BIST 9.819
DOLAR 32,59
EURO 35,06
ALTIN 2.457,15
HABER /  DÜNYA

Terör örgütü ETA 43 yıl sonra pes dedi

Terör örgütü ETA, uzun bir sürenin ardından silah bırakma kararı aldı.

Abone ol

İspanya’da ilk silahlı eylemini 1968 yılında yapan ETA örgütü, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan liderliğinde düzenlenen tarihi bir konferansla silah bıraktığını açıklamaya hazırlanıyor.

İspanya’da Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele veren ETA’nın silah bırakması için yol haritası çizmek amacıyla dün San Sebastian kentinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başkanlığında düzenlenen dev konferans tarihe geçecek. Konferansın daha ilk saatlerinde Bask Milliyetçi Partisi (PNV) yetkililerinden ETA’nın ‘şiddete kesin olarak son verme kararı aldığı’ açıklaması geldi.

İsim vermeden konuşan yetkililer, “ETA son kararını aldı ve kararını bu hafta açıklamasını bekliyoruz” dedi. Konferans sonucunda beklendiği gibi sonuç alınırsa İspanya’da 40 yılı aşkın süredir, 829 kişinin canına mal olan şiddet son bulacak. Konferansa ETA’nın siyasi kanadı olan Batasuna temsilcileri ve iktidardaki Sosyalist Parti’nin Bask kadrolarının yanısıra, örnek teşkil edebileceği düşünülen Kuzey İrlanda barış sürecinin önemli isimleri de katıldı.