BIST 9.890
DOLAR 32,46
EURO 34,81
ALTIN 2.448,12
HABER /  GÜNCEL

Takvim gazetesine uyarı!

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, MESAM'a mafya diyen Takvim'in uyarılmasına karar verdi

Abone ol

Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliğini (MESAM) ''mafya'' olarak niteleyen Takvim Gazetesi ile muhabir Erkan Kızılocak'ın uyarılmasına karar verdi. Basın Konseyinden yapılan açıklamada, MESAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Binboğa'nın, iki yönetim kurulu üyesiyle birlikte Takvim Gazetesi'nin 13-14 Ağustos 2006 tarihli nüshalarında yayınlanan ''Müzikal mafya'', ''Öde öde bitmiyor'' başlıklı haberlerle ilgili Basın Konseyine şikayet başvurusunda bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, söz konusu haberlerde müzik alanındaki tüm meslek birliklerinin hedef gösterilerek ve özellikle MESAM için ''müzikal mafya'', ''Telif mafyası'' ifadelerinin kullanıldığı belirtilen başvuruda, bu ifadelerle MESAM'ın ''eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürüldüğü'' ve gereğinin yapılmasının istendiği kaydedildi. Açıklamada, Takvim Gazetesi ve muhabir Erkan Kızılocak'ın Basın Konseyine cevap göndermediği de bildirildi.

Basın Konseyi Yüksek Kurulunun, ''müzikal mafya'', ''telif mafyası' nitelemeleriyle MESAM'ın ''açıkça aşağılandığı, küçük düşürüldüğü ve eleştiri sınırlarının aşıldığı'', somut belge ve bilgilere dayanılmadan MESAM'a yönelik asılsız iddialar ortaya atıldığı, belirli temele dayanmayan bazı yorumlarda bulunulduğu ve dolayısıyla yeterince soruşturulmadan yayın yapıldığı yönünde değerlendirmede bulunduğu vurgulanan açıklamada, karara ilişkin şu görüşlere yer verildi:

''Yüksek Kurul, Basın Meslek İlkeleri'nin 'Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez' şeklindeki 4. maddesi ve 'soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz' şeklindeki 6. maddenin ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Bu nedenle Takvim Gazetesi ve bu gazetenin muhabiri Erkan Kızılocak'ın uyarılmasına oy çokluğu ile karar vermiştir.''