BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,24
HABER /  GÜNCEL

Suriye krizi: Humus'ta tahliye devam etti

Suriye'de tarafların ateşkesi üç gün daha uzatma kararından sonra rejim güçlerinin son birbuçuk yıldır kuşatma altında tuttuğu Humus kentinin Eski Şehir kesiminden 300 kişi daha tahliye edildi.

Abone ol

Suriye'de tarafların ateşkesi üç gün daha uzatma kararından sonra rejim güçlerinin son birbuçuk yıldır kuşatma altında tuttuğu Humus kentinin Eski şehir kesiminden 300 kişi daha tahliye edildi.

Suriye Kızılayı son tahliyeleri Twitter hesabında doğruladı.

Humus valisinin BM ile bir ateşkes anlaşmasına varmasının ardından haftasonu yüzlerce sivil bölgeden tahliye edilmişti.

Bu arada Suriye hükümeti ve muhalefetin temsilcileri Cenevre'deki ikinci tur görüşmelere başladı, ancak uzmanlar müzakerelerde fazla bir ilerleme beklemiyor.iş hükümetini öngören 2012 Cenevre Sözleşmesi'ne uyulması konusunda ısrar ediyor. Esad hükümeti ise iktidar değişimini reddediyor.

Bir önceki tur görüşmelerde de somut bir uzlaşma sağlanamamış, taraflar birbirlerine hakaretlerde bulunmuşlardı.

İkinci tur görüşmelerde ilk olarak görüşme gündeminin oluşturulması bekleniyordu, ancak taraflar henüz yüz yüze görüşmedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, dünkü açıklamasında Fransa ve diğer ülkelerin insani yardım ulaştırılabilmesi için BM'ye bir önerge sunabileceklerini dile getirdi.

İnsani yardım tasarısı

Fransız radyosuna konuşan Fabius, "İnsani yardım, tıbbi malzeme ve gıdanın kentlere ulaştırılması konusunda daha güçlü bir adım atılmasını talep ediyoruz" dedi.

Fabius, "Biz uzun bir süredir tartışırken insanların her gün orada açlıkla mücadele etmesi kesinlikle bir skandaldır. Diğer birkaç ülkeyle beraber bu konuyla ilgili BM'ye bir önerge sunacağız" diye konuştu.

Ancak Çin ve Rusya tasarının ilk görüşmelerine katılmadı.

Suriye hükümeti, Humus'tan Pazar günü tahliye edilenlerden bazılarının kentten çıkınca gözaltına alındığını duyurdu.

BBC'ye konuşan Suriye Enformasyon Bakanı, "103 militanın güvenlik kontrolü için gözaltına alındığını ve daha sonra serbest bırakıldığını" söyledi.

Fakat, aileleriyle beraber gözaltına alınanların 'serbest bırakılmadığına' dair haberler de geliyor.