi eylemlerinin, fabrikalarında çalışan bazı işçiler ve rutin mesaileri üzerinde de etkili olduğu ifade edildi.

ÜRETİME ARA VERDİK

Açıklamada, bu sebeple, kurumun risk yönetimi politikaları doğrultusunda, fabrikadaki üretim faaliyetlerinin etkin ve sağlıklı bir şekilde devamlılığını sağlamak için söz konusu sorunlar çözümleninceye kadar tedbir amaçlı olarak üretime ara verilmesi kararı alındığı kaydedildi.
diren-tofaş-eylemi-twitter.jpg
İŞÇİLERİN SÖZLEŞMESİ FESH Mİ EDİLECEK?

Yeniden faaliyete başlamak için henüz bir tarih öngörülmediği için gelişmelerin toplam üretime etkilerinin tahmin edilemediği aktarılan açıklamada, bu aşamada şirket satışları üzerinde herhangi bir etkinin beklenmediği belirtildi.

Açıklamada, işçilerin iş akitlerinin feshinin beklenmediği bilgisine yer verildi.

TOFAŞ HİSSELERİ ÇAKILDI

Haberin ardından haftaya sert düşüşle başlayan TOFAŞ hisseleri, açılışın hemen ardından etkisini artıran tepki alışları ile kayıplarının önemli bir kısmını telafi etti. Tofaş hisselerinin fiyatı güne yüzde 4,41 düşüşle 17,30 liradan başladıktan sonra, şu dakikalarda cuma günü kapanışına göre yüzde 1,65 azalışla 17,80 lira seviyesine indi.

TOFAŞ İŞÇİLERİ NE İSTİYOR?
tofaş-renault-eylemi.jpg
Temel talep ücretlerin iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin azaltılması ve Türk Metal Sendikası'nın farbikalardan çıkması.

8 yıldır TOFAŞ fabrikasında çalışan bir işçi cebine ayda 1500 ila 1600 TL arasında paranın girdiğini söylüyor. Bu miktara tüm fazla mesailerle birlikte, tüm sosyal yardımlar da dahil.

Birisi 7 diğer 1,5 yaşında iki çocuğuyla beraber fabrika önüne eşini görmeye gelen işçi eşiyse "Çok zor geçiniyoruz. Her şeyden kısıyoruz" diyor.

SU İÇMEYE BİLE İZİN YOK

Renault fabrikasında çalışan bir diğer işçi ise çalışma koşullarından şikayet ediyor ve "Üç kişinin yaptığı işi tek kişi yapıyor" diyor ve çalışırken başlarında kronometre tutulduğunu, su içmeye dahi yerlerine birini bırakmadan gidemeklerini anlatıyor.
tofaş-ve-renault-eylemi-grev.jpgYeni işe girenlerin iş yüküne dayanamayıp kısa sürede ayrıldığını da söyleyen işçi, "Üretim rekorları kırılıyor ama işçiye bir şey yok," diyor.

TÜRK METAL SENDİKASINA NİYE ÖFKELİLİLER?
Eylemlerde öfkenin hedefinde Türk Metal Sendikası var. İşçiler, fabrikalarını çok sevdiklerini ancak sendikayı istemediklerini anlatıyorlar.

TOFAŞ'ta 10 yıldır çalışan bir işçi “Sendikayı işçinin kurması lazım, işveren kuruyor” diyor. Türk Metal sendikasını “örümcek ağına” benzetiyor. İşçileri iş yeri temsilcilerini kendileri seçmediklerini söylüyor. Fabrika yönetimlerine ilettikleri taleplerden bir diğeri, kendi temsilcilerini kendileri seçmek.

Başka bir TOFAŞ işçisi sendikaya olan tepkisini şu sözlerle dile getiriyor:

-"Fabrikamızı çok seviyoruz. Fabrikamızla bir derdimiz yok. Ama sendikayı burada istemiyoruz. Yıllardır bizi sömürdüler. Ben eşime Pazar parası 50 lira, 20 lira veriyorum. Sendika benden her ay 80 lira kesiyor. Hiçbir hayrını da görmedim. Aynı parayı çocuk esirgemeye kessinler 20 yıl çalışırım."