BIST 10.046
DOLAR 32,45
EURO 34,64
ALTIN 2.389,83
HABER /  POLİTİKA

Erdoğandan Kıbrıs resti

Başbakan Erdoğan, 'Kıbrıs AB'ye peşkeş çekiliyor' iddialarına çok sert çıktı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sheraton Oteli'nde düzenlenen 9. Dış Ticaret Haftası'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AB üyelik müzakere süreci ve Kıbrıs konusunda değerlendirmelerde bulundu.

''Bir demokrasi ülkesi olarak ülkemizin çok kısa zamanda aldığı mesafeyi, çok daha ilerilere taşımak durumundayız. Bütün bunlar özellikle Kopenhang Siyasi Kriterleri, arkasından şimdi Maastrich kriterleriyle birlikte çok farklı bir konum var. Ama bunu farklı yerlere saptırmak isteyenlere verilecek tek cevap vardır. O da şudur; Biz kendimize inanıyoruz. Bizim satılık herhangi bir şeyimiz bu noktada, itibarımızdan, şahsiyetimizden, onurumuzdan asla yoktur.

Biz, neyin satılacağını çok iyi biliriz. O da bizim değerlerimize uygun olmalıdır. Değerlerimizle çatışan hiçbir şeyi asla... Ve bunun içinde mutabakatımızın, müktesebatın içinde neler varsa? Burada, biz görevimizi yerine getirdik. Muhataplarımızın (Kıbrıs konusunda) da aynı şekilde yerine getirmesini istiyoruz. Onlar kendi üzerlerine düşeni yerine getirmedikleri sürece bizden artı bir şey isteyemezler. Ve şu anda onu verebilecek bir Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti asla yoktur. Bu, böyle bilinmelidir'' Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz kurumlarımızı, aynen Avrupa'daki kurumlar gibi aynı yapıya kavuştururuz, olmadı Kopenhag Siyasi Kriterlerini adını Ankara siyasi kriterleri koyar yolumuza devam ederiz. Maastrich Kriterleri noktasında aynı ölçüleri yakalar, İstanbul Kriterleri koyar yolumuza devam ederiz. Çünkü ekonomimizin merkezi İstanbul.'' Başbakan Erdoğan, ''AB müktesebatı içinde 'Kıbrıs' diye bir sorunun olmadığını vurguladı. Erdoğan,''Ha Kıbrıs, siyasi bir sorundur. BM ile alakalı bir olaydır'' dedi.