BIST 9.882
DOLAR 32,46
EURO 34,84
ALTIN 2.447,50

SsangYong TİVOLİ 1.6 Dizel 4X2 Test Sürüşü

Ssangyong aslında adını daha çok büyük hacimli arazi otomobilleriyle duyurmuştu. Tivoli ise tüm ürün gamından farklı olarak küçük hacimli bir motora sahip ve şimdiden markanın en bilinen modeli olma yolunda hızla ilerliyor.

Güney Koreli SsangYong, 2014 yılında X100 adıyla konsept olarak tanıttığı Crossover modeline Tivoli ismini verdi. Bu isim Roma yakınlarında stil konusunda ünlenmiş bir kasabaya ait. Avrupa pazarına hitap ettiği bu modele verdiği isimden de anlaşıldığı gibi otomobilin özelliği ilk anda göze farklı gelen stil sahibi tasarımı. Ssangyong aslında adını daha çok büyük hacimli arazi otomobilleriyle duyurmuştu. Tivoli ise tüm ürün gamından farklı olarak küçük hacimli bir motora sahip ve şimdiden markanın en bilinen modeli olma yolunda hızla ilerliyor.

Tasarımda köşeli ve sert hatlar kullanılmış. Farları birbirine bağlayan ince şerit asıl sportif havayı verirken bu çizgiye göre bence biraz büyük kalan farlar otomobile olduğundan daha ağır bir görüntü kazandırıyor. Ancak bu kısım uçan bir kuştan ilham alınarak yapılmış yani benim büyük farlar aslında birer kanat gibi algılandığında hissiyat biraz daha değişebiliyor. Ben tasarımını sevdim farklı oluşu sıradanlık duygusundan uzaklaştırmasıyla bile ayrıcalıklı oldu bile.

Test otomobilimin iç tasarımında kırmızı ve siyah renk kullanılmış. İlk anda hissettiğim duygu açıkçası hayranlık oldu. Beklentim görsel anlamda kalitenin bu denli yüksek olacağı yönünde değildi. Öncelikle gösterge panelinden başlamak istiyorum kırmızı rengin hakim olduğu otomobilimde panelde kırmızı renkli, ancak dilerseniz 5 farklı renkle daha kullanabiliyorsunuz. Gösterge panelinden takip ettiğiniz yol bilgisayarı ihtiyacınız olan bilgileri size iletiyor iletmesine de bu bilgilerin akışını değiştirmek için kullanacağınız tuş orta konsolda minicik bir tuş, yani sürüş esnasında çok değişiklik yapmamakta fayda var.

D formundaki ısıtmalı deri direksiyonum en sevdiğim detaylardan, hem tutuşu çok iyi hem sürüş esnasındaki hissiyatı. Üstelik 3 farklı sürüş modu bulunuyor bunlar arasında tahmin edeceğiniz gibi sport modu da var ancak çok büyük bir beklenti içine girmeyin, sport modunda direksiyon biraz sertlik kazanıyor o kadar. Zaten normalde de tepkileri iyi olduğu için büyük bir fark yaratmıyor. Yine direksiyon modunu da orta konsoldan ve sürücüye en uzak noktadaki bir tuşla değiştiriyorsunuz. Kırmızı deri koltuklarım yan destekli ve oldukça rahat aynı zamanda sürücü koltuğum havalandırmalı. Ön koltuklarda ısıtma var. Arka kısımda boy ve diz mesafesi uzun boylu yolcular için de yeterli durumda. Küçük eşyalar için yeterli ve rahat kullanımı olan bolca alanınız var ayrıca Tivoli misafirlerimin de çok kullanışlı bulduğu torpido gözünün üstünde üstü açık bir alana sahip. Bu alan sayesinde vites çevresini misafirinizle paylaşmak zorunda kalmıyorsunuz. Kolçak eşyalar için ideal ancak vitesi olurda vites kolundan değiştirmek isterseniz ve benim gibi kısa boylu olduğunuz için koltuğu ileriye aldıysanız vitesi değiştirirken kolunuzu kolçağa rahatça dayayamıyorsunuz. Çünkü kolçak geride kalıyor. Otomobilin arka koltukları tamamen yatabiliyor. Yani dilerseniz bu otomobille çadır almadan küçük kamp gezileri yapabilir, uyku tulumunuzu arkada rahatça kullanabilirsiniz veya eşya taşırken ihtiyacınız dümdüz bir alansa otomobil buna cevap verebiliyor. Otomobildeki bagaj hacmi 423 litre.

Tivoli güvenlik konusunda sahip olduğu 7 farklı donanım seviyesinde, sürücü diz hava yastığı ve akıllı anahtar dışında aynı özelikleri standart olarak sunuyor. Yani güvenlik konusunda opsiyon sunmayan Tivoli’nin bir diğer güçlü yanı ise gövdesinde kullanılan ekstra güçlendirilmiş çelik. Gövde yapısının %40 ında AHSS yani ileri düzeyde dayanıklı çelik içeriyor. 10 önemli nokta sıcak presli şekillendirme işleminden geçmiş. Yani bu çarpışma durumunda yüksek koruma anlamına geliyor.

Tivoli 1.6 litrelik benzinli ve dizel motorla alınabiliyor. Hem manuel hem 6 ileri otomatik vites tercih edebiliyorsunuz. Otomobilin 4x4 versiyonunu ise yalnızca otomatik vitesle birlikte edinebiliyorsunuz.

Benim test otomobilim ise 115 beygir güç üreten 1.6 litrelik otomatik şanzımanlı dizel motor. Bu motor 1500 ile 2500 devir arasında 300 Nm tork gücü üretiyor. Tivoli ile yaklaşık 800 Km yol kat ettim. Şehirlerarası uzun yol, İstanbul trafiği, birazda eğlence için hafif arazi sürüşleri. Ortalama yakıt tüketimi 7 litre civarındaydı. Şehir trafiğinde artış gösteren tüketim uzun yolda  6 litrelere düşüyor. Şehir içinde oldukça rahat bir kullanımı var sert süspansiyon sisteminden dolayı hafif arazide en küçük sarsıntıyı dahi hissediyorsunuz. Şanzıman yüksek devirlerde biraz cansız ancak genel olarak seri bir yapısı var. Yalıtım konusunda iyi diyebilirim biraz yüksek hızda içeriye hem rüzgar hem motor sesini alıyor ancak çok rahatsız edici boyutta değil. Otomobilin eğlenceli bir sürüşü var. Dinamik yapısı viraj dengesi gayet iyi. Düşük hacim, 4X4, dizel ve otomatik vites kombinasyonu olan az rakibi arasında iyi bir yerde olacağı kesin.