BIST 9.749
DOLAR 32,52
EURO 34,79
ALTIN 2.420,09
HABER /  GÜNCEL

İtalya'da emeklilere 500’er euro kemer sıkma iadesi

İtalya'da ekonomik krize karşı uygulanan "kemer sıkma" tedbirleri kapsamında maaşlarında kesinti yapılan emekliler, 500'er euro geri ödeme alacak.

Abone ol

İtalya'da ekonomik krize karşı uygulanan "kemer sıkma" tedbirleri kapsamında maaşlarında kesinti yapılan emekliler, 500'er euro geri ödeme alacak.

Ekonomik krize çare bulması amacıyla 2011'de Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlığa atanan Mario Monti liderliğindeki teknokratlar hükümeti, "İtalya'yı kurtarmak" adlı bir reform paketini uygulamaya koymuştu.

Bu reformlarla, emekli maaşlarının ve katkı paylarının hesaplanma sistemi değiştirilmiş, 1500 euronun üzerindeki emekli maaşlarında enflasyon oranında artış yapılması da durdurulmuştu.

Anayasa Mahkemesi ise 30 Nisan'da aldığı kararla, bu enflasyon ayarlamasının durdurulmasının anayasaya uygun olmadığına hükmetmişti.

Mahkeme kararının ardından mevcut hükümetin atacağı adım beklenirken, Başbakan Matteo Renzi dün katıldığı bir televizyon programında, maaşlarında kesinti yapılan emeklilere kısmi geri ödeme yapılacağını açıkladı.

Berlusconi: Kısmi değil tam ödeme olmalı

Renzi, 3000 euronun altında emekli maaşı alanlara 1 Ağustos'tan itibaren 500'er euroluk geri ödeme yapacaklarını belirtti. Başbakan, yaklaşık 4 milyon emekliye yapılacak bu geri ödemeler için ihtiyaç duyulan 2 milyar euroluk fonunsa, "fakirlikle mücadele" için ayrılan bütçeden sağlanacağını söyledi.

Hâlâ ekonomik krizin etkileriyle mücadele için bir dizi reform paketi üzerinde çalışan Renzi, bütün kesintilerde geri adım halinde 18 milyar euroya ihtiyaç duyulacağını ve bunun şu anda mümkün olmadığını belirtti. Renzi, "18 milyar euroyu sağlamak için okullardan, sosyal hizmetlerden, yollardan kesinti yapmamız gerekir. Bu delilik olur" diye konuştu.

Ancak Renzi'nin bu kısmi ödeme planı, itirazları dindirmedi. Eski Başbakan ve Haydi İtalya partisi lideri Silvio Berlusconi, "Anayasa Mahkemesi'nin kararı net. Bütün emeklilere, kendilerinden alınan geri verilmeli. Renzi'nin girişimi kabul edilemez" dedi.